Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Не е плинот забранета роба! Само ако има гасификација и плин кај нас...

1.Нема да можат да крадат!
2.Нема фирмите и машините на смрдсм-дпсне да вртат милионски тендери во Рек!
3.Нема да можат ќерките и швалерките да си ги запослуваат по канцеларии!
4.Нема да има субвенции за циганот од Велес и баграта околу него!
5.Нема да има партиски фирми кои ќе фаќаат маржа од увоз на струја.
Итн. итн. итн. уште сто точки има!

Така да прикаските за русите и некаква гео-политика се само тоа! Прикаски за деца пред спиење.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
А за Германија и пола Европа забранет ли е..
Или Германците се будали што користат 40% руски гас
Интересно е што ни Германците немаат доволно струја нема ни Европа а до Германија двата плински северни текови се донесени баш за да плин имаат доволно а со тоа и струја. Агендата на Русите со изградбата на овие 2 нови таланаречени северни гасовода имаше една цел, да ја прескокнат Украина.
Но ние сме далеку у иљадници километри со овие северни потоци/текови, кај нас можеше од Турскиот поток да добиеме гас, оној што идеше од Русија под ЦрноМоре, Турција па Бугарија и накрај не прескокнаа нас пошто ние сме со Америте не сакаме плин од Русија...и така плинот заврши во Србија.
Да се вратиме на нашето, сеа нас струја ке ни вади Неготино, тоа Тец Неготино работи прво на мазут, со години трубеа дека ке се преиначи да работи на плин што 30год не се реализира, а секогаш кога ке ја активирале Неготино цената на струјата одма рипаше заради цената на мазутот. И сеа читаме вести Тец Неготино ке проработел па ке не извади....прво нема капацитет, башка Тец Неготино од 2009 не е упален ниеднаш. Дали и чувар имаат таму не па за одржување на постројките... ако воопшто проработи

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Интересно е што ни Германците немаат доволно струја нема ни Европа а до Германија двата плински северни текови се донесени баш за да плин имаат доволно а со тоа и струја. Агендата на Русите со изградбата на овие 2 нови таланаречени северни гасовода имаше една цел, да ја прескокнат Украина.
Но ние сме далеку у иљадници километри со овие северни потоци/текови, кај нас можеше од Турскиот поток да добиеме гас, оној што идеше од Русија под ЦрноМоре, Турција па Бугарија и накрај не прескокнаа нас пошто ние сме со Америте не сакаме плин од Русија...и така плинот заврши во Србија.
Да се вратиме на нашето, сеа нас струја ке ни вади Неготино, тоа Тец Неготино работи прво на мазут, со години трубеа дека ке се преиначи да работи на плин што 30год не се реализира, а секогаш кога ке ја активирале Неготино цената на струјата одма рипаше заради цената на мазутот. И сеа читаме вести Тец Неготино ке проработел па ке не извади....прво нема капацитет, башка Тец Неготино од 2009 не е упален ниеднаш. Дали и чувар имаат таму не па за одржување на постројките... ако воопшто проработи
За Тец Неготино ич не се грижи! Имаат преку двеста(!) вработени кои идат на работа за да прчат к*р! Знам од прва рака од колега мој неготинчанец. Сам кажуваше како летно време додека они(на гроздобер) се отепувале од работа, во тец се сончале и пиво пиеле.
Нека си ја заработат платата барем еднаш во десет години! (Ич да не ги жалиш)
Второ, државава секоја години плаќа миљонски суми на ОКТА како оштета за неисполнети обврски(кажи му фала на љуБчо шизофреникот), а партиски фирми увезуваат мазут или нешто налик тоа(друг муабет) од странство!
Наместо да си ја спрегнеа ОКТА со 500 000 тони годишен капацитет, и три ТЕЦ Неготина ќе работеа! ...ама! Тие 5++ точки што ги напишав, мора да се исполнат! Инаку која би била сврхата било кој од смрдсм-дпСмне да дојде на власт?!

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
За Тец Неготино ич не се грижи! Имаат преку двеста(!) вработени кои идат на работа за да прчат к*р! Знам од прва рака од колега мој неготинчанец. Сам кажуваше како летно време додека они(на гроздобер) се отепувале од работа, во тец се сончале и пиво пиеле.
Нека си ја заработат платата барем еднаш во десет години! (Ич да не ги жалиш)
Второ, државава секоја години плаќа миљонски суми на ОКТА како оштета за неисполнети обврски(кажи му фала на љуБчо шизофреникот), а партиски фирми увезуваат мазут или нешто налик тоа(друг муабет) од странство!
Наместо да си ја спрегнеа ОКТА со 500 000 тони годишен капацитет, и три ТЕЦ Неготина ќе работеа! ...ама! Тие 5++ точки што ги напишав, мора да се исполнат! Инаку која би била сврхата било кој од смрдсм-дпСмне да дојде на власт?!
TecNegotino ima maximalen kapacitet od 210Megavat/H, a od Mepso si kaza direktorot imalo pobaruvanje od 1000Megavat/h sega u topol mesec, a najmnogu sto mozelo da se proizvede od domasno proizvodstvo bile 500mgwh...i plus uvoz sto imale nakraj zavrsile so 315mgw manjak koi gi zimale od evropskata mreza.
Znaci i samo da e domasno proizvodstvo 500 + 210 e pak pomalo od 1000mgwh, sose Negotino da raboti na mazut sto verovatno e poskapo da raboti nego da uvezeme struja...ako ja ima da se uveze
A koga ke ima pikovi so 2000mgwh od kade strujata?

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
TecNegotino ima maximalen kapacitet od 210Megavat/H, a od Mepso si kaza direktorot imalo pobaruvanje od 1000Megavat/h sega u topol mesec, a najmnogu sto mozelo da se proizvede od domasno proizvodstvo bile 500mgwh...i plus uvoz sto imale nakraj zavrsile so 315mgw manjak koi gi zimale od evropskata mreza.
Znaci i samo da e domasno proizvodstvo 500 + 210 e pak pomalo od 1000mgwh, sose Negotino da raboti na mazut sto verovatno e poskapo da raboti nego da uvezeme struja...ako ja ima da se uveze
A koga ke ima pikovi so 2000mgwh od kade strujata?
Точно! Математиката е таа.
Јас конкретно го зедов тец Неготино како пример за типична државна фирма од профилот "лежи лебу да те јадам".

Инаку и поназад и тоа многу пред кризава сме правеле муабет на оваа тема.
Со либерализацијата на пазарот на ел. енергија, направија финта. Големите потрошачи како Фени, железара и слични ги тргнаа од домашната побарувачка како да не постојат! Нели демек они од странство ќе набавувале, па нема ни зошто да ги рачунаме :facepalm:
А они учествуваат со 1/3на од потрошњата!
Па сега ќе мора да бираме. Или работни места и придонеси во буџет, или рестрикции за домаќинствата.

П.С. сакав да пишам "и сево ова во 21век"! Ама ми текна дека во истиов овој 21век, 15% од домаќинствата немаат ни чиста вода за пиење, имаме училишта што протекуваат и без санитарни јазли, болници без лекари...
И сам си се удрив по глава.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
За подобра слика со што располага Македонија:

Тука треба или не да се стави термоелектраната на природен гас ТЕ-ТО со 210МW снага која е приватна....
Немам податок колку проточните хидроцентрали имаат вкупно инсталирана снага, но тоа не ни вреди нешто, сигурно е ептен ситно.
Живееме во држава во која треба да бидеме среќни што не работи ЈУГОХРОМ и ОХИС. Уште од бивша YU целата произведена струја од хидроцентралите ја јадеа овие две постројки плус ЖЕЛЕЗАРА. Од тогаш после 30 год. ама ништо не е направено.
Доволно било на секои 4-5 години парите дадени за увоз на струја да се прави по една термоелектрана на природен гас и поголема од ТЕ-ТО. Ама така ќе нема провизии и сето погоре кажано од членовите.
Живееме во една екстремно лоповска држава и секаш до сега без исклучоци ја воделе политичари кои прво мислеле да ги наполната своите бисаги, па затоа и сме во ваква состојба во каква што сме.

Член од
11 јули 2019
Мислења
298
Поени од реакции
435
Не е плинот забранета роба! Само ако има гасификација и плин кај нас...

1.Нема да можат да крадат!
2.Нема фирмите и машините на смрдсм-дпсне да вртат милионски тендери во Рек!
3.Нема да можат ќерките и швалерките да си ги запослуваат по канцеларии!
4.Нема да има субвенции за циганот од Велес и баграта околу него!
5.Нема да има партиски фирми кои ќе фаќаат маржа од увоз на струја.
Итн. итн. итн. уште сто точки има!

Така да прикаските за русите и некаква гео-политика се само тоа! Прикаски за деца пред спиење.
Jeste , nema geopolitike i onda se stopira kod nas izgradnja bloka termoelektrane , koju si kinezi trebali graditi po modernim standardima ekologije s već uplaćenim parama !? Bloka koji nam daje koliko toliko energetsku sigurnost..
Šta , odjednom smo postali ekološki osvješteni nauštrb svoje sigurnosti ? Ili trudimo se da se uklapamo u agendu zelene transformacije ? Pritisci , ucjene , prijetnje , manipulavcija vladaju ovim prostorima , jne mozes kako hoćeš , sve i da hoćeš...

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Германија,има доволно е.енергија,Србија,Босна,сите тие имаат и вишоци освен ние..
А да ве потсетам оти и една од причините за коиГруевски беше сменет од власт беше и тоа што одби либерализација на пазарот со е.енергија..
Инаку овие го упропастија Рек затоа што им заповедал оти треба да одат на чиста енергија,и почнаа да го затвараат а притоа без да бараат пари за нови чисти централи.
Е тоа ти се вика Копај нов бунар,но не пљукај во стариот

Kajgana Shop

На врв Bottom