Најекономично греење и ладење

Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
Da se pofalam I jas so mojata nova klima od Gree potocno za gree Amber nordic 5.5kv. Sakam da spodelam pozitivno iskustvo zasega na ovie temperaturi pa se nadevam I na poniski temperaturi bi greela bez problem. Odlicna klima so ogromna nadvoresna edinica I dosta teska okolu 63 kg sto pretstavuvase mal problem za monterite I montazata. Mislam deka za 50m2 nema da bidi voopsto problem bidejki stvarno ima golem protok na vozduh I duva dosta topol vozduh I za brzo vreme zatopluva. Montirana e eve skoro dve nedeli I sekoja cest za monterite sto dosta profesionalno si ja zavrsija rabotata. Slikite se od denot koga se montirase Прегледај го приврзокот 179786 Прегледај го приврзокот 179787 Прегледај го приврзокот 179788
So zdravje da si ja sluzis kolku pari ja zema

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Autofan (sekogas) 22C zadadena, 23.6C na usis i tolku negde i T vo prostorot. Zboram za kratok interval od po 5-6 min posle koj gasi. Inace vo najgolemiot del i ja primetuvam tuka deka drzi okolu 350W potrosnja sega u toplovo.

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Autofan (sekogas) 22C zadadena, 23.6C na usis i tolku negde i T vo prostorot. Zboram za kratok interval od po 5-6 min posle koj gasi. Inace vo najgolemiot del i ja primetuvam tuka deka drzi okolu 350W potrosnja sega u toplovo.
Можно дека е пониска зададена, јас на 24ц ја држам.

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
AIIIIII KAKOV PREVID PU PU NE VAZI :eek:
Bilo stisnato na amperaza da pokazuva a posto mi e visoko montiran stekerot ne sum videl ubavo ni tockata posle dvojkata a sekogas mi e namesteno kaj Vatazata normalno. So 422W potrosnja duva mlako nakaj toplo na raka cuvstvo u momentov..

Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Е така веќе може :).Ми падна чудно зошто деклариран мин. е 400вт.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.448
Inache me bendisuva rabotata na klimata I toa sto ne se maci da postigni posakuvana temperatura. Vo prosek potrosuvacka e okolu 1,2 kv znaj da padni I na 800w a I da povleci I do 2 I povejke se so cel pobrzo da postigni posakuvana temperatura no so takov zezok vozduh brzo ja namaluva potrosuvackata.
Со убаво и со здравје да се грее... :)
За 50м2 и не е толку многу (само кажи каква изолација имаш?)

Ko sto pisa i Vanlok pred se cuvstvoto na ladno duvanje sto go dobivas e ako klimata direktno duva vo lugjeto plus vo 90% slucaevi toa se lugje koi nemaat iskustvo so greenje na klima i se nenaviknati..
So 422W potrosnja duva mlako nakaj toplo na raka cuvstvo u momentov..
E добро де, наместо како 2 сијалици троши како 4 сијалици. :)

Инаку повеќе пати сум напишал дека е мерење на ташаци, мерењето на темп на издув. Освен како дијагностичка мерка, се разбира.
Тука не ни зборувам за разните можни малверзации што беа спомнати (фен и остало), туку некој што собата цело време ја држи на 28степени (или и такви што и на повеќе греат), кога ќе пушти најспор издув ќе измери повисока температура одошто некој кој грее на 24с и накратко пуштил на 28с за да си го мери со овој претходниов. Така и НЕО може да поставува рекорди (на пролет). :)

За мене важно е само следново:
- климата да го загрева просторот без сметање на луѓето (овде е важна и поставеноста и правилно димензионирање)
- загревањето да биде економично (а ова зависи и од правилно димензионирање, но најмногу од соодветна изолација на објектот, односно што помали топлотни загуби)
- инвестицијата во климите да се извади самата себе за 5 до 7 години користење (во однос на трошокот за друго греење со струја).

Со тоа што признавам дека постои и нешто што го викаат ентузијазам и влегување во детали. Која клима нуди најдобар СОР и во какви услови, максимални температури на издув, итн. Секој со своето, мене не дека не ми интересно и тоа, но погоре набројаните три ставки ми се примарни. На крај памет не ми паѓа да мерам било што друго освен температура по собите и потрошувачка. :)

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
За мене важно е само следново:
- климата да го загрева просторот без сметање на луѓето (овде е важна и поставеноста и правилно димензионирање)
- загревањето да биде економично (а ова зависи и од правилно димензионирање, но најмногу од соодветна изолација на објектот, односно што помали топлотни загуби)
- инвестицијата во климите да се извади самата себе за 5 до 7 години користење (во однос на трошокот за друго греење со струја).
Potpuno se slagam (y)(y)(y)
Bi dodal samo da ima dobro programiran autofan..

Последно уредено:
Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
E aj sea da vidime dali e taka ili ne e
http://www.elitemadzone.org/p3784550
Прегледај го приврзокот 179785
I grafikonov e jak....15 gasenja ima za period od samo 5 casa megju 9 i 12h koga i potrosuvackata e nula....a bozem "japancive" neli negasat i drzat minimumi cel den :D

Pak da beram Akal ili kako ke pripretis ovoj pat???
kako za nezavisen mnogu te trza nervoza ko ke se spomne Fujitsu i Idroset...
само едно корисничко искуство и веднаш генерализираш. знаеш што мислам за дерикожите кои се одзиваат на Хидросет,нема потреба да повторувам.[DOUBLEPOST=1509811923][/DOUBLEPOST]
и јас се согласувам што не знчи дека не сакам да прочитам детали за некој модел во однос надруг, еве на пример како еден модел модулира-како е подесен. И дали тие податоци се вистинито дадени од продавачите.

Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Mislenje za klimava
FUEGO FG 120 ASW INV

Poranesnite Fuego klimi bea mnogu izdrzlivi i kvalitetni sto mislite za ovoj model ?

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Народе каде са сс пријави, и што да се превземе за труењето, при греење со јаглен, кај мене комшијата има парно и се греат со јаглен, и цело маало е затруено, надвор не се диши, и се плашам дека ќе има ефект на климите. Дали може да направи штета?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Кажи му на Тевдовски:)!
Ќе го поскапат јагленот, ем ќе легне паричка во буџетот ем има шанси комшијата твој да батали со таа грозна навика!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.448
https://sdk.mk/index.php/neraskazhani-prikazni/prijavi-zagaduvach-na-ovie-broevi/
ПРИЈАВИ ЗАГАДУВАЧ НА ОВИЕ БРОЕВИ

ДРЖАВЕН ИНСПЕКТОРАТ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Директор на Државниот инспекторат за животна средина

02/3220-157

02/3066 930 / лок. 133

Дарко Блинков-инспектор

02/3220-112; 3220-198

blinkov_d@yahoo.com

ГРАД СКОПЈЕ

тел: 02/3297-231

Тиме Андонов, раководител на одделение за инспекциски надзор над вршењето на работите на другите надлежности на Град Скопје

1. КИСЕЛА ВОДА
Одделение за заштита на животната средина

тел: 02/2785-451

факс: 02/2770-210

valentina.stevanoska@kiselavoda.gov.mk

Сектор за инспекциски работи

тел: 02/2785-449

факс: 02/2770-210

hristo.celebiev@kiselavoda.gov.mk

1. АЕРОДРОМ
Инспекција за животна средина

тел: 02/2401 521

gosevska_elena@yahoo.com

Заштита и унапредување на животната средина

тел: 02/2401-552

sofija.zafirovska@aerodrom.gov.mk

1. ЃОРЧЕ ПЕТРОВ
Одделение за инспекциски работи – Инспекторат

тел: 02/2033471 ; 02/2045658 ; 02/2041469 ; 02/20 45 658

z.bojadziev@opstinagpetrov.gov.mk

1. ГАЗИ БАБА
Сектор за заштита на животната средина и природа

Васил Гаџовски, раководител на сектор за заштита на животната средина и природата

vasil.gadzovski@gazibaba.gov.mk

Одделение за заштита и спречување од загадување на водата, земјиштето и заштита на природата

Аднан Ајрула, Самостоен референт за унапредување на животната средина

adnan.ajrula@gazibaba.gov.mk

Одделение за комунална инспекција и инспекција за животна средина

Александра Димитриевска – Аврамовска, Советник – инспектор за животна средина;

Катерина Ѓорѓиевска, Советник – Комунален инспектор

aleksandra.avramovska@gazibaba.gov.mk

1. БУТЕЛ
Централа

тел: 02/2616-868; 02/2600-507

Ивица Тодоровски – комунален инспектор

Зоран Павлевски – комунален инспектор

Совет на Општина Бутел

тел: 02/2600-170

Комисија за урбанизам, комунални дејности и заштита на животната средина

Претседател: Мирче Тодоровски

Членови: Николина Тарчуговска Милошевска, Весна Дамчевска Илиевска, Наим Салиев, Далибор Милановски

1. КАРПОШ
Централа

тел: 02/3061-353

Сектор инспекторат

Елеонора Стојановска – раководител на сектор – главен инспектор

eleonora.stojanovska@karpos.gov.mk

Одделение за комунална инспекција

Одделение за инспекциски надзор над вршењето на работите од другите надлежности на општината

Гордана Максимовска, овластен инспектор за животна средина

gordana.maksimovska@karpos.gov.mk

(Фото: Ѓ. Личовски)

1. ЦЕНТАР
Сектор за инспекциски работи Општински инспекторат

тел: 02/3203-602; 02/3203-633

Кочо Стојчевски – раководител на Сектор за инспекциски работи Општински инспекторат

1. САРАЈ
Централа

тел: 02/ 2057-990

Неџат Фазлиу, Советник – овластен инспектор за животна средина

1. ЧАИР
Централа

тел: 02/ 2616-865; 02/2616-867

Барајте контакт со овластен инспектор за животна средина

ТЕТОВО

Сектор за инспекција – Општински инспекторат

Единица за општинска инспекција, сообраќај, патишта и животна средина

тел: 044 /33 54 99

факс: 044/33 94 20

inspection@tetova.gov.mk

БИТОЛА

Одделение за комунална инспекција и инспекција за животна средина

тел: 047/234 234

факс: 047/ 208 307

bitola@t-home.mk
[DOUBLEPOST=1509821229][/DOUBLEPOST]
само едно корисничко искуство и веднаш генерализираш. знаеш што мислам за дерикожите кои се одзиваат на Хидросет,нема потреба да повторувам.[DOUBLEPOST=1509811923][/DOUBLEPOST]
и јас се согласувам што не знчи дека не сакам да прочитам детали за некој модел во однос надруг, еве на пример како еден модел модулира-како е подесен. И дали тие податоци се вистинито дадени од продавачите.
Дап добро програмиран аутофан и модулација се пожелни информации. (y)
За помали простории исто така и минимум моќност (за климата некогаш да не се однесува како он-оф клима).

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Благодарам многу, јас сум Штип, но ќе се развонам по броевиве, сигурно ќе ми дадат контакт до Штип.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom