Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Глеав порано на Ebay специјална пластична вреќа за миење клими. Се навлекува под долниот дел од климата и ѕидот, од горе е укрутена со обруч, а доле завршува со одводно црево кое оди во кофа. Вака можеш да прскаш колку сакаш без да направиш беља наоколу, не беше ни нешто скапо 15-20 е, не купив бидејќи од четири клими што сум користел/користам никоја не мирисала ниту имало ни најмала потреба од миење.
Турбината да, со оштра мала четкичка на суво многу убаво и лесно се чисти, мене ми е стварно несватливо чистење и миење на саќето. Мое мислење е, а мојава пракса покажува дека ако климаа се користи и за ладење и за греење изменувачите сами се перат: надвор во зима внатре во лето. Е сега ако фати мувла тоа си е друг падеж, тогаш да мора и рибање и дезинфекција

Глеав порано на Ebay специјална пластична вреќа за миење клими. Се навлекува под долниот дел од климата и ѕидот, од горе е укрутена со обруч, а доле завршува со одводно црево кое оди во кофа. Вака можеш да прскаш колку сакаш без да направиш беља наоколу, не беше ни нешто скапо 15-20 е, не купив бидејќи од четири клими што сум користел/користам никоја не мирисала ниту имало ни најмала потреба од миење.
Турбината да, со оштра мала четкичка на суво многу убаво и лесно се чисти, мене ми е стварно несватливо чистење и миење на саќето. Мое мислење е, а мојава пракса покажува дека ако климаа се користи и за ладење и за греење изменувачите сами се перат: надвор во зима внатре во лето. Е сега ако фати мувла тоа си е друг падеж, тогаш да мора и рибање и дезинфекција
И јас сум го видел тиа ќесе… ама никако да се одлучам да си земам едно..

Инаку изменувачот има проблем со прашина која на влага се лепи, и се прави како кал!
Многу е зафркнат за чистење ако е така затестен! Треба прво на суво, со четка(нежно да не се искриват ламелите) и правосмукалка…
Па тек после под притисок од пумпица да се измие…
Е сега кога веќе го прскаш со вода.. ќе лупнеш и дизентал и завршена работа!

Кај мене на фуегото, турбината е буквално рамна. Рамни крилца по должина… (сега не можам да доловам, а работи за да го сликам..) и лесна е за чистење… буквално со крпче можеш да го фанеш крилцето и по должина да го избришеш!
На Квадрото е смрт турбината! Мали, тесни, закривени крилца, направени круг(цилиндрична е целата)…
Душа ми испадна да ја исчистам… веројатно вадење и поприфатлива опција таму…

@најубав Дива Лига е УСА! Кој што сака може да прави на негов property! Нема закон таму за нешто што е твое! Сакаш прозорска, лупнуваш прозорска и на комшијата не смее да му чуе што си направил..! Скроз спротивен пристап од “организираните” ахем европјани што живеет во “демократска диктатура”!
На југот на Америка, може да те упука некој ако со нога му штрапнеш на негов имот, и да не одговара! Trespassing! А не па некој да дојде и да ти кажува што клима требало да ставиш :pos:

па со оглед дека машката младина носи тесни фармерчиња и сака да покаже глужд, не гледам како Опенхајмер би заработил више

па со оглед дека машката младина носи тесни фармерчиња и сака да покаже глужд, не гледам како Опенхајмер би заработил више

da, da brat, eve odam da go zirnam barbi, go obozavam rajan gosling, iako margot mi e epten antipaticna. edvaj najdov bin bin trotinet, ama ke stignam na vreme za premierata...sto ti openhajmer ke go gledas? ej brat ne mi krevaj sega pritisok pred premiera, aj ke se cueme utre, eve na semafori sum pred jumbo vero ke me udrese vespa u nervoza, aj se slusame

ecologic-trotinet-trotinette-city-young-foldin-e-scooter-hipster-trotinette-ride-smart-speed.jpg

Еве сега на Гугл пишав Barbie 2023 да прочитам нешто на википедија, и одма ми стана розев екранот, и ми пукаа розеви огномети...ПУ!!!
Стварно, одма пробав и кај мене розев огномет :D :D :D
Автоматски споено мислење:

Ама рејтинг на Барби се само единици и петки, речиси и да нема друго, па средна оценка 3,1

@најубав Дива Лига е УСА! Кој што сака може да прави на негов property! Нема закон таму за нешто што е твое! Сакаш прозорска, лупнуваш прозорска и на комшијата не смее да му чуе што си направил..! Скроз спротивен пристап од “организираните” ахем европјани што живеет во “демократска диктатура”!
На југот на Америка, може да те упука некој ако со нога му штрапнеш на негов имот, и да не одговара! Trespassing! А не па некој да дојде и да ти кажува што клима требало да ставиш :pos:

Te svativ Fala za pojasnuvanjeto :)

Имаше еден хит од 70- сетите " дал да плачам ил се смеам..... " како пр. вака ако се погледне овлаш цени клими тука и во нашата ни братска Србија, овде колат, Вивакс популарниот АЕРИ+ 12- ка кошта 360 Е, овде 490Е, 18- ка е 570 Е овде е 750Е !!!!!!
Отприлика е истиот однос буквално за сите клими. Единствено GREE e на слично ниво како тука, доста е ценет таму, многу повеќе од тука.
Убедлив шампион е HISENSE energy Pro kaj нас e 50000 ден, или 820E, а таму потполо истата е само 400Е и тоа се доста застапени како фирма и нудат поширок асортиман од тука.

Последно уредено:
Ajde tie sto se ladat na ova vreme so podni klimi.
Kazete kolku se prakticni na ova zesko vreme da uspeat da go izladat prostorot i kakov e konforot na ladenje.
Kazete nekoe iskustvo.

Ajde tie sto se ladat na ova vreme so podni klimi.
Kazete kolku se prakticni na ova zesko vreme da uspeat da go izladat prostorot i kakov e konforot na ladenje.
Kazete nekoe iskustvo.
Jas koristam konzolna na Gree, 18k, ladi prostor od 80m2 edna prostorija. Na ladenje ja teram na auto, temperatura 26C, duvanje vo dva smera gore i dole. Mozes da ja stavis i da duva samo od gore ako sakas. Postiga bez problem.

Имаше еден хит од 70- сетите " дал да плачам ил се смеам..... " како пр. вака ако се погледне овлаш цени клими тука и во нашата ни братска Србија, овде колат, Вивакс популарниот АЕРИ+ 12- ка кошта 360 Е, овде 490Е, 18- ка е 570 Е овде е 750Е !!!!!!
Отприлика е истиот однос буквално за сите клими. Единствено GREE e на слично ниво како тука, доста е ценет таму, многу повеќе од тука.
Убедлив шампион е HISENSE energy Pro kaj нас e 50000 ден, или 820E, а таму потполо истата е само 400Е и тоа се доста застапени како фирма и нудат поширок асортиман од тука.
Pa mozi i Srbija cainata e 2-3% i ako ne se vo evropska unija,ili pak ovde trgovcite odat so golemi marzi,ili 3-4 race na prodazba.I ete ti eden kinez poskap ili ednakov kaj nas, so cena na japonska klima kaj komsiite.Naevtiniot Fujitsu vo Sbija 600 evra ,a kakj nas kolku e skoro 800evra.
A carina se stava da stitis domasno proizvodstvo.Kavo proizvodstvo na klimi imame da ima carina od 13% kaj nas.
Kaj nas e ona narodnoto.Popari-iskubi! Kor dal,slep zel.
Jas koristam konzolna na Gree, 18k, ladi prostor od 80m2 edna prostorija. Na ladenje ja teram na auto, temperatura 26C, duvanje vo dva smera gore i dole. Mozes da ja stavis i da duva samo od gore ako sakas. Postiga bez problem.
Jas sum ubeden deka ke ja izladi prostorijata,nego me interesira pri postojana rabota,kakov e koforot,custvoto,dokolku ima luge vnatre vo prostorot dodeka raboti..Ili pak ,dodeka ladi ke izlezam nadvor ,pa ke ja isklucam za da vlezam vnare.
Ne mi se veruva deka ima konfor kako zidnata.
Zatoa i porano rekov, podna klima samo so kombinacija na zidna,inace nema konfor vo ladenje.

Последно уредено:
Mene eve mi duva 80% od letna upotreba direktno dole kako vozdušna zavesa, samo denovive koga e pretoplo mora da duva najvisoko za da go meša podobro vozduhot vo prostoriite i toa e samo nekolku časa dnevno. Mnogu e poprijatno vaka, se gubi sekakvo čustvo na promaja iako e sprotivno na site preporaki za ladenje deka treba da duva što povisoko. Siguren sum deka so konzolnata možat da se dobijat i ušte podobri kombinacii za prijatno duvanje.

Konzolnata ima mnogu poslab efekt na odvlaznuvane,zasto topliot vozduh ostanuva gore,i vlaznosta e sekogas pogolema vo prostorot od kolku kaj standadniot ziden inverter. Potrebno e na visok izduv da ja cuvas za da go mesa gorniot vozduh kaj konzolnata i so toa pravi mnogu pogolem neprijaten provev.
Jas so zidnata uspevam rel.vlaznost da si ja donesam na 40%,sto so konzolnata e mnogu tesko,gotovo nevozmozno,na najslab izduv.
A vlaznosta mi e povazna od temperaturata. Custvoto e podobro so 26c i 40% od kolku , 23so 60 -65 % vlaznost.
So zidnata se stedi i energija,i polesno se spravuva so vlaznosta,te.odvlaznuvanjeto.

Mene eve mi duva 80% od letna upotreba direktno dole kako vozdušna zavesa, samo denovive koga e pretoplo mora da duva najvisoko za da go meša podobro vozduhot vo prostoriite i toa e samo nekolku časa dnevno. Mnogu e poprijatno vaka, se gubi sekakvo čustvo na promaja iako e sprotivno na site preporaki za ladenje deka treba da duva što povisoko. Siguren sum deka so konzolnata možat da se dobijat i ušte podobri kombinacii za prijatno duvanje.
Добро, ама ти си во стан колку што се сеќавам.. Кај вас по станови и во куќа, посебно ако си под кров… Небо и земја разлика! И за ладење и за греење.
Мислам далеку од тоа дека вашите искуства не се релевантни… ама ипак треба да се нагласи каде, што и како.
Кај мене ако не е ставена најзгора одма се осеќа врелина! Дури и на средина крилцето па осетна разлика има, а не пак да ја свртам надоле во под да дува.
А и за парапетните, далеку од тоа дека нема да ладат… ама бар како во мојот случај сигурен сум дека високо-ѕидна ќе биде далеку по ефикасна и комфорна за иста јачина.

И да додам… страшно не колат увозниците/продавачите!
Нема врска ни царини ни даноци! Пари намлатија со мрсни маржи, па уште и тие беспамет субвенции што ги истури државава(додека ракавици и шприцеви нема по болниците, они клими субвенционираа за пусти гласови маме им е*ем!)
Стварно, од цел регион, ние сме најскапи без конкуренција…

Pa mozi i Srbija cainata e 2-3% i ako ne se vo evropska unija,ili pak ovde trgovcite odat so golemi marzi,ili 3-4 race na prodazba.I ete ti eden kinez poskap ili ednakov kaj nas, so cena na japonska klima kaj komsiite.Naevtiniot Fujitsu vo Sbija 600 evra ,a kakj nas kolku e skoro 800evra.
A carina se stava da stitis domasno proizvodstvo.Kavo proizvodstvo na klimi imame da ima carina od 13% kaj nas.
Kaj nas e ona narodnoto.Popari-iskubi! Kor dal,slep zel.

Jas sum ubeden deka ke ja izladi prostorijata,nego me interesira pri postojana rabota,kakov e koforot,custvoto,dokolku ima luge vnatre vo prostorot dodeka raboti..Ili pak ,dodeka ladi ke izlezam nadvor ,pa ke ja isklucam za da vlezam vnare.
Ne mi se veruva deka ima konfor kako zidnata.
Zatoa i porano rekov, podna klima samo so kombinacija na zidna,inace nema konfor vo ladenje.
Mislam deka ima mnogu pogolem komfor so konzolna od zidna, od pricina sto duva vo dve zoni gore/dole. Zidnata e mnogu ponezgodna za koristenje, treba da ima strasno dobar swing za da moze da podigne skroz gore ili skroz dole.
Od taa pricina konzolnata e i drasticno poskapa od zidna .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom