Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Дали оваа енергетска ,укажува дека оваа клима е предвидена да работи долго на -10 или -15. Дали ја одредува како Нордик ( мек нордик),или некој хибрид нордик, или трето.

Attachments

• Screenshot_2020-10-14-21-56-26-085_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2020-10-14-21-56-26-085_com.android.chrome.jpg
    554,8 KB · Прегледи: 54
Ако може предлог за мулти-сплит, се работи за две соби од по 15 мк без изолација, исток ориентација....

Таа Тундра со Ј во името има Еуровент и барем по неколку документи што сум сретнал е доста појака од оваа со М.
А зинеш лажеш(као прво)
Имала едната Еуровент ама другата немала...лажеш у старт и двете имаат
HiaierMeefra.jpgHiaierJeefra.jpg
Со должна почит кон присталициве на Јапанциве, ама треба да реагирате кога некој ваков прилепски мангуп ве дупчи а му ќутите и ве дупќи со 4.7kw na -7

Ама чисто ме интересира твојата елеборација и логика како ти функционира и да ми објасниш мене и на сите тука во што е појака и поточно како е тоа е измерено дека е појака на уштрб на што?...зошто таа џомити појаката Хаиер so J искочи појака и од Даикин Sеnsira 5.5кw со ист Еуровент 4.07
FTXF50.jpg

Со 4.7kw J-to е појака вероватно и од Митсу ФХ50, и од LN50 клими од стартни 60 докај 100к и више, Тошиба и Кариерките ги јаде уште у 18к варијанта, ама пошто истите носат и едно и друго сеедно е кај ке легнат јајцата/парите...некој грејач или радијатор да не има у оваа со "Ј" џоа појаката што кошта нешто ситно под 40к што е 20к далеку у старт од другиве?

Последно уредено:
Дали оваа енергетска ,укажува дека оваа клима е предвидена да работи долго на -10 или -15. Дали ја одредува како Нордик ( мек нордик),или некој хибрид нордик, или трето.
Си се насмеав оти ти несакајќи дојде до проблемот на тие "матни" класификации! Нема стандард што кажува "Нордик",секој производител си лепи име какво сака за нивните клими за длабок минус.
Инаку наведената е клима за ладна зона,гледаш како повеќе дава на -15 отколку на -7,-10ц...
За споредба само,митсу ФХ дава 3.6кв на -10 и оттука надолу само губи капацитет!

Си се насмеав оти ти несакајќи дојде до проблемот на тие "матни" класификации! Нема стандард што кажува "Нордик",секој производител си лепи име какво сака за нивните клими за длабок минус.
Инаку наведената е клима за ладна зона,гледаш како повеќе дава на -15 отколку на -7,-10ц...
За споредба само,митсу ФХ дава 3.6кв на -10 и оттука надолу само губи капацитет!

Фала на одговорот.
Постојат многу нејасни каталошки објави во врска со моделите најверојатно на сите производители.
Ние кои не сме со стручно предзнаење , многу тешко доаѓаме до вистинските податоци. Новите потенцијални купувачи не се снаоѓаат. А се покажа последниов месец дека имаат голема потреба.
Овде на форумот во овие 10 год има доста корисни работи, ама нема шанса некој кој се одлучил пред месец-два да купи клима, да ги " пофати конците" и барем приближно правилно одреди кој уред ќе му треба за неговиот простор.
Убаво би било да им се помогне.
Потребно е повремено да се повторат основите
- изолација , топлотни губитоци на просторот кој ќе го затоплуваат
- видови на инверетери по моќ и намена
- монтирање
- одржување
Има многу членови кои стручно напишале за секоја област.
Некако поедноставно да се упатат.
" Научната расправа" на поедини членови нека остане како зачин на форумот, не како патека која треба беспоговорно да се следи.
Ве поздравувам

А зинеш лажеш(као прво)
Имала едната Еуровент ама другата немала...лажеш у старт и двете имаат
Прегледај го приврзокот 270543Прегледај го приврзокот 270542
Со должна почит кон присталициве на Јапанциве, ама треба да реагирате кога некој ваков прилепски мангуп ве дупчи а му ќутите и ве дупќи со 4.7kw na -7

Ама чисто ме интересира твојата елеборација и логика како ти функционира и да ми објасниш мене и на сите тука во што е појака и поточно како е тоа е измерено дека е појака на уштрб на што?...зошто таа џомити појаката Хаиер so J искочи појака и од Даикин Sеnsira 5.5кw со ист Еуровент 4.07
Прегледај го приврзокот 270544

Со 4.7kw J-to е појака вероватно и од Митсу ФХ50, и од LN50 клими од стартни 60 докај 100к и више, Тошиба и Кариерките ги јаде уште у 18к варијанта, ама пошто истите носат и едно и друго сеедно е кај ке легнат јајцата/парите...некој грејач или радијатор да не има у оваа со "Ј" џоа појаката што кошта нешто ситно под 40к што е 20к далеку у старт од другиве?

Мило ми е што знаеш и потврдуваш зошто со прилепчанец не треба да се зафаќаш зошто во Прилеп мајмун не игра.
Мило ми е што потврдуваш со еуровент тоа што го пишав. Тундрата со Ј е подобра од тундрата со М. Како, зошто, дали потплатиле не сум ФБИ за да истражувам. Ако на официјални документи и тестови не веруваме на кого ќе веруваме, тебе каде секој збор е лага?

Од целиот пост каде што укажував на ознаките, дека таа со Ј е вистинската Green, а таа со М е Плус и дека во продавнициве кркамба праат и ни самите не знаат што продаваат, ти се фати на тоа дека кажав оти таа со М немала Еуровент. Сепак на крајот го потврди дека таа е послаба, имала или немала еуровент.

Очаен обид да деградираш мислења, очаен.

Мило ми е што знаеш и потврдуваш зошто со прилепчанец не треба да се зафаќаш зошто во Прилеп мајмун не игра.
Мило ми е што потврдуваш со еуровент тоа што го пишав. Тундрата со Ј е подобра од тундрата со М. Како, зошто, дали потплатиле не сум ФБИ за да истражувам. Ако на официјални документи и тестови не веруваме на кого ќе веруваме, тебе каде секој збор е лага?

Од целиот пост каде што укажував на ознаките, дека таа со Ј е вистинската Green, а таа со М е Плус и дека во продавнициве кркамба праат и ни самите не знаат што продаваат, ти се фати на тоа дека кажав оти таа со М немала Еуровент. Сепак на крајот го потврди дека таа е послаба, имала или немала еуровент.

Очаен обид да деградираш мислења, очаен.
A koj e toj prilepcaneco so go dupci strelco, sramota? Mozi ako dojdi strelco vo Prilep, mozi i da zaigra majmun, ako ima koj da mu go drzi stapo :)
Inaku na temava, gi sporeduvav na eurovent Panasonic, Tundra green, tundra plus, gree fairy, gree amber, i ispaga nesto vaka (makar da ne znam tocno kako presmetuvaat):
Na temp okolu 2C site sle slicni
Na povisoki temperaturi Panasonic i Hauler se podobri, Gree poslabi
Na poniski temperaturi -7, Gree se za okolu 10% poekonomicni, no Hauler M trosi no i dava 10% poveke, a Hauler J trosi, no i dava 20% poveke'
Ova spreme brojkite on eurovent, ako moze da im se veruva.

A problemov kaj nas e sto prodavaat Hauler Tundra Green Plus, a vsusnost toa se 2 razlicni modeli sprema Eurovent, kade Green trosi 10% poveke od Plus, no i dava 10% poveke.
Potrosuvackata za umerena klima za 5.5kw ja dava za panasonic 1400, fairy 1400, Amber 1500, Tundra Plus 1600, Tundra Green 1800

Panelka od 2 kw
10 min ke raboti 20 min ke odmara barem taka e kaj mene dolgo vreme se mislev ama se e prejako za taa kvadratura i ke raboti on off
Тоа не е ништо страшно ако работи со 300w. Проблем е ако работи со 600w. Инаку има и 09 клими па и 07. Мислам дека даикин нуди фтхф20 како најслаба опција.

Нема никаква врска со работење како он/оф која ќе работи со 700 или 900w. Овие се третина од тоа.

Повели, самопрогласен менаџеру, само пази да не се навлажниш. Инаку кај братов има цела колекција од снимки со ФХ35, може да си ја погледнеш „бифшата“ да видиш што си изгубил.

Само мал дел е ова:
Heating with Mitsubishi FH35VE 45m2 living room
Outdoor temp -14.7C
Inside 23.5C
Power consumption about 750w
Humidity 75%

Vranje,Serbia Outdoor 2C Light snow Humidity 74% Indoor set 24C on termometer 21.8C Power input about 460w... Room 16 m2

Интересно е како дури и на Јутуб се обидуваш да го деградираш Митсубиши, признавајќи како е тоа одлична клима со заклучок дека не чини аутофанот.
Mitsu mitsu vistina ima sranje ayto fan.
Prva brzina min 275 ,vtora 340w ( ili 370w treba da proveram) tocno e odredeno.
Drvo klima da trcas samo po dalecinskoto.
Автоматски споено мислење:

И јас до сега не сум имал проблем. Веќе 3 години го користам првиот што го купив за на бојлерот.

Може и да е конфликт со друг уред.....
Јас на iOS ги користам, таман си е се.... дури онаа e-control арно работи иако е бааги застарена и нема упдате може 2 години.
Пробај напрај му ресет на мерачот и прво поврзи го директно со телефонот како AP device...има таму во опциите ќе го најдеш.
Кога го купив вториот мерач ме зафркаваше не го покажуваше точно графиконот со потрошувачка, им пишав на маил на Broadlink и тие ми сугерираа така да направам, па после тоа се среди.

Може за LN ако сакате, овие 5-6 дена како да се греам на сијалица ;)
Se ladis kazi ovie dena so LN ot ne ti duva ladno ke ti se ukoci kicmata.
Tuka imase nekoi za hansolot so min od 110-120w se fakaja za stapot deka ne cinelo.

Ajde mislenje za klimava https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=72200

Za vo mala soba od15 kvadrati za zagrevanje za decka soba

Многу зависи како губи топлина собата.
Панелка во добро изолиран простор, работи малку помалку од половина од времето ако одржуваш температура 23-24 степени. Лично мене ,една 1,5 кв така ми работи. Не е голема, може и да се намести на тркалца или на ѕид ( мобилна - фиксна). Купена 3000 ден. Ако ја одржуваш температурата на 22 степени, рачунај 20 - 25% помалку.
Работи еве 7 год., А имам и панелки што работат 10 год.
Клима уред без 25 000 ден. не би купил, ако сакаш подобра, рачунај на 40 000 со монтирање. Треба 3 пати помалку да троши, 15 год. да работи. Имаш и решено ладење, ако е потребно.
Направи си сам пресметка
Автоматски споено мислење:

Klima so ili bez grejac na kompresor? prednosti i slabosti ako e so ili bez?

Грејачот на долниот дел од металната кутија на надворешната единица ( Н.Е.) би било корисно во
- Најладните котлини на Македонија, или планински предели со голема влага и снег.
- Ако клима уредот не е од Јапонски производител.
- Ако надворешната единица е поставена на место кое не го фаќа сонце барем 2-3 часа во Зимо.
Вистина е дека ќе троши околу 70-80 вати во период на часови-те кога температурата е под 1-2 Целзиус-а. Превенира да не се оштети-скрши перката на Н.Е.
За греач на компресор ич не мисли, тоа треба сите да го имаат.

Последно уредено:
Mitsu mitsu vistina ima sranje ayto fan.
Prva brzina min 275 ,vtora 340w ( ili 370w treba da proveram) tocno e odredeno.
Drvo klima da trcas samo po dalecinskoto.

Ова трчање по далечински управувач е најголемата глупост што ви ја смисли самопрогласениот менаџер на форуми и јутуб само колку да си има некаков банален аргумент кога ќе се прават споредби. Затоа што друго не може да најди. За на крајот на денот да признае дека со таа клима нема споредби.

Е сеа пази ова. Ако „тебе“ или било кој го мрзи два три пати во годината да кликне на далечинското и да си смени брзина на издув, а притоа да заштеди голема сума на пари и наместо тоа да купи амбер кој „го бие добар глас на форум“ дека имал одличен аутофан, а притоа троши како рерна и 80% од времето работи пали гасни е проблем во кој што за жал не можам да помогнам.

За клима која што на -15 работи со 750W - 900W, па ќе спијам со далечинското наместо да серам дека не чинел аутофанот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom