Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Majstorot vo odnos na otvorot vo zidot bil vo pravo, da ja montiral i za 2 cm ponisko će moralo da se kopa nov otvor poradi toa što kondenzatot bi se sobiral vo kadičkata i bi ti tečel po zidot vo sobata.... vaka si e sosema ok, nemaš tuka nikakvi toplotni đebovi.
Inače gleam tvoite minusi se za upatstvoto i aplikacijata, a tie se totalno nebitni za hardverot što si go dobil a si kupil klima od samiot vrv na ponudata na Midea, tuka se raboti za mnogu ozbilna klima koja mnogu od tolku falenive japonci po 50.000-60.000 den gi ostava pozinati.
So ubavo da si ja koristiš.

Фала да си купиш што сакаш :)

3 метри бакарни цевки, бидејќи не ја местеше истиот ден со денот кога ги ставаше бакарните цевки, си измерив сам бидејќи тоа не беше право не можев точно да измерам, но по мене има ~3метри.

Двете копчија, не реагираат кога ќе ги кликнам или задржам. Односно, ниту humidity, ниту Eco Gear. Мислам дека во упатството пишуваше дека двете се само за ладење.

Исто така не пишува за потрошувачка на апликацијата...

Super e toa sto ima 3 metri bakarni cevki ( gi izbandaziraa so bela PVC bandaz traka ? ) E sega okolu potrosuvackata sigurno ima opcija za pokazuvanje na kw na Display-ot od vnatresnata edinica PROBAJ SO DUGMINJATA zadrzi na LED dugmeto na dalecinskoto eve na YouTube postar Midea model ima takva opcija IMA I AEYIs PROBAJ SO dugminjata na dalecinskoto

Majstorot vo odnos na otvorot vo zidot bil vo pravo, da ja montiral i za 2 cm ponisko će moralo da se kopa nov otvor poradi toa što kondenzatot bi se sobiral vo kadičkata i bi ti tečel po zidot vo sobata....
Не се согласувам со ова!
Прво, секој полуписмен мајстор ќе избуши со круната да има пад, а на ист начин и да ја симне дупката подоле.
Ако треба, со гипс може да се затвори, пет минути работа буквално, што секој и сам може да ја направи ако мајсторот не сака.
Па да буши наново.
Нема оправдување за таква мрза!

П.С. кај мене додуша оправдано им беше оти испадна арматура од надвратната греда! Па тоа е веќе глупост да се сече и се, има функција!
Или случај негде да е полн бетон, па многу заебанции се тоа… (обично кај некои згради такви се ѕидовите)
Ама за обичен ѕид од цигла, нема оправдување!

@LudPetel
Вака на слики океј излгеда монтажата, не не многу во таван,... само малце глуп односот на мајсторов ако ти му речеш ваму сакам и тој од чист инат и без никакви причини и објаснувања да ти речи е јас не сакам таму ,ваму сакам или не ти ја потпишувам гаранцијата :(

Тоа што неќел да буши нова дупка е сигурно за да си одмали од работата (тоа му е вклучено во парите што ти ги наплаќа за монтажата) сем ако не ти одмалил некој стотка што шансите да се случило се 0.01%.

Е сеа околу тестирањето, во ладна куќа можеш едино максимум да и измериш, ништо друго....
Бапни ја на максимален ФАН и степени дури оди 30-31С и да видиш колку струја ќе тргне од штекер, а и барај некоје термометраче да моеш да измериш колку топол воздих ќе извади кај издувот а не само на осетот на рака да се ослонуваш. Оптимално би било и најгоре над клима да измериш колку е температурата при усисот, и веднаш пред отворот колку е на издувот па така ќе може и COP да се пресмета.

Модулација ќе тестираш откако ќе се загрее просторот и ќе почне постабилно да работи.

За тоа со Влажноста на ваздухот, климите се сметаат за ниско-температурно грејно тело и во реалност не ја намалуваат влагата во воздухот.
Да такво е чувството веднаш пред климата зашто сепак го загрева воздухот до 60С ама штом тој воздух се олади си ја повраќа влагата.
Затоа и кога се користат на греење климите не кондензираат од внатрешната единица т.е. не извлекуваат влага од просторот.
Кога е на ладење е друга приказна.
Откако следам по дома со термометрите ми е јасно дека зимно време просторот подома е со повисока влажност а надвор е со многу мала преку ден, па при секое проветрување низ дома на графиконите се бележи пад на влажноста. Гледај колку е очигледно на график за последниве 5 денови.
Screenshot 2023-12-14 at 01.18.57.png
Честа заблуда кај луѓето е дека климите им го сушат воздухот па отвараат да влезе свеж воздух, а во суштина сушењето се прави при проветрувањето (кое е неизбежно па ете ја и потребата од дополнителен навлажнувач за во зимно време)

За крцкањето на пластиките, тоа се случува кога ќе има нагли промени на температурата во изменувачот во внатрешната....
Пример, секогаш кога прави дефрост.. и можеби ако ја иссилиш на 30С да дува и потоа ја згасниш па може ќе крце додека лади.

А за ова, јесте да е внатрешната со 4 реден изменувач, ама ќе треба да покажиш и докажиш околу издувот :D
пушта мнооогу потопол млаз од Daikin Sensira.

Ајде малку посериозно на темава. Дали кога ќе вклучам i feel функција, повторно ќе важи веќе поставениот офсет? На пример 22 степени на даљинското со i feel, офсет +2, дали климата ќе брка 24?

gi izbandaziraa so bela PVC bandaz traka ?
Да, ги бандажираше.
Околу потрошувачката, што не пробав, не сака да покаже на дисплејот никако :/ . Ако сакаш и имаш време и ти се замара можеш да ми пишеш приватно, ќе пробувам што ќе ми кажеш со видео. И јас сакам да видам потрошувачка на дисплејот :D

Или случај негде да е полн бетон,
Случајот кај мене е овој, али искрено не гледам дека е проблем. Нека замисли исто како да немало дупка, секако ќе требало да се прави. Дополнително секако сакав малце понастрана да биде ставена климата, па така секако можеше дупката да се направи на дијагонално од моменталната дупка на 30 см хоризонтално и 5 см, подоле.

@LudPetel
Вака на слики океј излгеда монтажата, не не многу во таван,... само малце глуп односот на мајсторов ако ти му речеш ваму сакам и тој од чист инат и без никакви причини и објаснувања да ти речи е јас не сакам таму ,ваму сакам или не ти ја потпишувам гаранцијата :(

Тоа што неќел да буши нова дупка е сигурно за да си одмали од работата (тоа му е вклучено во парите што ти ги наплаќа за монтажата) сем ако не ти одмалил некој стотка што шансите да се случило се 0.01%.

Е сеа околу тестирањето, во ладна куќа можеш едино максимум да и измериш, ништо друго....
Бапни ја на максимален ФАН и степени дури оди 30-31С и да видиш колку струја ќе тргне од штекер, а и барај некоје термометраче да моеш да измериш колку топол воздих ќе извади кај издувот а не само на осетот на рака да се ослонуваш. Оптимално би било и најгоре над клима да измериш колку е температурата при усисот, и веднаш пред отворот колку е на издувот па така ќе може и COP да се пресмета.

Модулација ќе тестираш откако ќе се загрее просторот и ќе почне постабилно да работи.

За тоа со Влажноста на ваздухот, климите се сметаат за ниско-температурно грејно тело и во реалност не ја намалуваат влагата во воздухот.
Да такво е чувството веднаш пред климата зашто сепак го загрева воздухот до 60С ама штом тој воздух се олади си ја повраќа влагата.
Затоа и кога се користат на греење климите не кондензираат од внатрешната единица т.е. не извлекуваат влага од просторот.
Кога е на ладење е друга приказна.
Откако следам по дома со термометрите ми е јасно дека зимно време просторот подома е со повисока влажност а надвор е со многу мала преку ден, па при секое проветрување низ дома на графиконите се бележи пад на влажноста. Гледај колку е очигледно на график за последниве 5 денови.
Прегледај го приврзокот 400883
Честа заблуда кај луѓето е дека климите им го сушат воздухот па отвараат да влезе свеж воздух, а во суштина сушењето се прави при проветрувањето (кое е неизбежно па ете ја и потребата од дополнителен навлажнувач за во зимно време)

За крцкањето на пластиките, тоа се случува кога ќе има нагли промени на температурата во изменувачот во внатрешната....
Пример, секогаш кога прави дефрост.. и можеби ако ја иссилиш на 30С да дува и потоа ја згасниш па може ќе крце додека лади.

А за ова, јесте да е внатрешната со 4 реден изменувач, ама ќе треба да покажиш и докажиш околу издувот :D
Фала на советите, објаснувањата и предлозите како да направам мали експериментичиња. Сега за сега малце сум преоптоварен со други обврски, да се подослободам може да пробам колку е издувот и мене ме интересира, а може и да не се занесам со некои други комбинациички да направам

@zlatko_ti412
Со што Шаоми уред следиш влажност во сите соби?
Со вакви:

Јас ги земав од АлиЕкспресс пред 2 години по 4еур парче.
Ги имам залепено на 1м висина во сите соби по најодалечените ќошеви кај што е потенцијално најладно.
Испраќаат Bluetooth сигнали за мерењата при промена на температурата/влагата и можеш да ги следиш од телефон преку апликацијата на MiHome а јас дополнително и ги собирам Bluetooth сигналите во HomeAssistant па имам можност и на график да илустрирам подолгорочна историја.

Надворешна температура и влажност следам со DHT22 сензор преку Add-on на Shelly.

Да, ги бандажираше.
Околу потрошувачката, што не пробав, не сака да покаже на дисплејот никако :/ . Ако сакаш и имаш време и ти се замара можеш да ми пишеш приватно, ќе пробувам што ќе ми кажеш со видео. И јас сакам да видам потрошувачка на дисплејот :D
Odlicno stom gi bandaziral bakarnite cevki inaku za pokazuvanje na kw na Display-ot od vnatresnata edinica PROBAJ SO drzenje na dugmeto LED na dalecinskoto Ako povtorno nesaka Javi se vo Pakom ke ti objasnat AEYIs modelot ima takva opcija za prikazuvanje na KW telefon od Pakom 02-3202-800

Tosot MUSE EXTREME LCLH TWH12AFC-K6DNA5F
Mislenje za klimava i opsto Tosot kako brend, kako se pokazani od koga vlegoja na nasiot pazar i dali specifikaciite se verodostojni ili samo izgledaat vaka "dobro" samo na hartija?
Tosot e proizveden od Gree barem spored toa sto go spodelile na forumov (a i oznakite im se dosta slicni kako sto gledam)
Dali im se tocni specifikaciite kolku sto znam ne se potvrdeni od niedna merodavna institucija, prolistaj po forumov mozebi ke najdes korisnicki iskustva bas za modelot koj te interesira. Istiov ured e prasan nekolku pati tuka, malku bi mi bilo cudno nikoj od niv da ne se resil da go kupi.

PS toa sto ti pisav deka se proizvedeni od Gree ne e vo negativen kontekst, istite imaat golema paleta na proizvodi koi variraat od uredi so dobri performansi do uredi koi ne gi isporacuvaat navedenite specifikacii (ama pa ne se edinstveni vo toa, takvi nedostatoci ke najdes vo mnogu oblasti i ne samo vo mkd)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom