Наука и(ли) вера

• Креатор на темата Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување Време на започнување
Ако стварно си рационален и тоа исклучително, и не навалуваш кон ни една страна, прошечлај ги фактите уште еднаш. Ако пак го добиеш истот резултат, тогаш... МОЛИМ ТЕ, просветли ме. Оставам простор да бидам разубеден... ако имаш факти.

Ако стварно си рационален и тоа исклучително, и не навалуваш кон ни една страна, прошечлај ги фактите уште еднаш. Ако пак го добиеш истот резултат, тогаш... МОЛИМ ТЕ, просветли ме. Оставам простор да бидам разубеден... ако имаш факти.
Veke navedov eden fakt. Tvoe e dali ke go prifatis ili ne, dali ke znaci nesto za tebe ili ne. Kazav prethodno, se e do pristapot.
Inaku , najiskreno ne se cuvstvuvam kadaren za da te prosvetlam.

Баш ме интересира доказот за големиот потоп и Ное кој во кораб прибрал примероци од сите животни во светот, и лавови и слонови и алигатори и пингвини и тапири и пајаци и крлежи и мачки и кози и волци и глувци и канаринци и полжави и жирафи и јакови и кенгури и кобри и моржеви и биоли и пуми и пеперутки и гуштери и мечки и скокачки пустински глувци и гнуа и кајмани и буфала и чудновати кљунаши и ленивци со три прста и панди и павијани и камили и овци и тигрови и мисирки и лемури и мунгоси и болви и диви свињи и пуми и кокошки и крави и нилски коњи и ему и фоки и пицајзли и коњи и албатроси и рисови и кондори и хиени и зебри и лами и ноеви и магариња и веверички и елени и лисици и муви и комарци и мравки и шимпанзи и чавки и лосови и брадавичести свињи и горили и видри и даброви и ластовички и тасманиски ѓаволи и варани и мршојадци и скакулци и импали..................
Кај место бе за овие сите.... пицајзлите, болвите, обичните вошки а и тие животинските и крежите, па и пајаците (ради целибат) може да ми текне кај биле сместени.... ама овие другите - поларните, кај ги собрал?

Veke navedov eden fakt. Tvoe e dali ke go prifatis ili ne, dali ke znaci nesto za tebe ili ne. Kazav prethodno, se e do pristapot.
Inaku , najiskreno ne se cuvstvuvam kadaren za da te prosvetlam.
ееееј... па не се потценувај бе друже.
Инаку, тоа што погодиле една работа, незначи којзнае колку. Контра аргумент: Нострадамус погоди еден куп работи. Тоа ти е, кога пишуваш еден куп работи, нешто ќе се погоди вистинито. Туку ајде реално согледај колкав дел од тврдењата што ги изнесуваат поголемите религии се точни. Ти, еве концентрирај се на Јудаизмот, Христијанството и Исламот зошто мене ми се чини како да се надоврзуваат една на друга и се поприлично популарни на денешницава. И сеа земи све што праат муабет и види колкав дел погодиле, а колкав дел бладале.
Мислам, тоа ти е, никој не се возбудува кога религиозните книги како на пр. Библијата тврдат нешто невозможно, како на пример дека Ное го собрал сиот жив свет од цела Земја на еден брод (и тоа пази ги спречил, на некој начин да се изедат едни со други, а како ги собрал бактериите и вирусите и цел тој микроскопски живот тоа е сасвим друга прича), ама затоа еден пасус кој случајно се совпаднал со една научна теорија за која бај д веј ВЕРУВАМЕ дека е точна (врз база на докази, секако, што не значи дека утре не може да излезат нови докази, па нова теорија или подобра теорија врз основа на истите докази) беше доволна да те убеди тебе, без ни сенка на сомнеж да веруваш во нивата (измислена) приказна. Биди реален, човече.

Баш ме интересира доказот за големиот потоп и Ное кој во кораб прибрал примероци од сите животни во светот, и лавови и слонови и алигатори и пингвини и тапири и пајаци и крлежи и мачки и кози и волци и глувци и канаринци и полжави и жирафи и јакови и кенгури и кобри и моржеви и биоли и пуми и пеперутки и гуштери и мечки и скокачки пустински глувци и гнуа и кајмани и буфала и чудновати кљунаши и ленивци со три прста и панди и павијани и камили и овци и тигрови и мисирки и лемури и мунгоси и болви и диви свињи и пуми и кокошки и крави и нилски коњи и ему и фоки и пицајзли и коњи и албатроси и рисови и кондори и хиени и зебри и лами и ноеви и магариња и веверички и елени и лисици и муви и комарци и мравки и шимпанзи и чавки и лосови и брадавичести свињи и горили и видри и даброви и ластовички и тасманиски ѓаволи и варани и мршојадци и скакулци и импали..................

Ми застана погледот баш на жирафите. Ете, згреши. :pos:
Жирафите, како и многу други животни, не се спомнуваат. Во тој предел никогаш не ни живееле жирафи. Тоа покажува дека не случајно се спомнати или не се спомнати одредени работи во Библијата.

За откритијата околу арката на Ное...
Кога се анализира Библијата, треба да се знае дека е напишана фигуративно и симболично. Прво за научниците било нелогично тоа што го пишува во Библијата, дека коработ застанал на планината Арарат, на висина од околу 6000 метри, ама покасно откриено е дека не случајно во Библијата пишува планините Арарат (во множина). Откриено е дека се мисли на планинската верига Арарат, која се протега од самата планина Арарат, се' до Месопотамија, а тоа е простор од околу 250,000 километри квадратни и создава голем проблем за да се реши и таа "загатка".

Најдени се геолошки докази за смртоносна поплава во просторот на Месопотамија и Црно Море, настаната во време што отприлика се совпаѓа со периодот во кој настанал и Библискиот потоп (6000-8000 години п.н.е.).
Геолошки доказ е најден во антички Ур (родното место на Авраам), на територија на денешен Ирак, и на него нема човечки остатоци. Друг геолошки доказ е и антички брег откриен во длабините на Црно Море што исто покажува дека се случила поплава во тој предел. Научници од Универзитетот Колумбија откриле и дека Црното Море настанало 7500 години п.н.е.

Мене ми е ептен интересен тој придонес на науката кон проучувањето на вистинитоста на Библијата и доста читам за тоа...

Ух, ова беше долгоооооооо! :nesvest:

bibllijata e prikaski za plasenje deca i bajki, ziva glupost, nisto ne vlijae na lugevo, nikoj ne se rakovodi po nea a site se praat hristijani i u isto vreme vikaat gresni sme, epa ako ste gresni sto se pravite kao nesto posebno da ste.

ееееј... па не се потценувај бе друже.
Инаку, тоа што погодиле една работа, незначи којзнае колку. Контра аргумент: Нострадамус погоди еден куп работи. Тоа ти е, кога пишуваш еден куп работи, нешто ќе се погоди вистинито. Туку ајде реално согледај колкав дел од тврдењата што ги изнесуваат поголемите религии се точни. Ти, еве концентрирај се на Јудаизмот, Христијанството и Исламот зошто мене ми се чини како да се надоврзуваат една на друга и се поприлично популарни на денешницава. И сеа земи све што праат муабет и види колкав дел погодиле, а колкав дел бладале.
Мислам, тоа ти е, никој не се возбудува кога религиозните книги како на пр. Библијата тврдат нешто невозможно, како на пример дека Ное го собрал сиот жив свет од цела Земја на еден брод (и тоа пази ги спречил, на некој начин да се изедат едни со други, а како ги собрал бактериите и вирусите и цел тој микроскопски живот тоа е сасвим друга прича), ама затоа еден пасус кој случајно се совпаднал со една научна теорија за која бај д веј ВЕРУВАМЕ дека е точна (врз база на докази, секако, што не значи дека утре не може да излезат нови докази, па нова теорија или подобра теорија врз основа на истите докази) беше доволна да те убеди тебе, без ни сенка на сомнеж да веруваш во нивата (измислена) приказна. Биди реален, човече.
Ne se potcenuvam druze, realno zboruvam :). Tesko deka ja ke uspeam da te razubedam, a kraj kraeva ne ni mi e toa namerata, diskutirame samo, i gi iznesuvame nasite gledista. Eve i nesto drugo:

"Toj gi sozdade nokta i denot, sonceto i mesecinata i sekoj od niv pliva vo edna orbita." (Sure el-Enbija: 33)

"I Sonceto patuva..." (Sure Ja Sin: 38)

"Neboto go sozdadovme kako siguren krov ( zastitnik )...." (Sure El-Enbija: 32)

" Potoa Toj mu se posveti na neboto koe sto bese dim.... I gi sozdade tie sedum neba za dva dena i na sekoe nebo mu go odredi toa sto mu bese potrebno. "(Sure Fusilet: 11-12)

" Toj e koj sto za vas sozdade se sto ima vo zemjava ( planetava ), potoa negovata volja ja nasoci kon neboto i gi usovrsi tie sedum neba.... " (Sure Bekare: 29)

"Zarem ne ste videle kako Allah sozdade sebum neba ( vo sloevi )?" (Sure Nuh: 15)

"Toj e koj sto sozdade sedum neba sloj nad sloj..." (Sure el-Mulk: 3)

" Toj napravi ( ovozmozi ) da dve morinja se spojat eden so drug. Pomegu niv ima precka koja sto ne im dozvoluva da se pomesaat." (Err-Rrahman 19-20)

"Toj e prvicen ( poceten ) Tvorec na nebata i zemjata ( bez da ima nitu eden primer)... "(El-En'am 101)

" Zarem ne znaat nevernicite deka nebata i zemjata bea spoeni, a Nie gi razdvoivme i napravivme da vodata bide osnova za zivotot..."(El Enbija 30)

"... Vo neboto poln so patista." (Edh-Dharijat 7)

"Koga gi gledas planinite mislis deka tie se staticni, dodeka tie se dvizat kako oblacite..." (En-Neml 88)

" Nie go simnavme zelezoto, vo koe sto ima golema sila i pridobivka za lugeto..." (El Hadid 25)

"... Kaj Nego eden den koj sto spored vaseto merenje e kolku 1000 godini " (Es-Sexhde 5)

" Samo Nemu mu sleduva vladeenjeto so nebata i zemjata, Toj nema deca nitu drugar vo Negovoto vladeenje. Toj sozdade se, usovrsuvajki go na jasen , precizen i presmetan nacin."(Furkan, 2)

" Nitu Sonceto moze da ja dostigne Mesecinata, a nitu denot nokta. Tuku site plivaat vo odredena orbita" (Jasin 40)

"... Vo neboto sto vraka ( odbiva )"(Et-Tarik 11)

p.s. prevodot e moj, taka da mozno e da ima mali "greski".

p.p.s. Flava , te zadovolija primerite? :)

Кога се анализира Библијата, треба да се знае дека е напишана фигуративно и симболично.
Да де, па тоа ти викаме ние атеистите. Бог е авторитетната, татковска фигура која дава поддршка, која ги усмерува нашите животи. А другата симболика е очигледна ја мислам (лол @ делење на морето).

Библијата и Куранот се 90 посто фикција. :wink:

Да де, па тоа ти викаме ние атеистите. Бог е авторитетната, татковска фигура која дава поддршка, која ги усмерува нашите животи. А другата симболика е очигледна ја мислам (лол @ делење на морето).

Библијата и Куранот се 90 посто фикција. :wink:
Другите 10% ги оставаме како последица на дрогата:)

Пази сега интересна инспиративна приказна:

Деветгодишниот Роки Хурт и 10-годишниот Итан Вилсон веднаш се упатиле кон куќата на Сузен, мислејќи дека станува збор за провалник.Малите јунаци покажале дека имаат големи срца водејќи ја преплашената мајка низ целата процедура за вештачко дишење што ја научиле во училиште, пренесува сајтот Дигитал џурнал.

Роки и Итан веднаш станале локални херои, но на нив им е поважно што успеале да спасат еден човечки живот.

Да резимираме: две деца на возраст од 9-10 години кои научиле како се применува вештачко дишење од научен постер залепен во нивното училиште, спасуваат бебе со тоа што и ја објаснуваат процедурата на мајката, која избезумено вреска (Please God Heeeeeelp! или рандом вресоци, сеедно) и нема појма што да направи.

И уште еднаш, научен постер, за нешто корисно, а не креационистички Jurrasic Park постер.

Енивеј, дали бебето е спасено од науката или од Бог?

Се разбира прашањето е реторичко и бидејќи веќе го знам следниот антологиски одговор кој наоѓа примена во безброј ситуации:

Бог го поставил постерот и направил децата да го видат, ја разбудил љубопитноста во нив за да го научат, ги наместил во дворот на мајката да играат фудбал за да можат да го спасат бебето во вистински момент

да го прескокнеме тој дел и да убрзаме малку: зошто бе воопшто Бог мора да го остава кутрото дете без здив и да ја извади мајката од памет? За хумор? Од досада? Немање попаметна работа...?

Ама сум ја откопал темава алал да ми е... :)

Од кај знаеш па дека тој Бог не ги инспирирал децата да научат тоа за да помогнат некој друг пат? :D Не дека сум религиозна, ама ете....

Има еден не знам дали е виц или поука, иде:

Настанало невреме, све живо се потопило. Чоек е на кров од куќа и го моли бога за помош. Доаѓа чамче со луѓе и го викаат да се симне да го спасат..овој не. Доаѓа хеликоптер да го спаси...овој не.....и си умрел чоекот, иде пред богот негов и му вика зошто ти не ја слушна мојата молитва? Бог вели - па ја ти пратив и чамец и хеликоптер - ти, зошто не отиде со луѓето?

:coffee:

1)
Од кај знаеш па дека тој Бог не ги инспирирал децата да научат тоа за да помогнат некој друг пат? :D Не дека сум религиозна, ама ете....

Има еден не знам дали е виц или поука, иде:

2)
Настанало невреме, све живо се потопило. Чоек е на кров од куќа и го моли бога за помош. Доаѓа чамче со луѓе и го викаат да се симне да го спасат..овој не. Доаѓа хеликоптер да го спаси...овој не.....и си умрел чоекот, иде пред богот негов и му вика зошто ти не ја слушна мојата молитва? Бог вели - па ја ти пратив и чамец и хеликоптер - ти, зошто не отиде со луѓето?

:coffee:
1) Колку што паметам, поправете ме ако сум грешка, она овошката од Дрвото на знаењето беше забранета од дедо боже. huehuehue
2)Сезнајниот бог ќе да сакал да умре човекон. :icon_lol:

Io Sono Interista
Дај бе не откопувај вакви теми.

Ќе и објасни некој како се отвора спојлер?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom