Ne kupuje se klima koja je jača već koja ti pokriva toplotne gubitke , sve razmišljaš naopako nije ni čudo što izvodiš pogrešne zaključke..Така фино-љепо!
Еве искрено, пред скоро 3 години јас и брат ми така наивни и неискусни... според комшиски муабети и убедувања си купивме по една Грее клима.... јас зедов Хансол, а тој ја зеде поскапата Амбер.
Ај @Alen123 жити бога објасни ми која од двете клими е појака на греење во зимо?
Според декларираното од производителот се разбира... да не се лажеме со мерења и дечја посла!
Еве да ти олеснам уште тогаш сум споделил Product Fiche од двата модела.... тоа што сум го добил со климите.... нема лага превара.
Ама молим те објасни и зошто едната е појака од другата... да ми биди појасно.... оти збунет бев тогаш и уште еве години поминаа и пак не ми е јасно.
Чии мерења се дечија посла?!!?!?
Автоматски споено мислење:
Ti si još bolji , metodom panelne grijalice računaš COP klime..Nemam riječi..Точно така. Затоа јас имав и детална пресметка на топлотни загуби. Имам поназад пишувано за Кнауф Терм и за пресметките кои ги правев.
На крајот за да бидат комплетно сигурен во просторот кој требаше да се грее со Хансолот, на крајот поставив и панел од 2,5KW кој за 1 час ја крена температурата на од бараните 23 степени над 26-27 степени, при надворешна температура од +2-+3 степени. Во исто време Хансолот се мачеше за температура од 23 степени со потрошувачка од 1,3KW. Значи COP помал и од 2.
Ама ајде сега си ново ботче, треба да глумиш дека ништо не знаеш.
Da mozda pokušaš da patentiraš metodologiju izračuna COP-a preko panelne grijalice ?
Kad već imaš izračun toplotnih gubitaka , koliko ti je ispala godišnja potreba za energijom ?