Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Klimata kaj sto e stavena Gree Soyalot e dnevna prostorija od 24 kvadrati i vratata od dnevnata e otvorena shirum celo vreme. Daikinot kaj sto e premesten e 15 kvadratna spalna no ne e pustena da raboti seuste. Celata smetka za celiov stan od kukjava 65 kvadrati iznesuva 2550 denari za ovoj mesec kako sto posociv pogore. Se raboti za kukja so pvc prozori bez izolacija na zidovite na prizemje i so zivealiste vo Skopje. Nad mene moite se great isto na klimi.
Jas so 1 toshiba 26m2 gream, ke imam povisoka smetka, slicna gradba kako sto to ja opisa, samo sto e stan prizemje pvc bez izolacija...

Да, од вчера и ја заборавив да ја видам денес нешо зафатен цел ден..... излгеда доста подобро мх?
Само не сум бил долу да поседам да видам како се држи со кој фан дува претежно.... да не му прави промаја многу.... или особено ми е мисла од офф ако појди кога ќе почнува пак да не му одвее се од масата :D
Прегледај го приврзокот 277366
Taman ti e auto fan za 17m2

Долго време немам споделено нешто на групава, па еве да споделам сметка за струја за период 03.11 до 06.12. 5500 денари сметка за струја, од нив 3600 денари за греење израчунав. Од трите клими шо ги имам, на таа во спалната ставив мерач и просекот и е 355W,da zememe deka na dvete klimi vo dnevnata im e neshto ponizok prosekot, nakaj 320/330W matematikata e taa. Ок си е. Можеби и ешто помалку од овие 3600 да ми отишле на греење, ама ете, не може многу подолу да е.

За 30 денови греење со климата (до вечерва) вкупна сметка за струја 3900 денари. 37м2 затоплувам, 2 соби и една кујна. Последната сметка за струја без клима ми беше 1800 ден, што значи околу 2100 денари одат за климата. Поточно ќе знам кога ке ставам мерач. Бидејќи немам мерач, одлучив да експериментирам. Климата работи на 100% капацитет, преку ден поставена на 25 степени на 7 брзина, преку ноќ на 21 степен на 5 брзина (доколку ги сметаме и двете ауто фан почетни брзини). Искрено задоволен сум од греењето и сметката за истото. Но да бидам искрен има голем простор за намалување на сметките, бидејќи кажав и претходно немам надворешна изолација, и ако се земи фактот дека терасата која ја преградив и ја споив со дневната, на истата ставив три метални столбови на надворешниот ѕид. Тие метални столбови кои се неизолирани ни од внатре ни од надвор влечат ладно и влага поприлично многу. За оваа зима не стасав да ставам изолација ама на пролет ќе ја завршам таа работа. Е сега кога ќе го земам предвид тој факт, мислам дека воопшто не е голема потрошената струја. Најважно ми е да сум стоплен, а да не плаќам премногу за тоа. Ќе видиме како ќе биди остатокот од зимава.

Da spodelam potrosuvakcka od dvete klimi za 37 dena vkupno 760kw,dvete klimi rabotat non stop so toa sto navecer se namaluvaat na 20 i autofan,preku den vivax na 23 i toshibata na 24 pa i 25 zaedno great 45m2,ima del od vremeto koga se zatvara vrata i vivax gree 14 a tosh 31m2.denes za proba vivax postaven na 22 i toshiba na 23 potrosuvackata dosta se namaluva taka da so vaka namalena setirana temperatura potrosuvackata dosta bi se namalila i obratno so sekoj zadaden plus stepen potrosuvackata se zgolemuva.da napomenam meraci ima i na dvete klimi,temeraturata e odlicno sekade rasporedena i ramnomerna.

Дечки здраво на сите. Моментално сум во една борба со Горење (ставив HiSense инвертер летово и почна многу да лупа) па го сервисираа и по сервисирањет бучавата продолжува па ме убедуваат дека звуциве биле во "рамки на нормалата". Би ве замолил да слушнете и да ми кажете дали е ова во рамки на нормала во ВИДЕОВО :)

А ова е одговорот нивни на мејл:
1608321561327.png

Дечки здраво на сите. Моментално сум во една борба со Горење (ставив HiSense инвертер летово и почна многу да лупа) па го сервисираа и по сервисирањет бучавата продолжува па ме убедуваат дека звуциве биле во "рамки на нормалата". Би ве замолил да слушнете и да ми кажете дали е ова во рамки на нормала во ВИДЕОВО :)

Прегледај го приврзокот 277478
hahahah koja normala u pm ripa klimata ko lager na mashina za perenje da e rasipan.cccc bruka

@Strelec Ајде, со среќа нека е новиот дуќан во Охрид. Не сум бил уште, заборавам да поминам, а одма наспроти мојата канцеларија е. Мало дуќанче, ама убаво скоцкано ми изгледаше вака одстрана. Пиши некојпат ко ќе си Охрид, ќе частам.

Прегледај го приврзокот 277478

101 автомобилите подобар звук на палење вадат. Како што можам да забележам има и оштетувања на изменувачот.
Само закана со инспекции и јавување постојано. Ова не е нормална работа на клима, особено доколку е сеуште под гаранција.

здраво ...ми треба совет ...дали мозе да се спои внатресна единица што е наменета за R407c фреон со надворесна единица што е наменета за R410a фреон ....дали тоа ке функционира

101 автомобилите подобар звук на палење вадат. Како што можам да забележам има и оштетувања на изменувачот.
Само закана со инспекции и јавување постојано. Ова не е нормална работа на клима, особено доколку е сеуште под гаранција.
Климата е 4 месеци, во август е монтирана. Тоа оштетувањата е пошто ја носеа на сервис да и мењаат компресор и кога ми ја вратија ваква им викам што е ова ми рекоа "е добро де малку е удрена при транспорт :)"
Еве на ЛИНКОВ уште видеа и слики и ме убедуваат двајца сервисери и овие од горење дека ова е нормално работење :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom