Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Abe shto da vi objasnuvam be?Ne se navreduvaj! Vo pravo e, malce pojako napišano, ama 1000% točno. Aman od ovie što gi zaebale site što nešto razbiraat od osnovnite fizički zakonitosti, nim ne im treba teorija, praksata vika poinaku. Ova e osnovna postavka na luđe što begale od časovi kao vo mal prst ja imaat celata nauka, namesto da opnat šupka pa da se prosvetlat malce.... demek praksata e nad teorijata.... gluposti.
Neka dojde ovoj od videovo mene da mi dokaže nešto.
Овој концепт го имаше уште пред 30+ години и кај нас со ефтини најлонски фолии и меѓу нив жица, се ставаше под тепих и директно во струја. Имаше еден другар, пријатно топло, ама кога ќе помислиш дека цело време одиш на 220 В напон со слаба изолација или дете ќе земе да игра па со чекан кова клинци во подот (што моите баш така играа)... не, фала. Е сега со овој систем на 12 В тој проблем е надминат и тоа е. Кој сака пријатно подно греење и не премногу скапо, за него е во ред.Abe shto da vi objasnuvam be?
Se stava alu folija na Trafo se regulacija i gree. Na 12-36v.
Ili mislish deka firmine shto montiraat se budali ?
Ama da makedonceto najpametno e!!!
Se si znae
Ovde nema vrska toa, Haier ima politika mora 37C na izlez! Pod toa go namaluva fanot ili gasi. Sosema e vo red, održuva konsantna T a toa i se bara neli?
Imash vo prvoto video TOCNO kazhano!!Овој концепт го имаше уште пред 30+ години и кај нас со ефтини најлонски фолии и меѓу нив жица, се ставаше под тепих и директно во струја. Имаше еден другар, пријатно топло, ама кога ќе помислиш дека цело време одиш на 220 В напон со слаба изолација или дете ќе земе да игра па со чекан кова клинци во подот (што моите баш така играа)... не, фала. Е сега со овој систем на 12 В тој проблем е надминат и тоа е. Кој сака пријатно подно греење и не премногу скапо, за него е во ред.
Ама ефикасноста е друга приказна, чисто за добиена топлинска енергија од 1 kW се добива 0,85-0,90 kW топлина, останатото се губи во зидот кај трансформаторот/изменувачот. Значи добиваш топлина помалку отколку со калолифер или панелка. А со клима и да не споредуваме, инвертерот за 1kW ти дава 2 до 5 kW топлина, зависно од надворешната, кај топлинските пумпи нешто помалку ама блиску. И ова се општо познати работи, нема потреба македончето да е многу паметно па да верува или не
Впрочем и во првото видео колку што слушав, никој не спомна дека се поефикасни од клими, туку е поефтино од дрва, пелети, плин, што е веројатно
Ima, na greenje puštena na 30 C i najak fan dolnoto cevče treba da stigne do 80 C, a gornoto da ima T na izduv od klimata. Ako ne e vaka fali freon ili zatesteni saćinja i filtri.ima nekoj marifet sam da si proveris dali fali freon? se sekjavam za ladenje se gledase dali mrzne vnatresniot izmenuvac. a sega na greenje?![]()
Da samo shto sega se e usovrsheno i funkcionalno. I se zemaat lenti i so toa se zgolemuva efikasnosta.Точно смарт реле-а се тие од Shelly.
Ги имам неколку поставени позади штекерите на поголемите потрошувачи... двете клими, подното греење во ВЦ, сушара и перална, бојлер, тв и компјутер...
Покрај тоа што мерат потрошна овозможуваат и автоматско вклучување на релето со тајмери, па така подното греење и бојлерот ми се поставени да се вклучуваат само на ефтина тарифа.
Апликацијата ја има и на WEB за од компјутер да следиш а и како мобилна апликација за на телефон се симнува од AppStore/PlayStore
Ех времиња, стариот мој (винклер по професија) уште во 95та имаше направено самоделско подно греење, со бакарни жици, салотејп и налони
За под тепих штознам 3x4 метри мислам трошеше некои 800w.... немаше некоја енергетска ефикасност, ама беше многу добро ако имаш мали деца што лазат по земја... па и јас колку пати имам дремка правено на земја само покриен со кебенце![]()
I koja e razlikata?Поради тоа што климава речиси и да не ја користам на ладење, се одлучив да ја спуштам ниско на некои 40 сm од подот. Не се споредува комфорот кога беше поставена горе и сега. Се работи за Midea 3.5 kw.
Не се осеќа струење на воздух и доста е потопло во долниот дел од собата.I koja e razlikata?
Од ова што си го напишал заклучив дека првото видео не си го изгледал до крај каде е прикажана температура на издув и постигната температураŽal mi e za site onie što će se razočaraat koga će vidat deka ne sleguva pod 550W, a i žal mi e za tebe koga će udri minus a tebe vo nemalterisan objekt ti fali freon.
A da kažeš kvadratura, T nadvor vnatre nešto?
Автоматски споено мислење:
Си добил човекот парапетна за мали пари.I koja e razlikata?
Ti kako da si padnat od Mars, si čital li nazad, možebi ima 200 posta za mojava Tundra, a ti prašuvaš dali sum merel potrošuvačka!Од ова што си го напишал заклучив дека првото видео не си го изгледал до крај каде е прикажана температура на издув и постигната температура
37-38ц на издув со потрошувачка околу 300в мислам не е лошо за клима од 38000д не знам како заклучи дека и фали фреон
Ме интересира дали ти си ја измерил твојата со колку модулира или се водиш према литературата?
Мене немој да ме жалиш 5-6 години се греам на клими. И не знам зошто би се разочарале другите ако им исклучи на 500в не е тоа проблем
постигнала температура и исклучила ,Проблем е ако климата неможе да постигне зададена температура се мачи паѓа во дефрости троши а не грее
Ti kako da si padnat od Mars, si čital li nazad, možebi ima 200 posta za mojava Tundra, a ti prašuvaš dali sum merel potrošuvačka!
Site kineski klimi imaat podatoci za min modulacija prenadlaseno malku, edinstveno Haier e tuka nekade. Za mojava pišuva 400W min, četiri zimi ja meram, a merači imam celi 12 godini unazad i nikogaš ne slegla pod 420W, nitu mene nitu na nikogo drug po forumive što gi pratam.
I sega se pojavi ti i me uveruvaš vo nešto što ne e možno.....
Tvojata e pogolema i za nea stoi min 500W, a tebe ti sleguva na 300W.
I sega što treba jas da zaklučam, edinstven možen odgovor e deka ti istekuva poleka freon. Ako e taka togaš će počne da raboti i na 100W, koga će zaladi poveće će nemože da zagreva, pa će se setiš što pišuvaše Zlatko ovde na forumov.
Daleku e od Parapetna ama ako mu brka rabota zoshto da ne.Си добил човекот парапетна за мали пари.
Одамна вакви инсталации правеа бугарите… смешно, ама функционира…