Corvus
Latrodectus
Добро е да се знае дека децата од мали се учат да ја почитуваат и следат филмската уметност, и вака страсно да покажуваат што мислат за истата.PUDECGJL JJ
Кудос Злате :***
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Добро е да се знае дека децата од мали се учат да ја почитуваат и следат филмската уметност, и вака страсно да покажуваат што мислат за истата.PUDECGJL JJ
Благодарам од мое име !Вие почитуван, да не се грижите за контекстот! Оти и вашето инсистирање на правдина ич ама не е право, право да си кажеме.
Оти за 2-3 години колку си на форумов, з од збор немаш кажано за кланот. Вртиш сучиш, нив никако не сакаш да ги спомнеш во негативна конотација а они се понашаат како качаци на форумов.
Ако е за правдина, нека биде за сите. Оти ако само едни го имаат правото да поганат по форумот, тоа не е правдина ами кривдина, што би рекол покојниот Колозов.
П.С. Можам да се пофалам дека благодарение на моите искуства со инвертери, нашиот клуб доби нов член. Имено комшијата вчера монтираше Тошиба 7 кв, не се срамете кажете ми фала за придонесот за почист воздух![]()
и да се издејствува намалување на царина, данок... ништо драстично нема да се смени додека не се смени менталитетот дека трговците треба да имаат разумни маржи,како и да издејствуваме да се намали царината за увоз на клими уреди-инвертери ( некој претходно спомна дека кај нас изнесува 15%, а на пр. во Србија многу помалку ), а сето во функција на почист воздух и поздрав народ
Доколку од општ интерес те. како мерка во битката против загадувањето, ја укинат царина и се намали данокот на 5% како кај IT опремата (мерки макар привремени од год-две) ...па сите ќе појдеме во да купуваме во странство клими, што пак ќе ги натера нашите импортери трговци, да ги намалат маржите и цените на едно нормално ниво!и да се издејствува намалување на царина, данок... ништо драстично нема да се смени додека не се смени менталитетот дека трговците треба да имаат разумни маржи,
ако се случи само намалување на давачките а минимално на уредите само ќарот ќе им рипне примери еден куп да не набројувам
razlikata e vo izmenuvacotДечки даикинот стаса ама нешто не ми штима. Шифрата од надворешниот дел не е иста како на внатрешнот. Прегледај го приврзокот 201135
Проверив дека постојат два модели на надворешна единица ама неможам да најдам што е разликата и како треба да биди.
Исто што ми падна во очи е дека на внатрешниот дел има два лептири за насочување на воздухот. А секаде кај што сум видел слики од оваа клима има еден. Прегледај го приврзокот 201136
Да не ја склопувале у Gree, па ставиле усмерувачи(лептири) од Mitsubishi?Дечки даикинот стаса ама нешто не ми штима. Шифрата од надворешниот дел не е иста како на внатрешнот. Прегледај го приврзокот 201135
Проверив дека постојат два модели на надворешна единица ама неможам да најдам што е разликата и како треба да биди.
Исто што ми падна во очи е дека на внатрешниот дел има два лептири за насочување на воздухот. А секаде кај што сум видел слики од оваа клима има еден. Прегледај го приврзокот 201136
Abe druze ti si imal salam izolacija. Kaj tebe veke nisto ne mi e cudno. So izolacija od stranite, na tavanot i podot cisto e.
Mene bas mi se interesni likovi koi ke kazart deka imaat izolacija a imaat samo PVC stolarija.
Inace vcera jas gledav opcija za Multipor, bideki kako sto go reklamiraat mnogu bil posiguren protiv muvla i matematikata izgleguvase okolku 10-12 eur, bez rabotna raka za materijal 5cm.
Samiot materijal bese okolku 5 eur, lepakot po 1m2 3 eur, tipli, mreza i sl. ete gi 10-12eur.
E sega problemot e sto jas bi ocekuval da se javi kondenzacija i muvla na okolnite zidovi ne na izloranite zaradi nemoznosta da je prekinat site toplotni mostovi.
A dokolku ja izvedam celata investicija, toplotnite zagubi za 50m2 ke mi se namalat na pomalku od 4KW na -7 nadvoresna i 23 vnatresna.
OK mozda sum greska, no ova ne mi izgleda bas logicno.На надворешниот дел има лепенка дека работи на r32. Еве и сликаПрегледај го приврзокот 201138
razlikata e vo izmenuvacot
https://www.daikin.eu/en_us/products/RXF-B.table.html
Tvojata B2 verzijata RXF50B2V1B e so pogolema kutija-izmenuvac
734x870x373 46kg (posiroka e i podebela)
https://www.daikin.eu/en_us/products/RXF-A.table.html
A2 verzijata RXF50A2V1B e so dimeanzija
735x825x300 47kg
Дечки даикинот стаса ама нешто не ми штима. Шифрата од надворешниот дел не е иста како на внатрешнот. Прегледај го приврзокот 201135