Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Да ги апдејтирам советите од јутјуб во врска со демонтажа на обична клима. Според видеово
https://youtu.be/Dtvbmbdfrsw
требаше вака нешто
со имбус ја затегнав горната цевка, ја пуштив климата 5-6 минути да лади (компресорот брчеше) ама не прекина со вртење ...па ја исклучив климата па ја затегнав со имбус втората цевка (долната). Ја отворам првата, шишти воздух како да не сум ја затворил (иако затегнат вентилот до крај), ја отворам втората шишти и испушта фреона ваљда, што и да е со пена. По секоја логика, барем првиот вентил не треба да испушта воздух.
Има ли некој од мајсториве овде да пише што е тоа каде грешам? Од 3-4 сервиси, сите рекоа дека демонтирале само нивни клими што за мене е без логика. Само еден се нафати али вон раб време што во старт е без документ, што при губење на фреон или друга штета тој не би одговарал ништо, само би зел пари.
Инаку ниту 1000рче ниту 1500че без срам не се малку пари па секој гледа да заштеди.
Имам јас број од тип мене што ми ја менуваше климата. Човек од збор. Топ сум задоволен од него. Ако си заинтересиран ќе ти пишам број во пп.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Имам јас број од тип мене што ми ја менуваше климата. Човек од збор. Топ сум задоволен од него. Ако си заинтересиран ќе ти пишам број во пп.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Ако не ти е тешко. фала ти

Да ги апдејтирам советите од јутјуб во врска со демонтажа на обична клима. Според видеово
https://youtu.be/Dtvbmbdfrsw
требаше вака нешто
со имбус ја затегнав горната цевка, ја пуштив климата 5-6 минути да лади (компресорот брчеше) ама не прекина со вртење ...па ја исклучив климата па ја затегнав со имбус втората цевка (долната). Ја отворам првата, шишти воздух како да не сум ја затворил (иако затегнат вентилот до крај), ја отворам втората шишти и испушта фреона ваљда, што и да е со пена. По секоја логика, барем првиот вентил не треба да испушта воздух.
Има ли некој од мајсториве овде да пише што е тоа каде грешам? Од 3-4 сервиси, сите рекоа дека демонтирале само нивни клими што за мене е без логика. Само еден се нафати али вон раб време што во старт е без документ, што при губење на фреон или друга штета тој не би одговарал ништо, само би зел пари.
Инаку ниту 1000рче ниту 1500че без срам не се малку пари па секој гледа да заштеди.
Gore dole si ja ispostuval procedurata za sobiranje na freonot vo nadvoresnata edinica. Znaci se pusta kimata da raboti, ako e vo mod ladenje treba prvin da pocne da ladi, posle toa go zatvaras imbusot na potenkata (gorna cevka kako sto velis) ili tkn. izduvna granka ili tkn. dvokrak ventil, cekas dve-tri minuti kompresorot da go promeni zvukot, sto e znak deka nema sto povece da usisuva i go zatvaras ventilot na podebelata cevka ili tkn. trokrak ventil.
Kaj tebe moze da se kaze deka si nemal sreca dvata ventila da se ispravni sto e preduslov da nema povece freon vo nadvoresnata edinica i vo cevovodot.....
Sega imas drug problem: mora da se nadoknadi izgubenata kolicina na gas ( i nesto maslo sto ne e nekoj problem i ako ne se nadoknadi).
Bidejci ne kaza sto klima e vo prasanje imaj na um dve raboti od zivotna vaznost za klimata:
-ako ima gas R22 moze da se nadopolni, a ako e R410 ili R407 MORA da se zameni celata kolicina na gas bidejci se sostaveni od mesavina na dva (R410) ili tri (R407) gasa. Ako ima R407 mozes da go zamenis so R22 bez problem i uste podobro ce gree i ladi ......
-imaj na um deka dodavanje na gas so manometar e glupost i NE E MOZNO da se izvede i klimata pak da gree dobro, za ladenje i ce ladi nekako.....ako majstorot e OK samiot ce ti predlozi promena na freonot isklucivo so digitalna vaga tocno kolku pisuva na nalepnicata na SEKOJA klima, ako vadi manometri odma brkaj go. Pri ova ce mora da izvrsi VAKUMIRANJE na sistemot, ako ne saka i nego izbrkaj go.
Normalno ce treba da gi zameni i dvata ventila od koj edniot e 100% neispraven.

Можеби не е соодветно место за ова прашање

Собава во која спијам е 10-12 квадрати и е премногу топла за летен период барам решение да ја инсталирам клима уред не е практично да инсталирам клима за толку мала соба или да ставам клима во ходник пак не е решение кје морам отворена врата и слично во дневната веќе има клима но се е со врати и се лади во собава
Ги гледав овие клими
http://www.gree.com.mk/index.php/produkti-uslugi/klima-uredi/mobilni-klima-uredi
Дали имате мислење за нив или некоја подобра опција не се баш ефтини овие

Значи Big bang theory гиковите владеат со светов [emoji16][emoji16][emoji16]

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

Никако портабл клима.

Стави си најмал инвертер. Ќе си пирка на 27-28Ц и ќе е топ. Ако можеш да поднесеш малку звук од клима додека спиеш тоа е врв. Ако не тогаш во ходничето.

Кои се подобри марки на инвертер клими за пристојни цени?
St,vivax,gree или други од 20-25000ден дајте предлози и на што да пазам кога ќе купувам?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Грее и вивакс највеќе искуства има на форумов и по нашиве простори.

Види дали може да се најде некое попустче и таксај си.

Никако портабл клима.

Стави си најмал инвертер. Ќе си пирка на 27-28Ц и ќе е топ. Ако можеш да поднесеш малку звук од клима додека спиеш тоа е врв. Ако не тогаш во ходничето.
Кои се тие најмали интвертери ?

Zoso ja sum kul a site drugi se tapa .....

Dodusa gleam nekoj krsto go ima gleano i nekoja ema vel od tie so me sledat na letter :toe: taka da 4ca sme

hahaha ok neznaev ondak toa e druca prica znaci se vrakame na 3ca

Ama dobro filmce e treba da si go repriziram takov e celiot jadenje tripovi,gubenje,patuvanje hehehe

https://www.elitemadzone.org/t497984-32-Izbor-klima-uredjaja-deo
Citat:
Ovo zaboravi. Klima uredjaji korsite asinhrone motore, a smanjenjem napona smanjuje se i snaga. Uz to kompresori nisu predvidjeni da rade na naponu manjem od mreznog. U inverter tehnologiji regulacija okretaja se vrsi regulacijom vrekfencije napona, a ne regulacijom napona. Ako bas hoces da se poigras podji prvo od frekfencijskog pretvaraca (regulatora). To je vrlo tesko dostizno i skupo, ali ako imas zelje, znanja i vremena, zasto da ne probas. Ko zna, mozda se i dostigne GREE-ova tehnologija od 1Hz u DIY varijanti :)

Eden pred toa ne uveruva deka klimata invereter stanuva ako kompresorot se oblece vo volneni gaci, a ovoj od pogore ni objasnuva deka ne e taka.
Pogolemi gluposti nemam procitano i se toa vo edna recenica na eden vaka renomiran forum...... I pri toa nema nikakva reakcija, zatoa sto nivoto na tehnicko znaenje tuka na forumov za klimi e cista NULA. Covekov misli deka kompresorot raboti na naizmenicen mrezen napon, a be ludilo. Nisto, ce citam i ponatamu uste nekoj biser ce se pojavi 1000%.....

Mislenje za Daikin-ov od hidroset Daikin ftxv25avi vredi ili ne za tie pari?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom