Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
E aj sea da vidime dali e taka ili ne e
http://www.elitemadzone.org/p3784550
Прегледај го приврзокот 179785
I grafikonov e jak....15 gasenja ima za period od samo 5 casa megju 9 i 12h koga i potrosuvackata e nula....a bozem "japancive" neli negasat i drzat minimumi cel den :D
08okt2017.jpg

Pak da beram Akal ili kako ke pripretis ovoj pat???
kako za nezavisen mnogu te trza nervoza ko ke se spomne Fujitsu i Idroset...
само едно корисничко искуство и веднаш генерализираш. знаеш што мислам за дерикожите кои се одзиваат на Хидросет,нема потреба да повторувам.[DOUBLEPOST=1509811923][/DOUBLEPOST]
Potpuno se slagam (y)(y)(y)
Bi dodal samo da ima dobro programiran autofan..
и јас се согласувам што не знчи дека не сакам да прочитам детали за некој модел во однос надруг, еве на пример како еден модел модулира-како е подесен. И дали тие податоци се вистинито дадени од продавачите.

Последно уредено:
Mislenje za klimava
FUEGO FG 120 ASW INV

Poranesnite Fuego klimi bea mnogu izdrzlivi i kvalitetni sto mislite za ovoj model ?

Народе каде са сс пријави, и што да се превземе за труењето, при греење со јаглен, кај мене комшијата има парно и се греат со јаглен, и цело маало е затруено, надвор не се диши, и се плашам дека ќе има ефект на климите. Дали може да направи штета?
53a3c1b07c14fc27c594410f5b1d10ec.jpg

5e04c84929b48b303c2554bd958d8ffb.jpg
6c82298bf362fdb987ce553191545e0e.jpg

b2c56455e02e7df4462e6dde70f22517.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Кажи му на Тевдовски:)!
Ќе го поскапат јагленот, ем ќе легне паричка во буџетот ем има шанси комшијата твој да батали со таа грозна навика!

https://sdk.mk/index.php/neraskazhani-prikazni/prijavi-zagaduvach-na-ovie-broevi/
ПРИЈАВИ ЗАГАДУВАЧ НА ОВИЕ БРОЕВИ

ДРЖАВЕН ИНСПЕКТОРАТ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Директор на Државниот инспекторат за животна средина

02/3220-157

02/3066 930 / лок. 133

Дарко Блинков-инспектор

02/3220-112; 3220-198

blinkov_d@yahoo.com

ГРАД СКОПЈЕ

тел: 02/3297-231

Тиме Андонов, раководител на одделение за инспекциски надзор над вршењето на работите на другите надлежности на Град Скопје

1. КИСЕЛА ВОДА
Одделение за заштита на животната средина

тел: 02/2785-451

факс: 02/2770-210

valentina.stevanoska@kiselavoda.gov.mk

Сектор за инспекциски работи

тел: 02/2785-449

факс: 02/2770-210

hristo.celebiev@kiselavoda.gov.mk

1. АЕРОДРОМ
Инспекција за животна средина

тел: 02/2401 521

gosevska_elena@yahoo.com

Заштита и унапредување на животната средина

тел: 02/2401-552

sofija.zafirovska@aerodrom.gov.mk

1. ЃОРЧЕ ПЕТРОВ
Одделение за инспекциски работи – Инспекторат

тел: 02/2033471 ; 02/2045658 ; 02/2041469 ; 02/20 45 658

z.bojadziev@opstinagpetrov.gov.mk

1. ГАЗИ БАБА
Сектор за заштита на животната средина и природа

Васил Гаџовски, раководител на сектор за заштита на животната средина и природата

vasil.gadzovski@gazibaba.gov.mk

Одделение за заштита и спречување од загадување на водата, земјиштето и заштита на природата

Аднан Ајрула, Самостоен референт за унапредување на животната средина

adnan.ajrula@gazibaba.gov.mk

Одделение за комунална инспекција и инспекција за животна средина

Александра Димитриевска – Аврамовска, Советник – инспектор за животна средина;

Катерина Ѓорѓиевска, Советник – Комунален инспектор

aleksandra.avramovska@gazibaba.gov.mk

1. БУТЕЛ
Централа

тел: 02/2616-868; 02/2600-507

Ивица Тодоровски – комунален инспектор

Зоран Павлевски – комунален инспектор

Совет на Општина Бутел

тел: 02/2600-170

Комисија за урбанизам, комунални дејности и заштита на животната средина

Претседател: Мирче Тодоровски

Членови: Николина Тарчуговска Милошевска, Весна Дамчевска Илиевска, Наим Салиев, Далибор Милановски

1. КАРПОШ
Централа

тел: 02/3061-353

Сектор инспекторат

Елеонора Стојановска – раководител на сектор – главен инспектор

eleonora.stojanovska@karpos.gov.mk

Одделение за комунална инспекција

Одделение за инспекциски надзор над вршењето на работите од другите надлежности на општината

Гордана Максимовска, овластен инспектор за животна средина

gordana.maksimovska@karpos.gov.mk

(Фото: Ѓ. Личовски)

1. ЦЕНТАР
Сектор за инспекциски работи Општински инспекторат

тел: 02/3203-602; 02/3203-633

Кочо Стојчевски – раководител на Сектор за инспекциски работи Општински инспекторат

1. САРАЈ
Централа

тел: 02/ 2057-990

Неџат Фазлиу, Советник – овластен инспектор за животна средина

1. ЧАИР
Централа

тел: 02/ 2616-865; 02/2616-867

Барајте контакт со овластен инспектор за животна средина

ТЕТОВО

Сектор за инспекција – Општински инспекторат

Единица за општинска инспекција, сообраќај, патишта и животна средина

тел: 044 /33 54 99

факс: 044/33 94 20

inspection@tetova.gov.mk

БИТОЛА

Одделение за комунална инспекција и инспекција за животна средина

тел: 047/234 234

факс: 047/ 208 307

bitola@t-home.mk
[DOUBLEPOST=1509821229][/DOUBLEPOST]
Potpuno se slagam (y)(y)(y)
Bi dodal samo da ima dobro programiran autofan..
само едно корисничко искуство и веднаш генерализираш. знаеш што мислам за дерикожите кои се одзиваат на Хидросет,нема потреба да повторувам.[DOUBLEPOST=1509811923][/DOUBLEPOST]
и јас се согласувам што не знчи дека не сакам да прочитам детали за некој модел во однос надруг, еве на пример како еден модел модулира-како е подесен. И дали тие податоци се вистинито дадени од продавачите.
Дап добро програмиран аутофан и модулација се пожелни информации. (y)
За помали простории исто така и минимум моќност (за климата некогаш да не се однесува како он-оф клима).

Благодарам многу, јас сум Штип, но ќе се развонам по броевиве, сигурно ќе ми дадат контакт до Штип.

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Strelec дај кажи совет ајде, не ме игнорирај, крај краева за Gree се работи. :D

Во дневна и кујна, вкупно 21 м2 ќе ставам Hansol 12ка или парапетна 12ка, само треба да видам дали имам простор за парапетната.

Прв план: Во спална и "детска", двете по 12.5 m2, би ставил по една Lomo Eco 9ka.

Втор план: Мултисплит со две внатрешни и една надворешна со тоа што надворешната би била 14ка, а двете внатрешни би биле Lomo 7ца.

Битно е да се нагласи дека детската уствари ќе се користи сега за сега само по неколку денови месечно, кога внук ми ќе ми дојде на спиење и плешање плејстешн. :D Не знам како ќе биде со потрошувачка мултисплитот кога практично ќе се користи само една 7ца и тоа на некоја температура за спиење. Една сингл 9ка не би трошело помалку од една 7ца во мултисплит? Е сеа у иднина би требало да се користи постојано и детската и тоа со висока температура, како и дневната.

Втора работа е што мислам дека 7ците ќе работат поефикасно од 9ките за таа квадратура.

Трета многу битна работа е што сакам и на - 15 надвор, внатре да ми биде по 24-25 степени, а тоа не знам дали 7ците би можеле да го постигнат иако имам солидна изолација.

Последно уредено:
@Carter
LomoEco se pravi vo dimenzija 12.000btu, 9.000btu ama ima i od 7000btu.
Na multi 14ka mozes isto da stavis dve 9ki i samo 1000den e razlika vo cena megu 7 i 9.
Samo motorot na Mutlti e sosema druga prikazna od LomoEco, 43kg e i do -20.
A kolku ke trosi....Multito e so 2 expanzioni ventili, toa sto trosi e motorot i minimum za 18kata e 500W, za 14kata nemam podatok ama tuka negde treba da e , sto podeleno na 2 sobi bi doslo kako 2 klimi po 250W da ti trosat sto e odlicno....a dali moze edno LomoECo 9ka na kapilara da trosi 250W neznam, ako zemes ke ni kazes :)
A dali ke ti postignat 24~25....pa ja ne sum vidovit, za toa treba da platis da ti presmetaat toplinski zagubi i samo toa moze da e tocno....so dobra izlolacija kako sto vikas bi trebalo.
Tooplinskata sila e pojaka kaj Multito ako me prasuvas toa.
[DOUBLEPOST=1509832819][/DOUBLEPOST]
Хансол, трет пат..
Ovde
Tamu i motorot e izlozen otvoren mozes da go razgledas
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

Последно уредено:
Ajde bidete korisni i napisete nesto poveke za vasata klima.
Mene me interesira nacinot na rabota,potrosuvacka,algoritmot na rabota

Denes -sabota,ja meram cel den na zadadena 22,na daljinsko senzorot room temp 23,trosi 280w.nadvoresnata bese okolu 10-13
Eve sega 00h koga padna nadvoresnata na 5 stepeni se zgolemi potrosuvackata na 550w.
Isto taka ja ima primeteno ako zadadam 21,na dalinsko room temp e 22.
Znaci ima razlika od +1stepen.mislam deka senzorot na daljinskoto e potocen.

Strelec na slika 3, dali motorot e cel izoliran? i so sto?
I pokraj celiot izoliran motor i prostorot kade sto e motorot e dopolnitelno izoliran?
Taka e?

Последно уредено:
Sega koga ke postigne isklucuva kompresorot i vrti vnatresnata fanot na najslabo 15 w,so perkata nadole.
Koga ke ukluci diga do 600 w i posle namaluva na 530w i tera dodeka ne iskluci.
I ciklusot e toj

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Да тоа е глупоста кај тие LG клими што се појави и кај Мидеа, што може да дува ако не Ладно на исклучен компресор?
Само го лади просторот со тоа безпотребно дување
Гледам неспомнуваш никакви Температури, немериш или не е за кажување ?? :)

Ne go ladi vozduhot :) go vrti postoeckiot da mu dade info na senzorot koga ke namali temp. postoeckiot da ukluci kompresorot.
Inaku pisav 21 mi e namesteno i sega e 21 na room temp na senzor od daljinskoto.
Usus i izduv ne meram nemam digit.termostat.
A i sto da meram koga ne e relevantna temperaturata...odrzava.duva mlako.so 530 w kako ke bide.
Inaku da stavam na 30 pa koga ke kaci potrosuvacka 1500-1600 togas e pikot na najtopliot vozduh sto go isporacuva.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom