Најекономично греење и ладење

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Epa toa go zborev i jas pred nekolku meseci. So vakvi oscilacii na ceni i namaluvanja, a nikoj ne ti prodava denes bez profit, moze da zamislite koi se izleznite ceni od fabrikive od CN. Si znaete sto moze da dobiete vo 150$ proizvodna cena, plastika i zelezo, nisto drugo. Smesno e ova.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Многу коментари прочитав за неправилно или правилно монтирани клими, но не разбрав што е тоа што е неправилно монтирано.
Ме интересира, зошто Даикинот што го порачав треба да стаса утре, а наредниве денови ќе се монтира. Поради тоа што скоро сите мајсториве се попари-окуби сакав напрво да се консултирам со искусни, па да го надгледувам монтерот да не заеби нешто.
Надворешниот дел ќе се монтира на истиот ѕид, на кој што ќе биде и внатрешниот дел. Ќе ги дели само ѕидот од 45см.
Цевките што треба да ги поврзуваат, внатре во собата не сакам да се гледаат, па ќе бидат зад внатрешниот дел и директно низ ѕидот со најкратко растојание да влегуваат во надворешниот дел од климата.

1. Дали може на овој начин да се намонтираат двата дела без да има проблем , или пак надворешниот дел ќе мора да се помести лево/десно??
2. Колку растојание треба да има помеѓу таванот и внатрешната единица??
3. Колку растојание треба да има помегу ѕидот и надворешната единица??
4. Дали надворешниот дел може да биде на иста висина со внатрешниот или мора да биде поставен пониско??
Поздрав
Најважно е:

1. Секоја бакарна цевка во своја изолација
2. Надворешната да не е на ѕид од спална
3. Дупките да се затворат кај ѕидовите што се бушени
4. Вакуумирање на системот барем 10 минути
5. Да има простор над климата внатрешна најмалку 5цм, пожелно и 15цм зависи од просторот
6. Цревото да е два пати обмотано со трака, ќе си доплатиш 200-300 денари
7. Со здравје да се служиш
8. Секоја есен да ја чистиш внатрешната убаво, а филтрите на внатрешната секој месец да ги миеш.
9. Должината на цевките да е 3-5 метри, не повеќе, не помалку. (едит)

Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.490
Поени од реакции
11.440
Најважно е:

1. Секоја бакарна цевка во своја изолација
2. Надворешната да не е на ѕид од спална
3. Дупките да се затворат кај ѕидовите што се бушени
4. Вакуумирање на системот барем 10 минути
5. Да има простор над климата внатрешна најмалку 5цм, пожелно и 15цм зависи од просторот
6. Цревото да е два пати обмотано со трака, ќе си доплатиш 200-300 денари
7. Со здравје да се служиш
8. Секоја есен да ја чистиш внатрешната убаво, а филтрите на внатрешната секој месец да ги миеш.
најбитното не го пиша
да си стават пропишана должина на цевки
вака кошто кажа дека ке стојат на ист ѕид надворешната и внатрешната сигурно ке гледаат да поминат со што помала должина на цевки

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Прегледај го приврзокот 201088 Прегледај го приврзокот 201088 Прегледај го приврзокот 201089 Потрошувачка за од 10.12. 18ч до 11.12. 19ч, вкупно 25ч.. Вика вака вкупно 11.7 кв/ч, или 460вати за 1сат..По втората слика може да се заклучи дека за скоро 74дена климата потрошила 433.2 кв/ч или просек над 5кв дневно или 240вати на сат...
@Che59 мислам дека не делам јас правдини,не сум ни судија ни модератор..Мислам дека со непотребни кавги се уништува темата и од двете страни..Го има тоа во моите претходни постови..
Druze ti greese 30tina m2 so Hansolot ako ne se lazam. Ke moze da dades podatelen opis na prostorot, kuka, stan, m2 na nadvoresni zidovi, prozori, debelina na zid, vid na tula, izolacija, greenje na drugi protorii expozicija, tavan, pod i sl.

Kaj tebe izgleguva deka potrosuvackata e nekoi 30% pomala za 40% pogolem prostor.

Inace potrosuvackata od 11.12 utrinata do 12.12 utrinava 21KWh za 24h. I temperaturata ne bese postgnata. Na zadadeni 23 temperaturata bese 21 na senzorot koj ja merese vntaresnata temperatura.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Druze ti greese 30tina m2 so Hansolot ako ne se lazam. Ke moze da dades podatelen opis na prostorot, kuka, stan, m2 na nadvoresni zidovi, prozori, debelina na zid, vid na tula, izolacija, greenje na drugi protorii expozicija, tavan, pod i sl.

Kaj tebe izgleguva deka potrosuvackata e nekoi 30% pomala za 40% pogolem prostor.

Inace potrosuvackata od 11.12 utrinata do 12.12 utrinava 21KWh za 24h. I temperaturata ne bese postgnata. Na zadadeni 23 temperaturata bese 21 na senzorot koj ja merese vntaresnata temperatura.
Taman.ti.e.potrosuvackata ako nemas nikoj pod tebe.ili do.tebe.da te gree .(kaj mene vo sobata kaj sto.great pod mene klimata pomalce mi.trosi.a vo.drugite sobi kaj sto.ne great mi.trosat.poveke klimite toa e fakt)
Rabotigo vo 3ta brzina taman e neznam kako ne ti smeta.vo 5ta celo vreme da go rabotis.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Taman.ti.e.potrosuvackata ako nemas nikoj pod tebe.ili do.tebe.da te gree .
Rabotigo vo 3ta brzina taman e neznam kako ne ti smeta.vo 5ta celo vreme da go rabotis.
Abe ne e problem potrosuvackata kaj mene. Jas kako sto kazav spored moite presmetki za ovie meseci sum zadovolen ako e do 600KWh za ovoj mesec, iako ocekuvam realna potrosuvacka pomegu 550 i 600KWh.

Mene me intersira kakva e situacijata kaj lugeto koi mnogu great a malku im trosi. Mislam deka koga gi vrtev unazad postovite, imase lik koj kazuvase deka gree 30tina m2, vo Bitola, vo zgrada, so 3 nadvoresni zida, a stanovite pod nego a vo stanovite nad nego i pod nego nikoj ne ziveel odnosno ne greel. Vaka idi polosa situacija od kaj mene, a gree poveke so poamala potrosnja.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
И ти многу навлагаш сеа дали било 600 или било 580 или било 620. Едно процепче да има на некој прозор ете ги летнаа киловатите. Од каде знаеш какви прозорци има таму?

Реално најголема разлика прави задихтување на прозорци и врати. Треба да заптиваат 100% и да нема простор да поминува воздух.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544

Наназад имам пишувано каква изолација има,изгледа ќе треба и тоа во потпис да ставам ако собере :)
Да 30-31м2 се грее во спрат од куќа во бт..под мене се грее ама не целиот простор,ама горе немам некој бенефит од тоа на кошулицта измеѓу мојот и спратот кој се грее ставив стиропор,кошулица,паркет...топлина од долу никаква..Е сега надворешна изолација 8цм стиропор на немалтерените страни и 5цм на на веќе постоечка фасада од малтер,пвц прозори 3коморни рехау генео,посолени се ама се исплаќаат..Лани горе само плоча и неизолиран тавански простор кој е би бил наменет за седење со висина и до 4м...Кога ќе прочиташ лани и оломанаи потрошувачката пишувано е за тоа е повисока..Сега ставена камена волна тврдо пресувана 120кг/м2 на плочата и кошулица над неа...Дополнително горе под ѓерамиди со тервол...И потрошувачката одма паѓа...Сета топлина бегаше горе низ плочата, е сега не е така,јас си знам а треба и Вие да видите по потрошувачката...Зато викам секој простор си е посебна приказна за себе,немаме ние енергетски пасоши (некои фирми издаваат Адора во Ск на пример)на нашите објекти па да знаеме колку топлина ни треба..
А Вие(не за тебе Петна) шо се карате дали чини Грее,па биле тезгериња,попуст давале да се потрошат залихите,или обратно не чината ни другите ни Вивакс ни Хајер ни Тешиба,ќе си останате тие пусти кавги и ќе ја доупропастите темата...Морам и Климчо да го споменам, или ќе читате тоа шо треба или ќе ги слушате неговите предлози па потоа во МВР ќе ги барате неговите комшии и комшики дали се вистински?!

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Наназад имам пишувано каква изолација има,изгледа ќе треба и тоа во потпис да ставам ако собере :)
Да 30-31м2 се грее во спрат од куќа во бт..под мене се грее ама не целиот простор,ама горе немам некој бенефит од тоа на кошулицта измеѓу мојот и спратот кој се грее ставив стиропор,кошулица,паркет...топлина од долу никаква..Е сега надворешна изолација 8цм стиропор на немалтерените страни и 5цм на на веќе постоечка фасада од малтер,пвц прозори 3коморни рехау генео,посолени се ама се исплаќаат..Лани горе само плоча и неизолиран тавански простор кој е би бил наменет за седење со висина и до 4м...Кога ќе прочиташ лани и оломанаи потрошувачката пишувано е за тоа е повисока..Сега ставена камена волна тврдо пресувана 120кг/м2 на плочата и кошулица над неа...Дополнително горе под ѓерамиди со тервол...И потрошувачката одма паѓа...Сета топлина бегаше горе низ плочата, е сега не е така,јас си знам а треба и Вие да видите по потрошувачката...Зато викам секој простор си е посебна приказна за себе,немаме ние енергетски пасоши (некои фирми издаваат Адора во Ск на пример)на нашите објекти па да знаеме колку топлина ни треба..
А Вие(не за тебе Петна) шо се карате дали чини Грее,па биле тезгериња,попуст давале да се потрошат залихите,или обратно не чината ни другите ни Вивакс ни Хајер ни Тешиба,ќе си останате тие пусти кавги и ќе ја доупропастите темата...Морам и Климчо да го споменам, или ќе читате тоа шо треба или ќе ги слушате неговите предлози па потоа во МВР ќе ги барате неговите комшии и комшики дали се вистински?!
Normalno e pod laminatot ili parketot vo kosulicata da ima stiropir.toplinata pak ke stigni od dolu.
Pod mene vo sobata kaj sto great so klima -hansol topol e podot (da vidis kolku ima benefit)a vo drugite dve sobi kaj sto ne great laden e podot.[DOUBLEPOST=1544607768][/DOUBLEPOST]
Abe ne e problem potrosuvackata kaj mene. Jas kako sto kazav spored moite presmetki za ovie meseci sum zadovolen ako e do 600KWh za ovoj mesec, iako ocekuvam realna potrosuvacka pomegu 550 i 600KWh.

Mene me intersira kakva e situacijata kaj lugeto koi mnogu great a malku im trosi. Mislam deka koga gi vrtev unazad postovite, imase lik koj kazuvase deka gree 30tina m2, vo Bitola, vo zgrada, so 3 nadvoresni zida, a stanovite pod nego a vo stanovite nad nego i pod nego nikoj ne ziveel odnosno ne greel. Vaka idi polosa situacija od kaj mene, a gree poveke so poamala potrosnja.
Jas imam pisano za toa Hansolot e kaj moite i imam po meseci postirano potrosuvacki vo ladnata zima 2016\2017 .
Koga ke odam ke go slikam livceto kade sto zapisuvav.
Sega poveke ne go meram.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
сега надворешна изолација 8цм стиропор на немалтерените страни и 5цм на на веќе постоечка фасада од малтер,пвц прозори 3коморни рехау генео,посолени се ама се исплаќаат..Лани горе само плоча и неизолиран тавански простор кој е би бил наменет за седење со висина и до 4м...Кога ќе прочиташ лани и оломанаи потрошувачката пишувано е за тоа е повисока..Сега ставена камена волна тврдо пресувана 120кг/м2 на плочата и кошулица над неа...Дополнително горе под ѓерамиди со тервол...И потрошувачката одма паѓа...Сета топлина бегаше горе низ плочата, е сега не е така,јас си знам а треба и Вие да видите по потрошувачката...Зато викам секој простор си е посебна приказна за себе,немаме ние енергетски пасоши (некои фирми издаваат Адора во Ск на пример)на нашите објекти па да знаеме колку топлина ни треба..
Abe druze ti si imal salam izolacija. Kaj tebe veke nisto ne mi e cudno. So izolacija od stranite, na tavanot i podot cisto e.

Mene bas mi se interesni likovi koi ke kazart deka imaat izolacija a imaat samo PVC stolarija.

Inace vcera jas gledav opcija za Multipor, bideki kako sto go reklamiraat mnogu bil posiguren protiv muvla i matematikata izgleguvase okolku 10-12 eur, bez rabotna raka za materijal 5cm.
Samiot materijal bese okolku 5 eur, lepakot po 1m2 3 eur, tipli, mreza i sl. ete gi 10-12eur.

E sega problemot e sto jas bi ocekuval da se javi kondenzacija i muvla na okolnite zidovi ne na izloranite zaradi nemoznosta da je prekinat site toplotni mostovi.

A dokolku ja izvedam celata investicija, toplotnite zagubi za 50m2 ke mi se namalat na pomalku od 4KW na -7 nadvoresna i 23 vnatresna.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Mnogu biten faktor e isto i mestopolozbata na stanot, kukata to est prostorot so se zagreva. Ako e na juzna strana i denje faka/vleguva sonceva svetlina vnatre i na zidovite mnogu poniski ke se smetkite i potrosuvackata za zatopluvanje na bilokoj nacin nego ako e na severna strana kade sto ic ne faka sonce.
Pa taka isti klimi vo zgrada npr so isti stanovi samo razlicna lega jug ili sever ke pokazat razlicni rezultati i golema razlika vo prosecnata potrosuvacka samo zaradi mestopolozbata.

Последно уредено:
Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Вие почитуван, да не се грижите за контекстот! Оти и вашето инсистирање на правдина ич ама не е право, право да си кажеме.
Оти за 2-3 години колку си на форумов, з од збор немаш кажано за кланот. Вртиш сучиш, нив никако не сакаш да ги спомнеш во негативна конотација а они се понашаат како качаци на форумов.
Ако е за правдина, нека биде за сите. Оти ако само едни го имаат правото да поганат по форумот, тоа не е правдина ами кривдина, што би рекол покојниот Колозов.
П.С. Можам да се пофалам дека благодарение на моите искуства со инвертери, нашиот клуб доби нов член. Имено комшијата вчера монтираше Тошиба 7 кв, не се срамете кажете ми фала за придонесот за почист воздух;):D
Благодарам од мое име !
Што повеќе популаризатори и едукатори за економично греење со клима инвертери-подобро за сите нас.
Еве и јас да споделам едно такво искуство: мој комшија во зградата, станот го грееше со парно на струја, по повеќе дискусии во врска со економично-неекономично греење, човекот си купи две клими инвертери и од оваа сезона се грее на нив. Едната клима дури е и по моја сугестија. Имено ме праша: имам буџет од толку и толку и што да купам : Хјундаи, Беко или Гри. Да не звучи како реклама, но му реков, според моето скромно искуство, стекнато, меѓудругото и на овој форум од поискусните, земи Гри. Човекот ме послуша па да видиме како ќе биде задоволен од греењето и од сметките за електрична енергија, сезоната е во тек.
Малку по малку кај луѓето се буди свеста за можноста за загревање на домовите со клима уреди.... сепак што повеќе едукација, популаризација и објективни кориснички искуства е придонес кон општото добро.
Малку како народ сме тешки за прифаќање на новините и за барање и остварување на своите права. Кога би биле со друг менталитет и организирани, верувам дека до сега би успеале да издејствуваме субвенции за набавка на клима уреди-инвертери, вградување на енергетски ефикасни фасади, како и да издејствуваме да се намали царината за увоз на клими уреди-инвертери ( некој претходно спомна дека кај нас изнесува 15%, а на пр. во Србија многу помалку ), а сето во функција на почист воздух и поздрав народ.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
како и да издејствуваме да се намали царината за увоз на клими уреди-инвертери ( некој претходно спомна дека кај нас изнесува 15%, а на пр. во Србија многу помалку ), а сето во функција на почист воздух и поздрав народ
и да се издејствува намалување на царина, данок... ништо драстично нема да се смени додека не се смени менталитетот дека трговците треба да имаат разумни маржи,
ако се случи само намалување на давачките а минимално на уредите само ќарот ќе им рипне примери еден куп да не набројувам

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Gabe normalno nikoj nema da raboti, peckite na peleti se npr mnogu poskapi, peletite se ogin, evn e najbogata firma vo mk. Vo semejniot 'buget' za zatopluvanje samata klima dolgorocno e najmaliot trosok.

Kajgana Shop

На врв Bottom