Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@Vanlok vo klasata 5.5-ki (18btu) GREE lomo ima jaka konkurekcija vo Daikin FTX50GV. gree lomo e 52000(+podarok), daikinot e 58200den (akcija do 31.Okt) E sega GREE Hansol 18btu e 69000den (nema nikakov podarok).
Хансол 12ка лани вредеше за сите пари, компресор и надворешна единица од 18ка има. За 18ката Хансол не знам како е, ако е истата надворешна единица тогаш 69к се дефинитивно премногу.

За 12ките, евтиниот Даикин е со слични перформанси со Cozy. Плус помала гаранција. За осетно поголема цена.
За 18ките, навистина не знам не сум истражувал доволно. Ако тој FTX50GV е пандан на Cozy 18ка тогаш... Ама и за Ломото немаме практични искуства, прва година им е. 12ка имам јас кај родителите, а ако погледате поназад Ломо има помала декларирана моќност од Change...

Taka да јас би резимирал дека во класата 12ки, Gree нема конкуренција во таа ценовна класа. Во класата 12ки, не сакам да шпекулирам се додека не видиме реални искуства од луѓе.

Јас најголем проблем гледам во тоа што и за Gree увозниците почнаа да ги дигаат цените, и во тоа што новиве модели реално не знаеме како работат на ниски температури. За разлика од тоа, за постарите модели се пренесоа подоста искуства...

Недостатокот од еуровент сертификат не е толку чуден. И тоа кошта пари, а Gree се натреварува во понискиот ценовен сегмент каде секоја пара значи.

Ајде нека донесе некој евтини Фуџитсу, па да се има некаков избор за поевтини клими. Реално, за тие пари колку што кошта Gree што друго може да се земе??
Беко? Мидеа? Вивакс (ремаркирана Мидеа)? ... НЕО? (скраја да е) ;)
Ајде @gigovit дај некој предлог во таа ценовна класа, која конкуренција ја има Gree? :coffee:
Edno nesto ne znaeme, ne tvrdam nisto, no mozebi za eurovent ti treba nesto poveke od toa da platis. Dali e toa dovolno golema serija so ist kvalitet, dali e prodazba, dali e seriski broj na sekoja kutija a ne samo datum na proizvodstvo, ne znam, no sigurno ima nesto. Ne moze eden Haier isto kineski brend da ima eurovent za sekoj model, a ovie nemaat ni eden. I da, poprvo bi zel haier geos koj ima slicna cena i barem ima eurovent.

i sega se prodava GREE hansol 12-ka, mislam deka bese okolu 52000den (isto kolku i Gree LOMO 18-ka). Inaku Daikin FTX50GV ne im e najevtiniot 18-ka, imaat eden poevtin ftxb50c okolu 52500den na akcija do 31.Okt.

...poprvo bi zel haier geos koj ima slicna cena i barem ima eurovent.
Колку кошта haier geos 12000BTU?
Бев пред скоро во Енергија, не се сеќавам точно за цените ама не ќе да беше 30000 денари... Можеби грешам, па поправи ме ако е така?

Колку кошта haier geos 12000BTU?
Бев пред скоро во Енергија, не се сеќавам точно за цените ама не ќе да беше 30000 денари... Можеби грешам, па поправи ме ако е така?
Pred 5-6 meseci bese okolu 28.000 koga prasuvav.

И што вели еуровент извештајот?

Какви се искуствата? На времето кога на темава прашав за Хајер, реакцијата беше:

Pa pobaraj i ke najdes
Ме мрзи. Мислев штом велиш дека би купил Хајер, дека знаеш што пишува во еуровент сертификатот, па да споделиш.

Има некој на форумов Хајер? Искуства некои?

Fantastic 4 не е толку лош колку шо јади хејт ( не ме праќајте во гурманско катче :D ). Дека ефектите се од минатиот век, да, дека и последните 30 мин се лоши, повеќе ради ефектите, и тоа да, ама не е толку колку шо креваше врева. Сепак подобар е од Бетмен & Робин.

Fox ја утнале ептен, ама ептен работата со ефектите.

@Vanlok Si videl li kako izgleda nadvoresna na Haier ?
Ke ja iskoristam tvojata slika od Lomoto cisto za sporedba....samo limot vidi go kakov e mlecno bel i eftin, mrezickata pred ventilatorot kolku eftino deluva, prasanje na vreme koga ke padne...pa zamisli vnatre kakva e. Mene ST bolje mi izgledaat od ovaa :)
haier_geos_09_img (13).jpg
Kolku za sporedba so tvoeto Lomo
P1012101.jpg
ALi tipov poso e alergicen na Gree poprvo ke ja zeme gornava ...strucnjakov i proslata klima ja utna so tenekija vrz izmenuvac ja zema (ja pokrile da ne i studi :pos: )
IMG_6003.jpg
nema da me iznenadi i treti put da utne so izborot :)

Последно уредено:
Ne se palite previse na gree ja napravivte cudo od klima. Ja imam vo ducan gree change i ovaa zima ne planiram da se greem so nea tuku so radijator ili nesto drugo. Klimata ne gi ispolni mojte ocekuvanja ni 50%, ako sakam da zagreem so nea smetkata za struja ide u nebesa. Od gree mozebi samo hansolot i toa poradi sass a ne deka ja sum videl kako raboti. Mene me cudi kako nekoj se dvoumat za skoro isti pari pomedju gree i daikin? Alo be, ostavite gi tie finti skap bil euroventot pa edna mega kompanija kako gree stedela na eurovent, oni bi bile smesni da se pojavat na eurovent. Jas ne znam kako vanlok sekogas lg ja stava vo isti kos so neo koga za sekoj lg ima eurovent i toa poskapite so top perfomansi na koi i daikin moze da im pozavidi. Frlate po 50k za gree a zemate macka u vreca

Eте ти добар предлог @Vlatko 967 (Hansol е модел Gree, а ќе имаш прилика да ја видиш и токму таа Тошиба која те интересира).
Само припази, сум слушнал дека влезница за кај @Sass се плаќа во пиво! ;)
Абе ако е со пиво не е страшно. Да не бара нешто друго.... [emoji14]

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

@Vanlok Si videl li kako izgleda nadvoresna na Haier ?
Ke ja iskoristam tvojata slika od Lomoto cisto za sporedba....samo limot vidi go kakov e mlecno bel i eftin, mrezickata pred ventilatorot kolku eftino deluva, prasanje na vreme koga ke padne...pa zamisli vnatre kakva e. Mene ST bolje mi izgledaat od ovaa :)
Прегледај го приврзокот 131936
Kolku za sporedba so tvoeto Lomo
Прегледај го приврзокот 131939
ALi tipov poso e alergicen na Gree poprvo ke ja zeme gornava ...strucnjakov i proslata klima ja utna so tenekija vrz izmenuvac ja zema (ja pokrile da ne i studi :pos: )
Прегледај го приврзокот 131938
nema da me iznenadi i treti put da utne so izborot :)
Uopste ne sum alergicen na Gree, alergicen sum na lagi, kolku sto bi zel Haier bi zel i Gree za nekoja spalna soba od 12-13 kvadrata, za toa i sluzat ovie klimi, nikako za dnevna soba. Haierot kako kineska klima moze da ima eurovent, a Gree e demek remek delo so specifikacii kucani na excel za interna upotreba. Ne mi se vraka da ti kopiram postovi i da ti repliciram kolku demagogii imas pisano, ostavam vodata da gi ispere.

Od kade ispadna ovie tvrdenja deka LOMO i COZY se novi modeli na GREE? Od kade ovaa pomama po niv? Izgleda vredi onaa starata ako za nesto se zbori pa makar i loso, sepak povece vredi od ona za sto nikoj nisto i ne kazuva.
Alo bre, ne e dovolno ona so kompresorot sto e prevara na kvadrat? Eve katalog na GREE za 2013 godina ( se izdava na pocetok na godinata, znaci star e celi 3 god.), me mrzi da baram sega postari. Tuka ubavo se gleda gradacijata HANSOL... U-GRACE....ADMIRAL.... VIOLA....LOMO... COZY ....CHANGE, pa sami zaklucete koj kogo ovde prca u zdrav mozok.
Uste nesto. Ako go pogledate katalogot ce vidite deka LOMO 12-ka ima nadvoresna edinica so tezina od celi 40kgr., a ovaa sega sto se prodava e teska 36 kgr, bas kolku sto e 9-kata vo ovoj katalog. Zdruzeno so 9-ka kompresor, mi se vrti scenario deka se prodava vo stvari dobra 9-ka( od 2012-2013 god) kako NOV MODEL 12-ka..........
Ne znam duri sto se razlikuva CHANGE kako posledno rangirano od LOMO!
Epten mnogu kontradiktornosti za moj vkus.......

Последно уредено:
Na forumov se forsira Gree zasto ima mnogu lugje od Gree ovde.
Prvo strelec koj mora da gi fali, pretpostavkite mi se veke deka moze e od gazdite :angel:
Potoa monteri vraboteni za niv, pa i oficijalen clen Gree info. Moze da vklucuvaat i novi vraboteni malku po malku:pistoldz:

A normalno za priblizna cena da receme pomegju Daikin i Gree ne treba da se razmisluva mnogu.
Jas koga go zemav Hansol-ot se mislev pomegju Panasonic (od rangot na modelite do -15 koi se 40000 den sega, togas 43000) i Hansol, no poradi 2000den poniska vkupna cena so montaza na Hansol (iako e minorna razlika) i mnogu pomokjnite specifikacii se odluciv za Gree (a i toa sto go zemav na rati. Posto nemav moznost za kes, Panasonicot od Technomarket sekako ima opcii za rati, ke morav da idam so nego ako i Gree-to nemozev na rati da go zemam)
Sigurno znaete kakva e situacijata vo MK (von Sitel), retko koj ima moznost da dade 40-50000 vo kes, za klima.[DOUBLEPOST=1446189400][/DOUBLEPOST]A inace Hansolot gree odlicno, 100% si gi potvrduva specifikaciite i vo realni uslovi.
Dali i kolku e taka i so poeftinite modeli na Gree neznam, no mnogu bese cudno da se davaat potpolno isti grafikoni i za Lomo.
Dobro e sto procitav deka Vivax GEYI go ima povtorno vo prodazba, i toa po starite ceni od 40-42000 den. Moze i od Gree ke ja vratat cenata na Hansol na realno nivo. Sepak e toa odlicna klima i vredi za site 40-etina iljadi.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom