@tzlatko fala na sovetite, ke go resime nekako problemov.
Inaku mislam na onoj kapakot na predna strana sto gi pokriva filtrite. Ako se zatvori ne duva klimata, ako se otvori i se pusti klimata da duva e togas ima protok na vozduh.
@mdeni mestenje na taa pozicija na klimata e mnogu izvodlivo ama od 2 pricini ja izbegnuvam taa opcija:
1. Ke mi duva direktno vo lice, i ladno i toplo.
2. Stanot mi e pravoagolna forma. Ako ja stavam tuka ovoj del ke e najzagrean a onamu kaj trpezarijata ladno.
Vo mojov slucaj mislam na super pozicija e namestena klimata, samo onie ~14cm namesto pod klimata do nad vratata, treba da se ostavat za nad klimata do plafon. Ednostavno spustanje.
@Forza Milan!!! nemam komoda visoka (nekoi 50 cm e, na nejze e postaven TV odozgora i toa e toa). Objasniv pogore zosto ne ja sakam ovaa opcija.
E sega za smetkite... Smetkata za periodot 22 noemvri - 22 dekemvri ke mi dojde nesto poveke od 9000 denari so greenje na parnoto, i pak nezagrean. Dneven prosek za potrosena elektricna energija so sledniov program na termostatot ispaga deka e okolu 300 denari, a vaka bese podeseno greenjeto:
Sekoj den od nedelata
Od 00:00 do 08:00 namesteni 18 stepeni
Od 08:00 do 11:00 namesteni 22 stepeni
Od 11:00 do 14:00 namesteni 18 stepeni
Od 14:00 do 16:00 namesteni 22 stepeni
Od 16:00 do 17:00 namesteni 18 stepeni
Od 17:00 do 00:00 namesteni 22 stepeni
So klimava, ovie 5-6 denovi kako ja imam, prosecna potrosena energija mi e okolu 100 denari dnevno. E sega ti kazi mi dali pak da se gream na parno ili da zemam klima sto vo 5-6 meseci ke se isplati samata sebe, uste vo prvata grejna sezona. Ako zalam za nesto e sto ne kupiv uste noemvri, ama aj demek da probam so parnovo, nema da bide tolku skapo.
Ok, imam 3 nestopleni prostorii so klimava ama i toa se resava - ke kupam grejni tela (panelki primer) i po potreba ke gi gream, i taka mi se prostorii so ogranicena upotreba: spalnata koga spijam, rabotnata koga rabotam od doma, i kupatiloto koga mocam.
Da ne zboram za toa kolku korisna ke mi e za ladenje naleto, a ic da ne go spomnuvam toa sto slednata grejna sezona investicijata ke mi e veke isplatena.