Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Mene isti me interesira za ovoj vtoriov del od muabetov. Shto moze da se stavi na vratite vnatre za da dihtuvaat dobro, a da ne se tie sungercinjata? Duri i nadvoreshnata vrata ne mi dihtuva dobro. Nekoj da pomogne? @mdeni??

Во пазарчето во Бутел1 има дупли самолепливи гумени ленти (во пресек се како О), мислам дека беа 30 ден. за метар. Сигурно ги има и на други места.[DOUBLEPOST=1547044898][/DOUBLEPOST]
aha, poshto mnogu skapo izgledashe vaka. Mene 17€ od kvadrat mi rekoa za 5cm stiropor, za 10cm ne mi dadoa ponuda ne bea tuka odgovornite ama se slushnav so eden chovek shto raboti gradeznishtvo i na telefin onaka odsechno mi reche 26€ od kvadrat shto mi zvuceshe mene mnogu. Ke vidam, shtom ke dobijam oficijalna ponuda ke ja spodelam tuka.[DOUBLEPOST=1547036112][/DOUBLEPOST]@vlavot Sega se slushnav so predstavnik na edna firma od Ohrid sho se bavi so fasadi, mi kaza okruglo +2,5 ili 3€ ke e poskapo po kvadrat 10kata stiropor od 5kata, znaci 20€ od kvadrat so sve nivni materijali. Jas otprilika imam 300/320 m2 za izoliranje ako ja izoliram cela kukja znaci 6000-7000€ vkupno.
[DOUBLEPOST=1547045481][/DOUBLEPOST]

ЗА СИТЕ КОИ МИСЛАТ ДА СТАВААТ ФАСАДА СО СТИРОПОР, ДА ЗНАЕТЕ ДЕКА МАЈСТОРИТЕ МНОГУ КРАДАТ НА ПОВРШИНАТА(М2). КОГА СТАВАВМЕ ФАСАДА КАЈ МЕНЕ БЕЗ ДА ПРИМЕТАТ ИМ ГИ ИЗБРОИВ ПАРЧИЊАТА МОРСКА ПЕНА И ПАКЕТИТЕ ЗА ДА ВИДАМ КОЛКУ М2 ЌЕ ПОТРОШАТ. НА КРАЈ НЕМАШЕ БЛАГЕ ВЕЗЕ СО ТОА ШТО МИ ПРЕСМЕТУВАА И ИСПАДНА ДОСТА ПОМАЛКУ ВО М2 АМА МАЈСТОРИТЕ ОТИДОА КАЈ МОИТЕ И ПОЧНАА ДА ПЛАЧАТ ДЕМЕК ТАКА НЕ СЕ МЕРЕЛО. ЖИВА ПРЕВАРА, ЗАТОА НАЈПАМЕТНО Е ДА СЕ ДОГОВАРАТЕ ЗА ЦЕНА ЗА М2 ПО ПОТРОШЕН СТИРОПОР АМА ОДНАПРЕД ДА СИ ЗНААТ КАКО ЌЕ ИМ ЈА ПРЕСМЕТУВАТЕ ПОВРШИНАТА.

Последно уредено:
Malce da go zgreeme @Greenje so 59C na izduv :icon_lol:
Start so 16C za 8mininuti diga na izduv 59,3 C :)

Sto go kries senzorot od termometarot go zagrevas so nekoj fen ili kalolifer kako i da e se falis so klima koja kosta 50 000 iljadi i e nameneta da raboti do - 30 c na denesnive topli -3 i Vivaxov na ovaa temperatura kje digne 55 56 stepeni a e duplo polesena nadvoresnata i vnatresnata i e povekje od duplo poevtin jas poubavo bi stavil dve vakvi Vivax vo 40 ili 50 kvadrati nego tvojata macka vo vrekja

Sto go kries senzorot od termometarot go zagrevas so nekoj fen ili kalolifer kako i da e se falis so klima koja kosta 50 000 iljadi i e nameneta da raboti do - 30 c na denesnive topli -3 i Vivaxov na ovaa temperatura kje digne 55 56 stepeni a e duplo polesena nadvoresnata i vnatresnata i e povekje od duplo poevtin jas poubavo bi stavil dve vakvi Vivax vo 40 ili 50 kvadrati nego tvojata macka vo vrekja
Za VIVAX-ot zboris, brmcalata?[DOUBLEPOST=1547046373][/DOUBLEPOST]
@Greenje ala klime
Dekemvri 750 w na cas sega so ladnovo ide 1030w prosek na cas preku den 70 m2 navecer 54 m2 .
Sto e malku ili mnogu?Zavisi od klima,odrzuvanje(dali e iscistena)
Temperatura,povrsina,izolacija.Da imam nadvoresna izolacija sekade i da nemam gore pola sprat karabina ke gream i so pola potrosuvacka.Da nemam nikakva izolacija nisto nema da me zgree ni kumbe ni klima ni peleti.
Komsijata na Klime.....sedat zaedno i Klime mu diktira sto da pisue....hahahahah

Последно уредено:
ЗА СИТЕ КОИ МИСЛАТ ДА СТАВААТ ФАСАДА СО СТИРОПОР, ДА ЗНАЕТЕ ДЕКА МАЈСТОРИТЕ МНОГУ КРАДАТ НА ПОВРШИНАТА(М2). КОГА СТАВАВМЕ ФАСАДА КАЈ МЕНЕ БЕЗ ДА ПРИМЕТАТ ИМ ГИ ИЗБРОИВ ПАРЧИЊАТА МОРСКА ПЕНА И ПАКЕТИТЕ ЗА ДА ВИДАМ КОЛКУ М2 ЌЕ ПОТРОШАТ. НА КРАЈ НЕМАШЕ БЛАГЕ ВЕЗЕ СО ТОА ШТО МИ ПРЕСМЕТУВАА И ИСПАДНА ДОСТА ПОМАЛКУ ВО М2 АМА МАЈСТОРИТЕ ОТИДОА КАЈ МОИТЕ И ПОЧНАА ДА ПЛАЧАТ ДЕМЕК ТАКА НЕ СЕ МЕРЕЛО. ЖИВА ПРЕВАРА, ЗАТОА НАЈПАМЕТНО Е ДА СЕ ДОГОВАРАТЕ ЗА ЦЕНА ЗА М2 ПО ПОТРОШЕН СТИРОПОР АМА ОДНАПРЕД ДА СИ ЗНААТ КАКО ЌЕ ИМ ЈА ПРЕСМЕТУВАТЕ ПОВРШИНАТА.
Види вака,не дека не си у право.Ама они рачунаат цела надворешна површина.Ако извадиш врати,прозори нормално ќе добиеш квадрати и квадрати помалку.Е сега пимплањето на мајсторите е баш околу вратите и прозорите,и на некој начин они си ја рачунаат таа квадратура како награда.Дали е тоа во ред или не секој сам нека си процени.
Инаку јас имам дел плоча горе претсобје-доле гаража и шупа што планирам сам да го излепам со барем 5ка стиропор,ама оздола и нема да се гледа па и немора убаво естетски да биде.А за околу врати и прозори не би се нафатил сам,сепак мајстор е подобро исто како и за абритот.Лепењето плочи инаку не е филозифија само по себе,ама за финалниот продукт да изгледа убаво сепак мајстор треба.

Dosta ja mantrate mantrata vie prodavacive na Gree klimi deka trebalo da se gree 24 saata toa sto vasite klimi treba da rabotat 24 saata za da great zboruva za nivniot kvalitet greenjeto i ladenjeto si e individualna rabota i sekoj si se gree ili ladi sprema svoite potrebi Epten e bitno ako ne i najbitno e da znaes dali klimata sto si ja kupil ima dovolno sila kapacitet da ja isporaca potrebnata toplina kw navedena vo specifakijata ( a ne da mu veruvas na prikaznite na nekoj prodavac) na pogolemi minusni temperaturi i vo ladni nezagreani prostorii Sum ja platil klimata skoro 24 000 den so montaza i sakam da ja pustam vo ladna soba na - 6 ,7 ili 10 stepeni i taa da gree i da te zagree i da duva mnogu toplo skoro zesko na - 11 ili 12 C posto vo specifikacijata pisuva deka great do - 15 C i za srekja Vivax/ Midea go pravat toa odlicno I nemam defrosti na 30 do 50 min vcera na najladnoto ne napravi nieden defrost tocno imam golemi toplinski zagubi posto kukjata ne e izolirana ama klimata ima dovolno snaga toplina i uspeva da ja zagree sobata na golemi minusni temp temperaturata e 22 c na 50 cm od pod na edno metro e 23 Toa sto vie plukate po Vivax i gi pravite nekvalitetni klimi i gi ubeduvate ludjeto da ne kupuvaat od niv si e vas problem posto Vivax/Midea se mnogu pokvaliteten brend od Gree i sve sto e proizvedeno vo Kina nema ist kvalitet

Има друг бенефит 24 часовниот режим на работа. Повисок комфор, потопли се ѕидовите, подот, климата работи потивко, едноставно создава попријатна атмосфера во домот.
Незнам зашто сите викаат дека вивакс е мидеа кога по спецификација се води како G10 компресор кој е на Грее, исто ја има и iFeel функцијата како и Грее.

Види вака,не дека не си у право.Ама они рачунаат цела надворешна површина.Ако извадиш врати,прозори нормално ќе добиеш квадрати и квадрати помалку.Е сега пимплањето на мајсторите е баш околу вратите и прозорите,и на некој начин они си ја рачунаат таа квадратура како награда.Дали е тоа во ред или не секој сам нека си процени.
Инаку јас имам дел плоча горе претсобје-доле гаража и шупа што планирам сам да го излепам со барем 5ка стиропор,ама оздола и нема да се гледа па и немора убаво естетски да биде.А за околу врати и прозори не би се нафатил сам,сепак мајстор е подобро исто како и за абритот.Лепењето плочи инаку не е филозифија само по себе,ама за финалниот продукт да изгледа убаво сепак мајстор треба.

нема што да се проценува до 2,5 м2 не се одбива, ова е званично по градежна книга некој стандард
е сеа ако запнеш да ти ги одбие он ке ти наплати дужен метар околу вратите и прозорите и пак ке му дојде исто

Sent from my iPhone using Tapatalk

a
нема што да се проценува до 2,5 м2 не се одбива, ова е званично по градежна книга некој стандард
е сеа ако запнеш да ти ги одбие он ке ти наплати дужен метар околу вратите и прозорите и пак ке му дојде исто

Ako ne ti e problem da mi objasnis shto znachi ova "do 2,5 ne se odbiva",. Mi go spomna ede majstor po telefon ama ne znarv shto znachi toa.

a

Ako ne ti e problem da mi objasnis shto znachi ova "do 2,5 ne se odbiva",. Mi go spomna ede majstor po telefon ama ne znarv shto znachi toa.
Отвор како прозор или врата кои имаат помала површина од 2,5 м2 не се одбиваат од пресметковната цена за работна рака или дури и за материјал ако ја пазариш со нивни материјал. Ако имаш поголеми отвори од 2,5 м2 , да речеме двојна балконска врата или врата и прозор споени таа површина се одбива, при пресметката.

a

на прозори и врати се мисли поединечно ако не мадминува повеќе од 2,5 квадрата тогаш не се одбива од квадратура
стандард врата пример е 2.05 х 0.9=1.84 м2
а во случај да надминува се одбива квадратурата ама ке ти израчуна должен метар

Nema razlika vo izolacijata na tvrdo (stirodur) i meko presovan stiropor. Tvropresovaniot e samo pootporen na udari. Ako ima golem grad, kaj mekopresovaniot stiropor moze da se javat mali ostetuvanja. Tvrdopresovaniot treba da bide pootporen na ova. Zatoa i se stava na cokle, ili pak ako go stavas od vnatresnata strana.
Inace doplatata za uste 5cm debelina na stiroporot e 2eur/m2. Nema potreba da se rizikuva utre da te zakaci nekakva pogolema davacka za energetska neefikasnost.

Ako ne se lazam, greese 30tina kvadrati, so stari drveni prozori, bez izolacii vo stan nad koj i pod koj ne se gree? Ako ova e slucaj ostanuvaat dve raboti, ili klimata (Gree Hansol) ne cini, ili nekoj nesto prekutuva ovdeka.
Kaj mene za pomala povrsina, greenjeto na ovie temperaturi so taa potrosuvacka e naucna fantastika.
Провери поназад што изолација имам, ми реплицираше еднаш и рече дека се во ред кај мене дека изолацијата ми е одлична и дека нема што да се споредува мојот простор со твојот соодветно и климата...

Во пазарчето во Бутел1 има дупли самолепливи гумени ленти (во пресек се како О), мислам дека беа 30 ден. за метар. Сигурно ги има и на други места.[DOUBLEPOST=1547044898][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1547045481][/DOUBLEPOST]

Јас со мајсторите што ми редеа абриб така се карав пред 2 години, со ласерски дисто ги одмерив сите и во аутокад им ја исцртав и им пресметав површина и типот будала пак ме правеше дека не било толку, па после математиката околу прозорите не се правела така, што е најтрагично ме нервира за нешто што сум експерт кога пробува да ме прави будала. Во иднина за било што и да викам мајстор, ако е фирма договор однапред со прецизирани количини и детално како дошол до тие количини, а со ликови без фирма дури и за пониска цена 10 пати ќе размислам дали да им дадам да работат, едно се договараш, на крај друго излегува, а овој ако не си ја заврши работата го закачувам на суд без око да ми трепне.[DOUBLEPOST=1547055667][/DOUBLEPOST]
Каква награда, какви бакрачи, квадрат е квадрат, ај на 10 метри страна ако ми е отворена со прозори целата и само 2 метри да имам ѕид да им го платам? Башкиш да не ми го прави, па да му ги плаќам дупките на вратите и прозорите како да наместил.

Отвор како прозор или врата кои имаат помала површина од 2,5 м2 не се одбиваат од пресметковната цена за работна рака или дури и за материјал ако ја пазариш со нивни материјал. Ако имаш поголеми отвори од 2,5 м2 , да речеме двојна балконска врата или врата и прозор споени таа површина се одбива, при пресметката.
Не го имам сретнато досега во правилници и закони, ти се наоѓа при рака ако го има некаде како официјален документ или ова е чисто муабет од фирмите во градежништво?
Ако е вака, тоа мора да биде прецизирано во договорот што го потпишуваш, сепак не е коректно да ти дава понуда по метар квадратен стиропор, а на крај да платиш за комплет страна на објектот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom