Наука и(ли) вера

• Креатор на темата Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување Време на започнување
606 напиша:
2. За потеклото на видовите
Денеска постојат многу различни религиозни толкувања за настанокот на видовите а не само ова што го проповеда trilobite. Во светот постојат околу 19 големи религиозни групации кои се вкупно поделени на околу 270 големи подгрупи и околу 1000 помали. Помеѓу сите овие постојат околу 100 различни учења за настанокот на видовите. Особено се интересни оние на домородното население на Северна Америка.
Впрочем веќе некаде напишав дека луѓето имаат околу 98,5% идентична ДНА со човекот и околу 93% со другите мајмуни а пак некои фрагменти од геномот на куче се исто така околу 60-90% идентични. И за ова има одговор, знам, но сепак упатува на сомнеж кон твојата теорија.
Податокот дека сличноста меѓу DNK на човекот и шимпанзото е речиси 100% често пати се изнесува како доказ дека човекот настанал од мајмун по пат на еволуција.Се наведуваат различни степени на сличност:90%,98%,па дури и 99% во зависност од изворот на проценката.
Прво,сличноста не претставува нужно и доказ за заедничко потекло(еволуција),туку може да биде резултат на заеднички творец(создавање).
Ако луѓето комплетно се разликуваат од другите живи створења,или пак сите меѓусебно се разликуваат од секого,тогаш со што би се хранеле?
Ако земаме храна за да внесеме хранливи материи и енергија за живот,што би јаделе ако сите други организми на планетава биохемиски комплетно се разликуваат?
Како би можеле да ги вариме и да ги користиме аминокиселините,шеќерите итн.,ако тие се разликуваат од оние во нашето тело? А?
Биохемиската сличност за нас е нужна баш поради исхраната.
Дали високиот степен на сличност значи дека 2 DNK секвенци имаат исто значење или функција?
Везе нема!Спореди ги следниве реченици:

Денес има голем број научници што се сомневаат во еволуциската парадигма и во нејзините атеистички и филозофски последици.

и
Денес нема голем број научници што се сомневаат во еволуциската парадигма и во нејзините атеистички и филозофски последици.

Овие реченици имаат хомологија од 97%,па сепак имаат сосем спротивно значење!
Ти текнува на примерот на отровот со глувци?
99% вода и 1% Трихин!
Методите што се користат за да се добијат бројки кои толку често се цитираат(и тоа погрешно) се многу груби.
Колку повеќе дознаваме за комплексноста на биохемиските системи во нашите клетки,тие стануваат се почудесни.
Но,дури и да ги прифатиме овие податоци како легитимни,не постои начин мутацијата да го премости јазот меѓу шимпанзото и човекот.
Шимпанзата се само животни.
Луѓето се создадени според образ Божји(ни едно шимпанзо нема да го прочита ова).:wink:

trilobite напиша:
Токму и затоа е многу погрешна.
Староста на земјата,определена со човечките погрешни методи е заснована на недокажани претпоставки,така да не е докажано дека земјата е стара милијарди години.

Trilobite, ресурсите кои ги користиш за цитирање и препишување ти се малку подзастарени и тенденциозни. Има неколку сајтови како www.einsteinandreligion.com, www.thehumanist.org, scienceandreligion.com, www.religioustolerance.org кои ги финансира твојот огранок на христијанската религија меѓутоа таму можеш да најдеш само одбрани делови цитати од она што треба да ти биде сервирано. Јас се занимавам професионално со биологија преку 10 години. И покрај што ги имам испрочитано твоите главни ресурси сум прочитал и некои два три реда повеќе.

trilobite напиша:
Како второ самата метода на мерење на староста на земјата е нерелавантна.Мислам на методата јаглерод-14 или (14 С) .
Зошто?

Староста на Земјата не се процнува со C14 ниту пак може да се прави тоа. Со С14 се оценува старост воглавно на археолошки предмети. Староста на Земјата се оценува со Pb-206, Pb-207, и или Pb-208 или Pb-204. Се конструира крива на зависност од Pb-206/Pb-204 према Pb-207/Pb-204. Покрај то аима и неколку други методи.

За да не си играме више прочитај:

Baker, Sylvia, 1976. Evolution: Bone of Contention, New Jersey, Evangelical Press. 35 pp. ISBN 0-85234-226-8

Brown, Robert H., 1992. "An Age-Old Question -- Review of The Age of the Earth by Brent Dalrymple" in Origins Volume 19, No. 2, pp. 87-90.

Brown, Walter T., Jr., 1989. In The Beginning..., Arizona, Center for Scientific Creation. 122 pp.

Brush, Steven G., 1982, "Finding the age of the Earth by physics or by faith?" in Journal of Geological Education 30, pp. 34-58.

Dalrymple, G. Brent, 1991. The Age of the Earth, California, Stanford University Press. 474 pp. ISBN 0-8047-1569-6

Dalrymple, G. Brent, 1986. Radiometric Dating, Geologic Time, And The Age Of The Earth: A Reply To "Scientific" Creationism, U.S. Geological Survey Open-File Report 86-110. 76 pp.

Dalrymple, G. Brent, 1984. "How Old Is the Earth? A Reply to ``Scientific Creationism''", in Proceedings of the 63rd Annual Meeting of the Pacific Division, AAAS 1, Part 3, California, AAAS. pp. 66-131.

Emery, G. T., 1972. "Perturbation of nuclear decay rates" in Annual Reviews of Nuclear Science 22 , pp. 165-202.

Faure, Gunter, 1986. Principles of Isotope Geology 2nd edition, New York, John Wiley & Sons. 589 pp. ISBN 0-471-86412-9

Humphreys, D. Russell, 1988. "Has the Earth's magnetic field ever flipped?" in Creation Research Society Quarterly 25, No. 3, pp. 130-137.

Jackson, Wayne, 1989. Creation, Evolution, and the Age of the Earth, California, Courier Publications. 57 pp.

Jansma, Sidney J., Jr., 1985. Six Days, Michigan, Jansma.

Morris, Henry, and Gary Parker, 1987. What is Creation Science?, California, Master Books. 336 pp. ISBN 0-89051-081-4

Morris, Henry, 1974. Scientific Creationism, California, Creation- Life Publishers. 217 pp. ISBN 0-89051-001-6

Murthy, V. R., and C. C. Patterson, 1962. "Primary isochron of zero age for meteorites and the Earth" in Journal of Geophysical Research 67, p. 1161.

Newman, Robert C., and Herman J. Eckelmann, Jr., 1977. Genesis One and the Origin of the Earth , Pennsylvania, IBRI. 154 pp. ISBN 0-944788-97-1

Sisterna, P., and H. Vucetich, 1990. "Time variation of fundamental constants: Bounds from geophysical and astronomical data" in Physical Review D (Particles and Fields) 41, no. 4, pp. 1034-1046.

Snelling, Andrew A., and David E. Rush, 1993. "Moon Dust and the Age of the Solar System" in Creation Ex Nihilo Technical Journal 7, No. 1, pp. 2-42.

Stoner, Don, 1992. A New Look at an Old Earth: What the Creation Institutes Are Not Telling You about Genesis, California, Schroeder Publishing. 192 pp. ISBN 1-881446-00-X.

Strahler, Arthur N., 1987. Science and Earth History: The Creation/Evolution Controversy , New York, Prometheus. 552 pp. ISBN 0-87975-414-1

Whitcomb, John C., and Henry M. Morris, 1961. The Genesis Flood, New Jersey, Presbyterian and Reformed Publishing Company. 518 pp. ISBN 0-87552-338-2

Wonderly, Daniel E., 1987. Neglect of Geologic Data: Sedimentary Strata Compared with Young-Earth Creationist Writings, Pennsylvania, IBRI. 130 pp. ISBN 0-944788-00-9

Wonderly, Daniel E., 1981. Coral Reefs and Related Carbonate Structures as Indicators of Great Age, Pennsylvania, IBRI. 19 pp.

Wonderly, Daniel E., 1977. God's Time-Records in Ancient Sediments, Michigan, Crystal Press. 258 pp. ISBN 0-930402-01-4

Wysong, R. L., 1976. The Creation-Evolution Controversy, Michigan, Inquiry Press. 455 pp. ISBN 0-918112-01-X

York, D., and R. M. Farquhar, 1972. The Earth's Age and Geochronology, Oxford: Pergamon Press, 178 pp.

Young, Davis A., 1982. Christianity and the Age of the Earth, California, Artisan. 188 pp. ISBN 0-934666-27-X

Некои од овие ги има и во електронска верзија по интернетов.

trilobite напиша:
Ќе добиеш одговор и на другите забелешки,стрпи се... да здивнеме малку :)

Благодарам друг пат.

606 напиша:
3. За хомосексуалноста
Веќе пишувавме и за оваа само на друга тема. Значи иако многу религии проповедаат дека хомосексуалноста е грешна, избрана од самата единка, може да се промени, неприродна итн. сепак науката вели дека хомосексуалноста не се бира, фискирана е и природна за една помала група на луѓе заради промена во генетската структура.

Да, тоа го вели сега,а од кај знаеме што ќе каже по 10,20 години?
Имајќи ги во предвид нивните "непогрешливи"методи....
Сепак ова прашање е од морален и етички карактер јас верувам,а не толку од научен.Мое мислење е дека хомосексуалноста е избор и стил на живеење,да не навлегувам од кои причини,секој е приказна за себе.
Бог кога го создаваше светот ги создаде машко и женско,Адам и Ева,а не Адам и Садам!
И верувам дека тоа однесување е менливо.
Тоа е мое мислење.

606 напиша:
Trilobite, ресурсите кои ги користиш за цитирање и препишување ти се малку подзастарени и тенденциозни. Има неколку сајтови како www.einsteinandreligion.com, www.thehumanist.org, scienceandreligion.com, www.religioustolerance.org кои ги финансира твојот огранок на христијанската религија меѓутоа таму можеш да најдеш само одбрани делови цитати од она што треба да ти биде сервирано. Јас се занимавам професионално со биологија преку 10 години. И покрај што ги имам испрочитано твоите главни ресурси сум прочитал и некои два три реда повеќе.

Староста на Земјата не се процнува со C14 ниту пак може да се прави тоа. Со С14 се оценува старост воглавно на археолошки предмети. Староста на Земјата се оценува со Pb-206, Pb-207, и или Pb-208 или Pb-204. Се конструира крива на зависност од Pb-206/Pb-204 према Pb-207/Pb-204. Покрај то аима и неколку други методи.

За да не си играме више прочитај:

Baker, Sylvia, 1976. Evolution: Bone of Contention, New Jersey, Evangelical Press. 35 pp. ISBN 0-85234-226-8

Brown, Robert H., 1992. "An Age-Old Question -- Review of The Age of the Earth by Brent Dalrymple" in Origins Volume 19, No. 2, pp. 87-90.

Brown, Walter T., Jr., 1989. In The Beginning..., Arizona, Center for Scientific Creation. 122 pp.

Brush, Steven G., 1982, "Finding the age of the Earth by physics or by faith?" in Journal of Geological Education 30, pp. 34-58.

Dalrymple, G. Brent, 1991. The Age of the Earth, California, Stanford University Press. 474 pp. ISBN 0-8047-1569-6

Dalrymple, G. Brent, 1986. Radiometric Dating, Geologic Time, And The Age Of The Earth: A Reply To "Scientific" Creationism, U.S. Geological Survey Open-File Report 86-110. 76 pp.

Dalrymple, G. Brent, 1984. "How Old Is the Earth? A Reply to ``Scientific Creationism''", in Proceedings of the 63rd Annual Meeting of the Pacific Division, AAAS 1, Part 3, California, AAAS. pp. 66-131.

Emery, G. T., 1972. "Perturbation of nuclear decay rates" in Annual Reviews of Nuclear Science 22 , pp. 165-202.

Faure, Gunter, 1986. Principles of Isotope Geology 2nd edition, New York, John Wiley & Sons. 589 pp. ISBN 0-471-86412-9

Humphreys, D. Russell, 1988. "Has the Earth's magnetic field ever flipped?" in Creation Research Society Quarterly 25, No. 3, pp. 130-137.

Jackson, Wayne, 1989. Creation, Evolution, and the Age of the Earth, California, Courier Publications. 57 pp.

Jansma, Sidney J., Jr., 1985. Six Days, Michigan, Jansma.

Morris, Henry, and Gary Parker, 1987. What is Creation Science?, California, Master Books. 336 pp. ISBN 0-89051-081-4

Morris, Henry, 1974. Scientific Creationism, California, Creation- Life Publishers. 217 pp. ISBN 0-89051-001-6

Murthy, V. R., and C. C. Patterson, 1962. "Primary isochron of zero age for meteorites and the Earth" in Journal of Geophysical Research 67, p. 1161.

Newman, Robert C., and Herman J. Eckelmann, Jr., 1977. Genesis One and the Origin of the Earth , Pennsylvania, IBRI. 154 pp. ISBN 0-944788-97-1

Sisterna, P., and H. Vucetich, 1990. "Time variation of fundamental constants: Bounds from geophysical and astronomical data" in Physical Review D (Particles and Fields) 41, no. 4, pp. 1034-1046.

Snelling, Andrew A., and David E. Rush, 1993. "Moon Dust and the Age of the Solar System" in Creation Ex Nihilo Technical Journal 7, No. 1, pp. 2-42.

Stoner, Don, 1992. A New Look at an Old Earth: What the Creation Institutes Are Not Telling You about Genesis, California, Schroeder Publishing. 192 pp. ISBN 1-881446-00-X.

Strahler, Arthur N., 1987. Science and Earth History: The Creation/Evolution Controversy , New York, Prometheus. 552 pp. ISBN 0-87975-414-1

Whitcomb, John C., and Henry M. Morris, 1961. The Genesis Flood, New Jersey, Presbyterian and Reformed Publishing Company. 518 pp. ISBN 0-87552-338-2

Wonderly, Daniel E., 1987. Neglect of Geologic Data: Sedimentary Strata Compared with Young-Earth Creationist Writings, Pennsylvania, IBRI. 130 pp. ISBN 0-944788-00-9

Wonderly, Daniel E., 1981. Coral Reefs and Related Carbonate Structures as Indicators of Great Age, Pennsylvania, IBRI. 19 pp.

Wonderly, Daniel E., 1977. God's Time-Records in Ancient Sediments, Michigan, Crystal Press. 258 pp. ISBN 0-930402-01-4

Wysong, R. L., 1976. The Creation-Evolution Controversy, Michigan, Inquiry Press. 455 pp. ISBN 0-918112-01-X

York, D., and R. M. Farquhar, 1972. The Earth's Age and Geochronology, Oxford: Pergamon Press, 178 pp.

Young, Davis A., 1982. Christianity and the Age of the Earth, California, Artisan. 188 pp. ISBN 0-934666-27-X

Некои од овие ги има и во електронска верзија по интернетов.

Благодарам друг пат.

Па и со тие методи се добиваат слични резултати.Стварно трагично...
Од кај знам?
Institute For Creation Research Midwest Creation Fellowship
Answers in Genesis
Creation Research Society
Libraries that Carry the Creation Research Society Quarterly
Creation Moments
Answers in Genesis Article Archive
ICR Back to Genesis Articles
The True Origin Archive
ICR Impact Articles

Search for the Truth - Bruce Malone
Evo Skepsis
Evolution is Dead
List of Librarys that Subscribe to Creation Research Society Quarterly
Was Darwin Right?
Darwin is Dead
Christianity Answers the Skeptics
Creation Generation Store
Non-Christian Anti-Evolution Resources
Question Evolution
Insects Bug Evolutionism

Native American Dinosaur Petroglyphs
Petroglyphs in Bushman Land
Со ред де,чекај,имаше и други забелешки...;)

606 напиша:
Јас се занимавам професионално со биологија преку 10 години. И покрај што ги имам испрочитано твоите главни ресурси сум прочитал и некои два три реда повеќе.

Па баш затоа очекував да знаеш повеќе,отколку тоа што го презентираше.

606 напиша:
Мислење
Така trilobite човештвото осцилира заради истражувачкиот дух на луѓето. Некогаш се правеле грешки а некогаш се откривале многу мудри работи. Ако не било така и ако не истражуваме можеби ќе иамвме едно по хармонично и убаво општество. Но сепак такви сме луѓето си ги „мразиме“ своите креатори и сакаме да ги уништиме (ова е шега). На тој уништувачки пат сме дошле до еден ваков „неубав“ свет но кој пак за твоја жал на повеќето овакви неуки богохулци им се допаѓа и сакаме да продолжиме и понатаму да откриваме. Приказнава нема крај, секгаш ќе има нешто за откривање.

Заклучок
Значи луѓето треба да останат со својата верба кон Господ (на онаков начин како многу пред мене тоа многу убаво го опишаа) но не и да се откажат од својот истражувачки дух. Така со двете струи заедно ќе го донесеме светот до едно ново, поубаво место.
Со пасусот Мислење за жал се согласувам...само до каде ќе води сето тоа,дали до слична ситуација до кај што е стигнато денес модерното општество?
Заклучокот би бил дека не само што не треба да се откажеме од истражување,туку тоа треба да се прави впрегнато со морално/етичкиот образец кој ни е објавен преку Божјото Слово,фундаментот на човековиот успех и напредок.

Брат да ти кажам у право си за тоа што не ти ги читам мислењата, али онака ќе ти вратам пошо ме копка нешто. Оние личностите што ги спомна кои што биле врвни верувачи во Бог, има некој од овој век? У времето на Галилеј се верувало дека земјата е центарот на универзумот. Исто така и со повеќето личности што ги спомна. И? У тоа време се верувало и во спонтана генерација, не само во Бог. Тие личности очигледно биле големи верници но ако е можно да биле во заблуда за некои работи, не е можно да бидат у заблуда и за овоа? Пред 20 години се веруваше дека сидата се преносува преку воздух. И 100% од луѓето во светот веруваа во тоа, и генијалци, и обични луѓе. Значи чим и генијалците верувале дека сидата се преносува преку воздух тогаш мора да е тоа така. Види глупост што кажа пер. Тоа што некој “битен“ верува во нешто не го праве тоа точно. А од друга страна има и ептен доста познати атеисти. Најпознатиот Давинчи. Има тоа некоја врска? Никаква разлика не прави. Хитлер верувал дека евреиде биле чисто зло, и сакал да ги истреби. Тој бил најважниот најбитниот човек у Германија, ма можда и во светот до 45та година. У право бил он? Кој во што верува не прави никаква разлика. Ти очиглдно си толку наивен што си оформил мислење базирано на мислења на други луѓе.
Абе на к*рот си збориш, мене ми викаш да не зборам за другите личности а ти што правиш? Не правиш неписмени идиоти тука што веруваме у одредени работи. Баш од такви како тебе не верувам у такви работи. Такви како тебе ја земаат религијата пре сериозно и се тепаат тука за некои верувања, и не ни оставаат нас избор - или како мене ќе мислиш или човек не си. Ебате филозофијата.
Ни дојде лани на школо еден како тебе. Човекот работи за црквата, и се обидува да ги преобрази денешниве тинејџери, да ги натера да веруваат во интелигентен дизајн. Почна тие вашите примери и докази да ни ги дава, вака било нака било. Ја си молчам и го слушам. И после фатиф да си зборам со него, јас да му ги дадам моите аргументи. Се бранеше се бранеше и на крајот се предаде, ми рече дека “ми бил испран мозокот“. Од кој ми бил испран и ја не знам? Од мала си верувам вака, затоа што некако нелогично ми беше еден човек да ја создадел целата земја. Али поентата ми е, човек чија професија е да биде адвокат за интелигентен дизајн неможеше да ми се одговори, а не па ли ти тука да ми кажуваш. Ме мрзи да зборам тука иначе би ти кажала 2-3 ствари. Ако имаме шанса на некоја кајгана журка да се запознаеме да седниме ја и ти муабет да направиме, зборче нема да знаеш да зуцниш.
За тоа доста ти е за сега, не ни ти придавам значење, очигледно ти си тој изманипулираниот што е толку зацапан у нешто што уопште не ни ја видел другата страна. А мене остај ме да си верувам у што сакам, ќе те молам не ми ги навредувај верувањата, си живеам како што сакам и ми одговара, среќна сум. Тебе ич кур да не те боли ја за што верувам. Ти реков јас тебе некоаш да си ги смениш мислењата? Прост народ упм...

точно е дека многу генијалци ја признаваат теоријата госпдова...доказ е Анштајн...иам читано книга во која тој и уше неколку врвни научници од 19 и 20 век...потенцирет дека науката не мојт со вишата сила која го контролират универзумот...иначе то шо сите нешо тврделе...во секоја наука...во секое мислење имат разјадеж...али дека анштајн бил глуп...непимсе...невервам...барем никој не побил ваква можност...а пошо гледам дека си инзвондредно паметна...интелегентна и препотентна...или машко ако си сеедно...докажи дека и анштајн е ненормален...

joki напиша:
точно е дека многу генијалци ја признаваат теоријата госпдова...доказ е Анштајн...иам читано книга во која тој и уше неколку врвни научници од 19 и 20 век...потенцирет дека науката не мојт со вишата сила која го контролират универзумот...иначе то шо сите нешо тврделе...во секоја наука...во секое мислење имат разјадеж...али дека анштајн бил глуп...непимсе...невервам...барем никој не побил ваква можност...а пошо гледам дека си инзвондредно паметна...интелегентна и препотентна...или машко ако си сеедно...докажи дека и анштајн е ненормален...

еве уше една што не ми ја сваќа поентата. прочитај поубаво па сфати...ако немаш капацитет да сфатиш не трошам време да објаснувам нешто што мислам дека толку добро го објаснав претходно....
ке ти дадам помош - не реков дека ни една од тие личности се глупи..

п.с. давинчи бил исто ако не и повеќе од ајнштајн, бил 400 години напред од неговото време. ќе се такмичиме кој по значајни верници има за да видиме кој е у право? според тоа се мери кој е у право? ................ај размисли

vaka...sea...jas ne dojdov da se karam so tebe...evo da recam...ne sum tolku nadarena ko tebe...zal mi e ...ali iam dovolno oci i mozok za da procitam
Тие личности очигледно биле големи верници но ако е можно да биле во заблуда за некои работи, не е можно да бидат у заблуда и за овоа?
...ova e premnogu za mojot mozok???...aj pilka te molam...ne e bitno...tuku i davinci bil duhovno izdignat...ali zase anstajn e proglasen za vrv...a i site tie naucnici koi jasno si se iskazaja vo vrska so gospod...deka i samite ne mozet da objasnet mnogu raboti...se od rang koj ne dozvoluvat greski...
i kako posledno...ne mojs ni ti ...ni bilo koj da me ubedvit za neso...isto kako zo i jas ne mozam ...zato so mome...nie koristime skromni...aj da ne recam mizerni 5 % od mozokov...
i ti si so tolkav kapacitet...i site nie ovde...samo koj kako gi iskoristvit...jas veljam gospod postojt...naucno ne e dokazano deka postojt...ali ne e ni dokazano deka ne postojt...
aj ...koj e vo pravo sea???!

i use ova...nejkam ova da zavrsit loso...poso te postovam...vistina...zato so se gleat deka imas jak staf so e za pocit...pozdraf...i bas me interesirat tvoeto mislenje...sakam milenja na jaki luge...umstveno...

BeBe11 напиша:
Брат да ти кажам у право си за тоа што не ти ги читам мислењата, али онака ќе ти вратам пошо ме копка нешто. Оние личностите што ги спомна кои што биле врвни верувачи во Бог, има некој од овој век? У времето на Галилеј се верувало дека земјата е центарот на универзумот. Исто така и со повеќето личности што ги спомна. И? У тоа време се верувало и во спонтана генерација, не само во Бог. Тие личности очигледно биле големи верници но ако е можно да биле во заблуда за некои работи, не е можно да бидат у заблуда и за овоа? Пред 20 години се веруваше дека сидата се преносува преку воздух. И 100% од луѓето во светот веруваа во тоа, и генијалци, и обични луѓе. Значи чим и генијалците верувале дека сидата се преносува преку воздух тогаш мора да е тоа така. Види глупост што кажа пер. Тоа што некој ”битен” верува во нешто не го праве тоа точно. А од друга страна има и ептен доста познати атеисти. Најпознатиот Давинчи. Има тоа некоја врска? Никаква разлика не прави. Хитлер верувал дека евреиде биле чисто зло, и сакал да ги истреби. Тој бил најважниот најбитниот човек у Германија, ма можда и во светот до 45та година. У право бил он? Кој во што верува не прави никаква разлика. Ти очиглдно си толку наивен што си оформил мислење базирано на мислења на други луѓе.
Абе на к*рот си збориш, мене ми викаш да не зборам за другите личности а ти што правиш? Не правиш неписмени идиоти тука што веруваме у одредени работи. Баш од такви како тебе не верувам у такви работи. Такви како тебе ја земаат религијата пре сериозно и се тепаат тука за некои верувања, и не ни оставаат нас избор - или како мене ќе мислиш или човек не си. Ебате филозофијата.
Ни дојде лани на школо еден како тебе. Човекот работи за црквата, и се обидува да ги преобрази денешниве тинејџери, да ги натера да веруваат во интелигентен дизајн. Почна тие вашите примери и докази да ни ги дава, вака било нака било. Ја си молчам и го слушам. И после фатиф да си зборам со него, јас да му ги дадам моите аргументи. Се бранеше се бранеше и на крајот се предаде, ми рече дека ”ми бил испран мозокот”. Од кој ми бил испран и ја не знам? Од мала си верувам вака, затоа што некако нелогично ми беше еден човек да ја создадел целата земја. Али поентата ми е, човек чија професија е да биде адвокат за интелигентен дизајн неможеше да ми се одговори, а не па ли ти тука да ми кажуваш. Ме мрзи да зборам тука иначе би ти кажала 2-3 ствари. Ако имаме шанса на некоја кајгана журка да се запознаеме да седниме ја и ти муабет да направиме, зборче нема да знаеш да зуцниш.
За тоа доста ти е за сега, не ни ти придавам значење, очигледно ти си тој изманипулираниот што е толку зацапан у нешто што уопште не ни ја видел другата страна. А мене остај ме да си верувам у што сакам, ќе те молам не ми ги навредувај верувањата, си живеам како што сакам и ми одговара, среќна сум. Тебе ич кур да не те боли ја за што верувам. Ти реков јас тебе некоаш да си ги смениш мислењата? Прост народ упм...
:icon_lol::icon_lol: Не само шо не ме читаш,туку ни страна од она шо го спомна не си гибнала...:icon_lol:
Да,веруваа они за сида и сл.работи...ама кој тоа...си се запрашала кој....епа тие истите шо пропагираат дека сами на себе сме си богови и дека со напредокот на науката ќе ги дојдеме до повисок степен на еволутивната скала.
Тие што ги спомнав се реномирани научници од 19,20 век врз чии плеќи денешната наука егзистира.
Модерната технологија резултира од акумулација на знаење.
Ние стоиме на рамењата на тие што го трасираа патот до овде.
Да не си бегала од часови ќе си го сватела ова.
Ако овие не ги знаеш,што уопште ќе ти спомнувам модерни"знанственици".Нема сврха.
Ќе ти текнеше на Да Винчи некогаш да не се појавеше Ден Браун?:icon_lol::icon_lol:
Сигурна си дека не бил верник?!
.Ја не сум човек од црква? И сеа...? Чаре...?
Претпоставувам како си му ја затнала устата...така што 2 саата ти ќе збориш,без да му дадеш збор на соговорникот,и после,"леее шо му направив,ееј"...его преполно...типично за синдром на опран мозок.
Фала ти што ми придаваш значење.Многу ми значи ова.:kez:

Еј БЕБЕ јас мислам дека кога типот кога ти кажал дека ти е сипран мозокот те навредил и тоа како.
Факт е дека секој ден ние сите подложиме на лоботомија, ама кој колку е имун на неа е веќе друга работа.
Човек со испран мозок е оној кој кога нешто ќе му биде кажано или покажано без тој самиот да емпириски да востанови дека и фактички тоа е така и дека тој самиот може истото да го изведе по истиот принцип по кој е дефинирано, го зема здраво за готово, и не се сомнева во тоа.
Јас мислам дека точно оваа имуност кон лоботомија ги поттикнала познатите научници да ги остварат своите откритија.
Пример 1. Дарвин , типот прво студирал теологија, ама не го земал здраво за готово учењето дека господ ги создал адам и ева, туку истрашувал ии дошол до заклучок дека човекот настанал мајмунот, нормално неговата варијанта и согледување на потеклото на видовите (бидејќи тогаш не се употребувал поимот Еволуција) , имала доста недокажани работи и по некоја и грешна работа, ама основниот принцип бил точен и сега неговото тврдење е и експериментално и на повеќе начини докажано и објаснето и сега од она што било „Потеклото на видовите” сега е „Модерна синтетичка теорија на еволуција”
Пример 2. Мендел, овој бил бетер од првиот не само што бил бил теолог , бил и свештеник и тоа точно кога ги извршувал испитувањата. и овој ко првиот не го земал здраво за готово тврдењето дека формата и бојата на зрното грашок е само по волја на господ, туку тој докажал дека тие се зависни од од неговите родители а не директно од господ ( но како свештеник, и башка тогаш не била молекуларната и целуларната биологија толку развиена за да се согледа зошто е тоа така, скоро сум сигурен дека викал дека господ го направил првите грашоци така што тие ќе можат да се комбинираат и индиректно тоа сепак е вољата на господ)

Само финтата е тоа што неможеш да тврдиш дека нечиј мозок е испран ако особата е без никакви предрасуди.

ABE eretici SRAMOTA .A KOGA KE VI ZGUSTI SITE SE MOLITE

joki напиша:
vaka...sea...jas ne dojdov da se karam so tebe...evo da recam...ne sum tolku nadarena ko tebe...zal mi e ...ali iam dovolno oci i mozok za da procitam
Тие личности очигледно биле големи верници но ако е можно да биле во заблуда за некои работи, не е можно да бидат у заблуда и за овоа?
...ova e premnogu za mojot mozok???...aj pilka te molam...ne e bitno...tuku i davinci bil duhovno izdignat...ali zase anstajn e proglasen za vrv...a i site tie naucnici koi jasno si se iskazaja vo vrska so gospod...deka i samite ne mozet da objasnet mnogu raboti...se od rang koj ne dozvoluvat greski...
i kako posledno...ne mojs ni ti ...ni bilo koj da me ubedvit za neso...isto kako zo i jas ne mozam ...zato so mome...nie koristime skromni...aj da ne recam mizerni 5 % od mozokov...
i ti si so tolkav kapacitet...i site nie ovde...samo koj kako gi iskoristvit...jas veljam gospod postojt...naucno ne e dokazano deka postojt...ali ne e ni dokazano deka ne postojt...
aj ...koj e vo pravo sea???!

абе јас реков дека не постои? ја ако не верувам во господ не знам кој верува. али како што кажав си верувам во многу различни работи одколку што ми збори библијата. али за мене господ постои (без разлика дали е тоа така) затоа што ми се имаат случено многу чуда во животот за кои што 300та доктори ми рекоа дека нема да се случат, така да си верувам. и сеа дојде трилобајт и ми кажува дека не, јас тоа што верувам е грешка. а значи ти во тоа што веруваш така е? оди збори со евреите...нивната религија значи според тебе не постои? исто со муслиманите. само нашиот господ е?
кој е у право? никој не е...јас за тоа и потенцирав секој нека си верува што сака затоа што на крајот на денот вербата ќе го помине преку денот, без разлика во што верува. ај да го видам да седне со муслимани, нека фати да им збори дека тоа во кое што веруваат не е така. резултати ќе има?
не знам луѓе ме мрзи да пишувам и не можам да се искажам убаво тука неможам едноставно поентата да ви ја објаснам. не знам дали вие не сваќате или ја не објаснувам убаво

trilobite напиша:
:icon_lol::icon_lol: Не само шо не ме читаш,туку ни страна од она шо го спомна не си гибнала...:icon_lol:

колку што ти мене ме читаш толку и јас тебе. не е работа да читаш само туку да размислиш пошто ја не ти го негирам тебе постоењето на бог, затоа што и јас верувам во него. друга поента имам, само по постовите глеам дека не ја сваќаш

епа тие истите шо пропагираат дека сами на себе сме си богови и дека со напредокот на науката ќе ги дојдеме до повисок степен на еволутивната скала.

и поповите сигурно не биле исклучок од тие што верувале дека сидата се пренесува преку воздухот. и тие веруваат во ова што го наведи ти горе? ај размисли малку. се што лета не се јаде.

Да не си бегала од часови ќе си го сватела ова.

у живот неам избегано од час...ги знам сите долеспоменати и ништо не ми значи кој што рекол, пошто на крајот на денот јас си бирам мене што ми одговара. аристотел бил ептен религиозен, је да верувал во зевс. аристотел е веројатно најбитниот научник и математичар на сите времиња. генијалец...али аристотел исто така рекол и дека четирите елементи се вода, земја, воздух, и оган. у право бил? да, оставил многу добар столб за развојот на науката, али очигледно не бил во право со многу од неговите теории. уште колку додека откриеме дека и некои работи што денеска ги веруваме се грешка? без разлика дали ја негираат религијата или науката?

Ќе ти текнеше на Да Винчи некогаш да не се појавеше Ден Браун

можеби не, али прави некаква разлика тоа? според тебе ја треба да негирам факти за да верувам слепо во нешто. ако тоа е твоето решение, тогаш кажи ми за да не дискутирам повеќе, затоа што ако размислуваш така муабетов нема смисла да го праам.

Претпоставувам како си му ја затнала устата...така што 2 саата ти ќе збориш,без да му дадеш збор на соговорникот,и после,"леее шо му направив,ееј"...его преполно...типично за синдром на опран мозок.

не, ти објаснав дека го слушав човекот збореше 1 саат, и последниот пола саат ни го остави за прашања. го затнав со тоа што му поставив 3-4 прашања што неможеше да ги одговори. не направив никакви аргументи, затоа и се исфрустрира и ми рече дека мозокот ми е испран, затоа што и он незнаеше да се одговори.
а и ќе те молам не се прави дека ме знаеш или знаеш каква сум. врска си немаш. ти реков дека од мала сум така, ме пораснале на помисла дека има господ и дека се во библијата е вистина, но секогаш потсвесно ме копкаше нешто. секогаш бог ми бил поттиснуван во мозокот. ако ми е уопште испран мозокот тогаш е од такви што размислуваат како тебе. пред неколку години кога малку од малку пораснат и почнаа да ме интересираат некои работи, си размислив и си се одлучив на одредени работи, на тоа што мене ми одговара, на тоа што јас сум способна да верувам.

и за крај брат, да не беше таа технологија немаше да седиш сеа на компјутер. немаше да се спасуваат секојдневно илјадници луѓе со операции и разни апарати. немаше ништо да имаме. што треба да ја сопреме науката и да го сопреме развојот скроз на скроз за да ја заштитиме религијата? ако е вистината некаде надвот, кога тогаш ќе се најде. али мислам дека тоа е тоа што ја плаши црквата, да не се најдат некои докази дека бог не постои, преку развој. значи да си останиме вака и да веруваме у лага, или да ја откриеме вистината, без разлика дали таа е дека бог постои или не постои? и ти самиот си кажа дека некој рекол дека колку повеќе го откривал универзумот, толку повеќе верувал во бог. што ако се докажи постоењето на бог преку наука? тогаш ќе бидеш против?
сепак заклучок е дека науката и религијата идат рака во рака. а ти ако си толку уверен дека постои господ ќе речеш - абе нека се развива науката, па ќе видиме што ќе докажат, на крајот пак ќе се докаже дека постои господ. според мене тие што и се плашат на науката се најслаби верници...

BeBe11 напиша:
сепак заклучок е дека науката и религијата идат рака во рака. а ти ако си толку уверен дека постои господ ќе речеш - абе нека се развива науката, па ќе видиме што ќе докажат, на крајот пак ќе се докаже дека постои господ. според мене тие што и се плашат на науката се најслаби верници...

Неќев да се мешам до сеа, само сакав да кажам дека баш тоа сакаше да ти го каже. :je:

reketar напиша:
ABE eretici SRAMOTA .A KOGA KE VI ZGUSTI SITE SE MOLITE
Незнам ни една молитва Ни пак ке научам а се немам За Ништо Покајано шо имам направено во животот:star:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom