Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
некој кој лани се греел на пелет да кажи искуство, колку му била потрошувачката? Нека сподели ако има таков.

Mnogu me interesira dali nekogas ste se javile da prijavite deka nesto ne e vo red. Koj ja montiral klimata, koga...
Normalna, so prvoto zaladuvanje, koga se vide deka matematikata za ekonomicno zagrevanje nema da izleze. Klimata ja montiraa luge isprateni od Gree. Posle povuci-potegni, gi ispratija istite monterite za servis. Deckite dojdoa, ja proverija ja klimta dali voopsto raboti i dali duva toplo, i tolku. A toa sto vlecela i do 1.8KW na 0 nadvisesna temperatura, i sto panelka pobrzo zagrevala ne bilo nivni problem, i za takvi raboti da gi so go baram servisot od SK. I posle povuci-potegni dobiv odgovor deka nemale nikakva matematika da idad do kaj mene, kaj bilo tuka gorivo, patari i sl. i da si go baram sam resenieto. Na krajot slucajot go prijaviv i vo DPI ama djabe.[DOUBLEPOST=1539327238][/DOUBLEPOST]
некој кој лани се греел на пелет да кажи искуство, колку му била потрошувачката? Нека сподели ако има таков.
Koj sto sum prasal za peleti, ako se iskreni velat deka izleguvalo mnogu poskapo od drva. Imam samo dva slucai, koi ja renoviraa kukata i stavija izlolacija, pa potoa greenje na peleti i koi se zadovolni, ama ne se relevantni.
Smetaj deka potrosuvackata na kamin ke ti bide nekade prosek od min i max na kaminot. Vo prosek okolku 1.1-1.2 kg na cas, pa ako grees 12 casa, od 13,2 do 14,4 kg. Odnosno stavi edna vreka peleti na den, odnosno okolku 200-220 den denot.

Последно уредено:
Normalna, so prvoto zaladuvanje, koga se vide deka matematikata za ekonomicno zagrevanje nema da izleze. Klimata ja montiraa luge isprateni od Gree. Posle povuci-potegni, gi ispratija istite monterite za servis. Deckite dojdoa, ja proverija ja klimta dali voopsto raboti i dali duva toplo, i tolku. A toa sto vlecela i do 1.8KW na 0 nadvisesna temperatura, i sto panelka pobrzo zagrevala ne bilo nivni problem, i za takvi raboti da gi so go baram servisot od SK. I posle povuci-potegni dobiv odgovor deka nemale nikakva matematika da idad do kaj mene, kaj bilo tuka gorivo, patari i sl. i da si go baram sam resenieto. Na krajot slucajot go prijaviv i vo DPI ama djabe.

Zatoa jas nikogas nema ni da preporacam nitu pak da kupam Gree klima.

Isto vakov problem so servisot imase i rodninava so gree LCLH i na kraj ja prodade si kupi Haier tundra i e prezadovolen od Haier-ot.

Isto vakov problem so servisot imase i rodninava so gree LCLH i na kraj ja prodade si kupi Haier tundra i e prezadovolen od Haier-ot.
Климе јас да треба да купам втора клима 2 секунди не се мислам за Hansol,бидејќи го имам дома три зими и точно знам како работи! Ама не сме мали деца по стопати едно исто да пишуваме на пр.како тебе. Дај откачи се,смири се малку ако не отвори твоја тема * Питај го Климе* па треси ги зелени по твоја препорака цена vs квалитет,на комшијата климата итн...
Друго луге не бидете наивни дека сите овие дилери на клими имаат само нивни сервиси или само нивни мајстори и монтери,туку соработуваат со сите подобри што се на располагање.Едноставно не можат да ги задржат со тие плати а посебно не добар мајстор.

Klimi sto sami davaat 3,5Kw na -10C pri greenje na nasiov MK pazar ima vkupno 3 modela.
Hansol GWH12TB....cena 36.990.....SCOP=4,7
AMBER NORDIC GWH12YD ....cena 49.990 ...SCOP 5,1
Mitsubishi FH35VE cena 65.000 SCOP=5,1....veke ne se proizveduva, zameneta e so LN35 i posolena cena zavisno od bojata od 70.000den do 90.000den

Eve kolku moze da isporaca toplina Hansolot rebrendiran kako Skanvarm

Прегледај го приврзокот 198087

Eve go i euroventot na Hansolot kako York

Прегледај го приврзокот 198091

Vidi majkata euroventot na York i grafikot na Skanvarm na-10 stepeni se poklopuvaat isporacuva 3.2kw i cop vrednosta se poklopuva.
Нешто сум збунет сега, колку дава Хансолот на -10? (Да додадам само дека девојкат од салон ми кажа 4кв, ама ќе ја занемариме неа).

Исто Ломо лцлх?

Од тестот што си го ставил во цитат на -10 имаш:
3200W просечна топлина
1400W просечна потрошња
2.3 COP

Dali ima nekoj sto znae ili ima klima inventor live,za kakov ured se raboti,a gledam gi prodava jivi gv.

Toa mi e jasno, a Strelec vika deka dava 3.5kw, pa tuka e dilemata.

Едно кило железо е потешко од едно кило пердуви
Оттука во Норвешка каде е поладно на -10 ќе има 3.2кв, во Македонија каде е потопло на -10 ќе има 3.5кв

Друго нејасно? :)

Остајте препукувања сега, ќе отиде прашањето во неповрат.

Eve kolku moze da isporaca toplina Hansolot rebrendiran kako Skanvarm

Прегледај го приврзокот 198087

Eve go i euroventot na Hansolot kako York

Прегледај го приврзокот 198091

Vidi majkata euroventot na York i grafikot na Skanvarm na-10 stepeni se poklopuvaat isporacuva 3.2kw i cop vrednosta se poklopuva.
Аман немој ....
Дај да видиме HANSOL брендиран како HANSOL.
Доста со тоа: ребрендиран како ова, ребрендиран како она....

Rabotata e dava 3.2 kw na -10 nominala ili maximum ,ako ima tabeli kako kaj toshiba kolku dava na sekoj stepen vo min nom i max
Bas bi bilo ubavo da se sporedi nexavisno od rebrendiranite modeli ili od Gree direktno ,ne grafikoni so krivi tuku tabeli.

Едно кило железо е потешко од едно кило пердуви
Оттука во Норвешка каде е поладно на -10 ќе има 3.2кв, во Македонија каде е потопло на -10 ќе има 3.5кв

Друго нејасно? :)
Kakvo strucno mislenje....hahahahha[DOUBLEPOST=1539357997][/DOUBLEPOST]

;
Vakvi strucnjaci po defolt treba da gi trgaat od forum, skor mislenja/dopaganja 4:1.....UZAS.
Samiot skor kazuva za kakov slucaj se raboti.....[DOUBLEPOST=1539359919][/DOUBLEPOST]
Почитувани,

Да во право сте тоа е стариот модел меѓутоа моментално се работи на промена на веб страната поради тоа се уште не е променет моделот.

Со почит,
Енергија доо
Hahahahaha......sto postirate koga imate gresni informacii. Opravete se pa posle reklamirajte.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom