Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Да прашам од поискусниве @kodus или било кој кој знае , веќе поставив во градба инсталација со бакарни цевки како за 5.5 ка клима ,,, 12 мм и 6мм или 9 е незнам потенката, прашањето е дали може да се стави 3.5 ка што бара потенка цевка и дали би било проблем тоа ?

Благодарам на одговор

Сите ми се симпатични, која повеќе која помалце, само Ема Стоун ми е грда. И најлошо е што е таква фаца што не можам да опишам што ми е грдо кај нејзе.

Мене па од добрите глумици грда ми е Џулија Робертс, има неправилни црти на лицето, спроед мои стандарди :)

Да прашам од поискусниве @kodus или било кој кој знае , веќе поставив во градба инсталација со бакарни цевки како за 5.5 ка клима ,,, 12 мм и 6мм или 9 е незнам потенката, прашањето е дали може да се стави 3.5 ка што бара потенка цевка и дали би било проблем тоа ?

Благодарам на одговор
Nema problem nikakov, dobro e sto e pogolema cevka, da e obratno togas e problem.

Тоа што пишат производителите знаеме дека не е секогаш за верување

Kako misliš nije za vjerovati ? Ne možeš ubaciti uredjaj u prostor s gubicima 2-3x većim od soecifikacije i onda pričati nije im za vjerovati..
не ми е јасно зошто Хансолот трошел дури и повеќе од неа

Već sam ti dao odgovor... Bez ovih podataka tvoja mjerenja su dječija posla..

Koliki su toplotni gubici oba prostora , kolika je sobna u oba prostora , kako rade uredjaji u oba prostora , da li su iznad , sa strane prostora grijani ili negrijani , kolika je masa oba prostora , koji su koeficijenti akumulacije topline , jel znaš da od različitosti tog koeficijenta toplotno operečenje može biti do X puta veće pri identičnoj izolaciji ili bez nje..

Kako misliš nije za vjerovati ?

Така фино-љепо!
Еве искрено, пред скоро 3 години јас и брат ми така наивни и неискусни... според комшиски муабети и убедувања си купивме по една Грее клима.... јас зедов Хансол, а тој ја зеде поскапата Амбер.

Ај @Alen123 жити бога објасни ми која од двете клими е појака на греење во зимо?
Според декларираното од производителот се разбира... да не се лажеме со мерења и дечја посла!
Еве да ти олеснам уште тогаш сум споделил Product Fiche од двата модела.... тоа што сум го добил со климите.... нема лага превара.
Ама молим те објасни и зошто едната е појака од другата... да ми биди појасно.... оти збунет бев тогаш и уште еве години поминаа и пак не ми е јасно.

c77f2eb3ab36f0ff40c9ef268b6ba9a7.jpg
38e22c66c845a2c66c0e89925ca05817.jpg

Već sam ti dao odgovor... Bez ovih podataka tvoja mjerenja su dječija posla..
Чии мерења се дечија посла?!!?!?

Така фино-љепо!
Еве искрено, пред скоро 3 години јас и брат ми така наивни и неискусни... според комшиски муабети и убедувања си купивме по една Грее клима.... јас зедов Хансол, а тој ја зеде поскапата Амбер.

Ај @Alen123 жити бога објасни ми која од двете клими е појака на греење во зимо?
Според декларираното од производителот се разбира... да не се лажеме со мерења и дечја посла!
Еве да ти олеснам уште тогаш сум споделил Product Fiche од двата модела.... тоа што сум го добил со климите.... нема лага превара.
Ама молим те објасни и зошто едната е појака од другата... да ми биди појасно.... оти збунет бев тогаш и уште еве години поминаа и пак не ми е јасно.

Strelec veke ti odgivori na prasanjeto, zatoa ne prasuvaj po 100 pati.

Koliki su toplotni gubici oba prostora , kolika je sobna u oba prostora , kako rade uredjaji u oba prostora , da li su iznad , sa strane prostora grijani ili negrijani , kolika je masa oba prostora , koji su koeficijenti akumulacije topline , jel znaš da od različitosti tog koeficijenta toplotno operečenje može biti do X puta veće pri identičnoj izolaciji ili bez nje..
Точно така. Затоа јас имав и детална пресметка на топлотни загуби. Имам поназад пишувано за Кнауф Терм и за пресметките кои ги правев.

На крајот за да бидат комплетно сигурен во просторот кој требаше да се грее со Хансолот, на крајот поставив и панел од 2,5KW кој за 1 час ја крена температурата на од бараните 23 степени над 26-27 степени, при надворешна температура од +2-+3 степени. Во исто време Хансолот се мачеше за температура од 23 степени со потрошувачка од 1,3KW. Значи COP помал и од 2.

Ама ајде сега си ново ботче, треба да глумиш дека ништо не знаеш.

Така фино-љепо!

Ne kupuje se klima koja je jača već koja ti pokriva toplotne gubitke , sve razmišljaš naopako nije ni čudo što izvodiš pogrešne zaključke..
Автоматски споено мислење:

Точно така. Затоа јас имав и детална пресметка на топлотни загуби. Имам поназад пишувано за Кнауф Терм и за пресметките кои ги правев.

На крајот за да бидат комплетно сигурен во просторот кој требаше да се грее со Хансолот, на крајот поставив и панел од 2,5KW кој за 1 час ја крена температурата на од бараните 23 степени над 26-27 степени, при надворешна температура од +2-+3 степени. Во исто време Хансолот се мачеше за температура од 23 степени со потрошувачка од 1,3KW. Значи COP помал и од 2.

Ама ајде сега си ново ботче, треба да глумиш дека ништо не знаеш.

Ti si još bolji , metodom panelne grijalice računaš COP klime..Nemam riječi..
Da mozda pokušaš da patentiraš metodologiju izračuna COP-a preko panelne grijalice ?

Kad već imaš izračun toplotnih gubitaka , koliko ti je ispala godišnja potreba za energijom ?

Ne kupuje se klima koja je jača već koja ti pokriva toplotne gubitke , sve razmišljaš naopako nije ni čudo što izvodiš pogrešne zaključke..
Абе сега не врти по тавани. Одговори му на човекот, ако знаеш......
Автоматски споено мислење:

Така фино-љепо!

Човече сега фрлив поглед на сликава...Па овие од Грее се за жалење....

За ладна зона и Хансолот и Амберот се со PdesignH од 5KW само кај Амберот кој е 50.000ден, back-up heater e 1,4KW а кај Хансолот од 37.000ден, само 0,4KW.
Значи дерење на суво. Ништо чудно што сите пискаат од Амберот.

Грее вистина бил број 1 за манипулирање, дерење и соголување на купувачи.

Ништо чудно што ни на финските тестови не успеваше да го испорача декларираното..

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom