- Член од
- 7 септември 2009
- Мислења
- 155
- Поени од реакции
- 243
Inaku samo sto mi stigna smetkata od EVN za 25.11-25.12... Smetkata e na iznos 9653 denari
Tuku mene drugo me interesirase.
Do 25.12 vkupno potroseni so greenje na individualno parno se 1,971.2 kw/h (935.7 na skapa, 1035.5 eftina tarifa).
Po nekoja slucajnost na 25.12 mi ja montiraa klimata i go izgasiv parnoto, taman koga zavrsil presmetkovniot period na EVN.
Od 25.12 do ovoj moment (7.5 dena) imam potroseno 80.1 kw vo skapa i 106.7 kw vo eftina tarifa (vkupno 186.8 kw).
Matematikata e mnogu ednostavna i toa e ovaa:
So parno: okolu 66 kw na den
So inverterov: okolu 25 kw na den
So ovaa matematika, ako smetkata mi dojde za 2.5 pati pomala, do april ke se isplati tundrava.
Taka da individualno parno - nikogas povtorno.
Ke go cuvam za sekoj slucaj, mnogu minusni temperaturi, dogrevanje, itn... Ama nikoj nikogas pak ne smee da mi spomne greenje so parnovo.
Дали парното ти беше наместено да работи исто како климата сега (тајмерот од претходниот пост) ?
Дали со парното грееше само една просторија или сите (што ги спомена во претходниот пост) ?
Доколку го имаше истиот тајмер со парното и грееше само 1 просторија (таа што е климата) тогаш може да заклучиш така но доколку со парното си загревал цел стан а сега само една просторија, богами ќе претпри измени математикава...
ПС: Секако дека греење на топлински пумпи е поисплатливо, само сакав да се разјасни, да не се залета некој друг читајќи го овој пост само...