- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 5.749
- Поени од реакции
- 13.206
Точно! Математиката е таа.TecNegotino ima maximalen kapacitet od 210Megavat/H, a od Mepso si kaza direktorot imalo pobaruvanje od 1000Megavat/h sega u topol mesec, a najmnogu sto mozelo da se proizvede od domasno proizvodstvo bile 500mgwh...i plus uvoz sto imale nakraj zavrsile so 315mgw manjak koi gi zimale od evropskata mreza.
Znaci i samo da e domasno proizvodstvo 500 + 210 e pak pomalo od 1000mgwh, sose Negotino da raboti na mazut sto verovatno e poskapo da raboti nego da uvezeme struja...ako ja ima da se uveze
A koga ke ima pikovi so 2000mgwh od kade strujata?
Јас конкретно го зедов тец Неготино како пример за типична државна фирма од профилот "лежи лебу да те јадам".
Инаку и поназад и тоа многу пред кризава сме правеле муабет на оваа тема.
Со либерализацијата на пазарот на ел. енергија, направија финта. Големите потрошачи како Фени, железара и слични ги тргнаа од домашната побарувачка како да не постојат! Нели демек они од странство ќе набавувале, па нема ни зошто да ги рачунаме
А они учествуваат со 1/3на од потрошњата!
Па сега ќе мора да бираме. Или работни места и придонеси во буџет, или рестрикции за домаќинствата.
П.С. сакав да пишам "и сево ова во 21век"! Ама ми текна дека во истиов овој 21век, 15% од домаќинствата немаат ни чиста вода за пиење, имаме училишта што протекуваат и без санитарни јазли, болници без лекари...
И сам си се удрив по глава.