Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ke spodelam eden eftin nacin kako so edna vnatresna edinica da se great 2 ili poveke sobi, najcesta primena i situacija e koga vnatresnata edinica e namontirana vo dnevnata a ona ima zaednicki zid so spalnata. Pred se go postiram za onie koi go imaat problemot da vratata ili potocno zidot nad vratata sprecuva da najtopliot vozduh navleze i vo drugata soba dali direktno dali preku nekoj hodnik treba da patuva topliot vozduh.
Na google moze da se najde pod povekje iminja: room-to-room ventilation, in-wall ventilation, transfer fans, exhaust fans i slicno.
Principot e ednostaven, vo zidot se montira ventilatorce slicno na onie kupatilskite, so toa sto treba da e dosta potivok, od prostorot koj se zagreva(dnevnata) vlece vozduh od visoko, sto poblisku do tavanot kaj sto e najtopliot vozduh i go frla vo sosednata soba(na slikata dole ceilling to ceilling ili ceiling to floor, drugite varijanti se pogodni samo za ladenje)
room2room.jpg
thru_wall_room_to_room_fans_2.jpg
TwinFresh-R-50-340.jpg

Airshare transfer fans se eden takov sistem za americki zidovi od gips karton, lesno izvodlivo kaj niv, kaj nas e malce prljava rabota da se izvede no sepak moze da se izvede.
1111.jpg
Podetalna studija za gornovo od Airshare. Otvorite i nemora da se kruzni, so flat-ducts koi gi ima vo Brikolaz od Vents moze da se iskombinira kruzen so pravoagolen ventilaciski otvor.
Dosta videa za Airshare imate na yooutube.
I edna montaza na slicen proizvod

Последно уредено:
од колку почнуваат глобусиве и ќе пушти ли некој стрим за гледање??
:D

@Strelec ko i uvek osvezuvas tema so ednostavni nekad novi nekad podzaboraveni od diskusija momenti a bashka u misla me pogodi a i mnogu drugi veruvam i zatoa imas :bravobe:

Ova so prefrluvanjeto na usedeniot topol vozduh do site sobi mi e u misli uste od koga ja montirav klimata i si go postaviv kao obvrska za letoska da se napravi , a dodatno za inat na nekoi drugari kontrashi koi neli klimata ne ja priznavaat poradi toa so ne greela po site sobi. Prvo pomisliv na eftinite ventilatorcinja za u wc ama sepak se prebucni i premali defakto..Ona sto mi e isto u misla i za da bide se kompletno obavezno e i postavuvanje na rekuperatori koi sto bea spomnati nekolku pati dosega neli i slucajno vidov mnogu interesni odnosno vakvo nesto: http://www.prana-vent.com/sistem-ventilacije-rekuperator-prana/opisanie-produktsii
ednostavno dupka se pravi se ubacuva i cao. Osven ako vo gradenjeto ne si ostail dupki kao @Vanlok koj ke go citiram vo (ебате загадувањето) sto dodatno mi sozdava maka i ke treba nekakov filter da se dodava iako imam dilema dali toj filter bi ja usporil rekuperacijava na vozduhot znacitelno ili ne! So mislite? Kako i da e ke se najde valjda po balkanive za razumna cena nesto ko ova na linkot i so filter plus da ima.. neznam sve izmislija pa mozda i ova. Jasno nekoj ke rece otvori provetri i gotovo ama ne e istiot komfor zasto vaka imas konstantno priliv na svez vozduh i na kislorod bez naglo ladenje (koe dodatno ja opteretuva klimata da zagree pa se razduvuva kapak so ne e udobno za nikoj) i bez drasticno menuvanje na atmosferata vo stanot i uste ako vleguva filtriran vozhuh mislam deka vredi da se napravi... Osobeno vo banjata poradi vlagata ke zavrsi rabota gorenavedenovo..

Ke spodelam eden eftin nacin kako so edna vnatresna edinica da se great 2 ili poveke sobi, najcesta primena i situacija e koga vnatresnata edinica e namontirana vo dnevnata a ona ima zaednicki zid so spalnata. Pred se go postiram za onie koi go imaat problemot da vratata ili potocno zidot nad vratata sprecuva da najtopliot vozduh navleze i vo drugata soba dali direktno dali preku nekoj hodnik treba da patuva topliot vozduh.
Na google moze da se najde pod povekje iminja: room-to-room ventilation, in-wall ventilation, transfer fans, exhaust fans i slicno.
Principot e ednostaven, vo zidot se montira ventilatorce slicno na onie kupatilskite, so toa sto treba da e dosta potivok, od prostorot koj se zagreva(dnevnata) vlece vozduh od visoko, sto poblisku do tavanot kaj sto e najtopliot vozduh i go frla vo sosednata soba(na slikata dole ceilling to ceilling ili ceiling to floor, drugite varijanti se pogodni samo za ladenje)
Прегледај го приврзокот 136369
Прегледај го приврзокот 136370
TwinFresh-R-50-340.jpg

Airshare transfer fans se eden takov sistem za americki zidovi od gips karton, lesno izvodlivo kaj niv, kaj nas e malce prljava rabota da se izvede no sepak moze da se izvede.
Прегледај го приврзокот 136371
Podetalna studija za gornovo od Airshare. Otvorite i nemora da se kruzni, so flat-ducts koi gi ima vo Brikolaz od Vents moze da se iskombinira kruzen so pravoagolen ventilaciski otvor.
Dosta videa za Airshare imate na yooutube.
I edna montaza na slicen proizvod
Како идеа е ОК меѓутоа не е решение за греење (ај за ладење и така и така..можеби)....Колкава температура на воздух ќе внесуваш во другата просторија ????...22 ?...23 ? еве евентуално 24степени...Колку степени е на излез од климата за да добиеш 22-23 во просторијата каде што е монтирана ?..Така да таму каде што има услови каналска инверторска единица (7,5 kw е околу 1000 еур)..таму каде што нема услови за каналска неколку помали (2,5....3,5 kw) и тоа е тоа...

Зависи што телевизор имаш, обично потребно е фајлот со преводот да се наога во исти фолдер со видео фајлот и да има идентично име.

@vedar Sve e toa ubavo, samo sto rekuperacijata podrazbira FRESH air intake namesto POLUTED air intake vo nasiov slucaj, i tuka neznam kakvi filtri bi pomognale da ne vneses vozduh vo spalnite koj smrdi na otrovi od koli fabriki tetrapak i gumi u kjumbinja i sto uste ne pokraj toa sto e so nad 200mg PM10. Rekuperator se stava pred se da go osvezi vozduhot, da imas idealno zdrav vozduh doma ama kaj nas zaradi zagadenosta site tie termini i celi na rekuperacijata dobivaat nazalost obraten smisol. Neznam, dobro e da cueme i drugi razmisluvanja i mislenja, ama mislam so vakva zagadenost funkcijata ja nemas so rekuperator.
A eve Kodus spomna kanalska, ja samo da dodadam, ne site kanalski ama golem del kanalski imaat moznost za Air intake od nadvor....pa moze da se koristi po potreba, kaj nas po se izgleda samo letno vreme ke se koristi ama pak e neso a plus e invertorska pa i gree/ladi za istite pari :)[DOUBLEPOST=1452467508][/DOUBLEPOST]
Како идеа е ОК меѓутоа не е решение за греење (ај за ладење и така и така..можеби)....Колкава температура на воздух ќе внесуваш во другата просторија ????...22 ?...23 ? еве евентуално 24степени...Колку степени е на излез од климата за да добиеш 22-23 во просторијата каде што е монтирана ?..Така да таму каде што има услови каналска инверторска единица (7,5 kw е околу 1000 еур)..таму каде што нема услови за каналска неколку помали (2,5....3,5 kw) и тоа е тоа...
Toa okolu temperaturite sme go zborele a i merele, ako na 1,5metar se izmereni 22C togas na 2m i kusur ke se 2-3 stepena poveke ili 24-25C.

Последно уредено:
Taрантино растури! Само шо го изгледав. Одлично ремек дело кое со сигурност ќе ја обележи годината, а ќе остави трага и за идните генерации. За мене подобар и од Џанго. Фино склопена актерска екипа, одлична музика, дијалог на високо ниво, концепт исто, успешно реализирана игра во која гледачот погодува и предвидува шо како, а Тарантино му прај непредвидливи мајндфакови.

Чиста 10-ка за мене.

Џенифер Лоренс требало да ја глуми таа заебаната, арно ама одбила што е (според мене) добра одлука пошто Џени не е толку badass ко другата Џенифер, Џејсон Леих.
Какво комбо беа со Курт Расел :D

На онаа сцената кај што ќе и ја расцета гитарата, се газев од смеење коа ќе ја врзува, се лути ко мало дете.
Ноу Џон но но но но но но
је је је је је ШАРАААААААП :pos:

Ako kazam primer deka se gream so termo pecka od 6kw toa ne znaci deka mi trebaat 6kw non-stop za greenje neli. Ako prostorijata e zagreana na 20 stepena primer, ti trebaat li 5-6 kw za da ja grees? Dali so panel,dali so TA, dali so klima vo ovie uslovi ti treba toplina samo da gi anuliras gubitocite, koi pri mnogu dobra izolacija se mali.Zatoa i pri greenje so klima se preporacuva da nema gasenje otkako ke pocne sezonata, za da nema potreba od opteretuvanje na klimata.
Ne znam so koristis za grenje sto imas tolku jaki ubeduvanja kako i kolku e nesto mokno za nekoj drug da ubeduvas, pisi barem da potvrdis tvoe iskustvo so koristenje na nekolku klima so gi imas ili barem si videl na delo kako rabotat i kolku trosat, da ne bide samo laicki jas znam!
Jas barem koristam 2 i imam videno na delo i rabota i potrosuvacka na drugi 2-3 pa sprema toa i komentiram, nisto od toa sto go imam pisano ne e kazano laicki tuku e samo preneseno iskustvo.
Како јас се греам или колку клими имам видено е сосема ирелевантно за топлинските потреби на просторијата на @Scorpio83.
Јас направив пресметка на основа на податоците што ги ни ги даде и дојдов до тие бројки. Можеби имам нешто погрешено во методата или пресметката, но досега на тоа никој не реагираше.
Сметката за струја до денес ми е 8873 ден, а има уште 7 дена до 15ти
Еве пресметај ти колку струја е потрошено за греење и колкави се топлинските потреби за тој стан имајќи ги во предвид високите надворешни температури за овој месец.

@kodus Tocno e ova sto go navede i definitivno kanalska e mudar izbor no muabetot ovde e na veke postavenoto kako da ubacis nekoj stepen plus u spalna detska i wc-banja. Kaj mene na primer na nadvoresna 3-4C koga u dnevna e 24C u spalna preku otvorena vrata e 21C (na visina od 1m od pod mereno i vo dvete sobi) i ako stegne poladno nadvor togas razlikata se zgolemuva i poveke. Celava poenta e da se izbalansira tempereturata vo stanot kolku sto e toa mozno poveke na veke postaven centralen izvor na toplina kao kamin pecka ili ko vo nasiov slucaj klasicna invertor split klima na eden ednostaven i relativno eftin nacin.

@Strelec dali mislis deka filterot ili filtriranjeto bi ja usporilo rekuperacijata odnosno nejziniot priroden flow do stepen vo koja bi imala neznacitelen ucinok vo svojata funkcija? Zboram sega imaginarno na ova sto go postaviv vo linkot da se stavi filter kruzen na vlezot od nadvoresnata strana na primer na koj sto da receme ke mozes da mu pristapis od prozor i da go cistis povremeno?
Cudno mi e sto nema nikoj filter ubaceno duri ni vo "eftinive" rekuperatori:
http://www.termoshop.si/stenski_rekuperator_prezracevalna_naprava_mitsubishi_lossnay_vl-100eu5-e

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom