Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Се прашувам дали со уклучување на функцијата I feel кај Ломото се доведува до зголемена потрошувачка на електрична енергија? Можеби е и веќе одговорено, но не сум го начекал низ форумот. Ако сака некој од упатените да пише ќе му бидам благодарен. Инаку Ломото ги задоволи моите очекувања за ударно греење на 30 м.кв. (дневна и кујна), додека во останатите простории (спална и тоалет) зависно од периодот на денот и надворешната температура варираат од 3-4 степени без никакво грејно тело. Според информациите за надоаѓање на вистинскиот студ во подолг временски период и јас го чекам вистинскиот репер за моќноста на Ломото и потребата за затоплување. Околу сметките за струја неможам да постирам објективно, бидејќи не седам постојано тука и Ломото не е во функција постојано. Поздрав.

Зависи колку сакаш да автоматизираш, ама за палење и гасење на клими, светло и уште некоја поситна работа да врзувам Raspberry па и не ми е најлогичен потег. Подобра опција за тоа ми е ардуино.
Бива и така, ама јас би сакал воедно да го користам и како снимач на сигурносни камери, можеби и како аудио/видео плеер... Уште размислувам, ќе видиме.

Fala @Vanlok imavme takvo razmisluvanje uste lani problemot e sto se nema dovolno prostor za postavuvanje na bilkive na mesta kaj sto bi gi fakjalo sonce dovolno a plus spored botanicarkata so koja se muabetese navecer ispustaat CO2 i odredeni drugi supstanci zavisno od bilkata i od delot od denot i ako se ima malo bebe koe de zaspalo u dnevna de u spalna ne e preporaclivo da se pravat po doma vakvi proekti duri da porasne..

Eve i ja da napisam 2-3 reda,prezadovolen sum od Lomo 18-ka,rabotam dvokratno,sabajle na tajmer se pali u 5h na 23 stepena za da postigne bez forsiranje koga stanam u 8h da mi bide taman,ja gasam pred 9h i posle na pauza za rucek raboti od 13-16h i povtorno na vracanje od 20h do fajront okolu 1h sabajle.Sabota i nedela koga se nerabotni,a bogami imavme i dosta praznici preku den ne se gasese do 1h sabajle.Celo vreme e na 23,togas mi e najprijatno.Koga bese ladno edno 2-3 noci ja ostavav da raboti cela noc na 18 stepena,smetkata letoska mi e prosek 1800den,sega mi stigna za Dekemvri 3600 :)

Еве ме и мене да се пофалам со мојата лепотица :) Fujitsu ASYG18LFC ,утре ќе ја монтирам :) Поздрав
Epa aj so zdravje, samo kazi kako ja donese, kolku te fati ili ke te fati koga ke go vratis DDV.... Takvi detali

Еве ме и мене да се пофалам со мојата лепотица :) Fujitsu ASYG18LFC ,утре ќе ја монтирам :) Поздрав
So zdravje da ja koristes, veruvam deka ne si pogresil, gi znam karekteristikite. Moj prijatel so 24kata lfca gree stan od 80 m2, plaka smetka za struja ne poveke od 4000 denara vo najladnoto. Vrv klima

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Toa sto ti go kazuvas e "odlicna izolacija". Neznam nekoj da stava 15cm stiropor, posto nemoze ni da se najde vo redovna prodazba.
Dobra izolacija bi bilo 8-10cm.
Moe mislenje e deka Fujitsuto e mnogu blisku do Mitsubishito vo mokjnost. Taka da ako moze da go zeme za 750eur so povrat na DDV, voopsto ne treba da se misli. Ako stanuva zbor za stan, ako e kukja podobro 18-ka.
Jas so "standardno dobra izolacija" bez problem zagrevam 42m2 so klima so slicna mokjnost kako Fujitsuto. (stan)[DOUBLEPOST=1452762784][/DOUBLEPOST]@DarkoGv
Kako Hansolot vo gostivar? Se izgubi otkoga go stavi.
Ustvari podobra informacija ke imame koga ke pomine slednata nedela. Gledam prognoza e deka cela nedela nema da se kaci nad 0 temperaturata so minimumi od -15 za Skopje
Izolacijata e 12 cm, vo nova zgrada, pravena za rodnini i prijateli na izveduvacot,.i toj i negovite brat majka tatko kum, zivejat vo nea. Znaci e pravena za merak.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

The Hateful Eight одличен, браво (y)
И тотално непотребна пауза во Синеплекс. Малце ми уништи.

Ако е ова цената која треба да ја платам за да бидам најдобар подобро да останам никој и ништо.

Боби фишер-павн сакрафајс-тоби мегвајер

av0Zm5n_700b_v1.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom