Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
2 страни поназад имаш пост дека за 75м2 1700евра дале за котел на пелети и вероватно си го прочитал, шо пак истото прашање...ај тој не го прашав ама еве ти одговори ни зашто би прешол од дрва на пелети за 1700? Те мрзи да цепиш и потпалуваш ?Здраво , барам искуство некој што се греел на дрва па потоа сменил на варијанта со пелети..? колку се исплаќа како се цените на каминот на пелетите( класа претспостаувам дека имат ) и тн. фала
Па како што минува времето од година за година се помалку има огревно дрво , што од др страна има и доста работа.1.Да ѓи набавиш 2.да ти ѓи сечат. 3 ѓи цепиш 4. ѓи редиш 5. премногу ѓубре се прави .па се распрашувам за тоа на пелети колку е исплатливо пошто е почиста и полесна варијанта . Али читам нешто околу тие печките било малко зафркнато со чистење, електроника што ти знам сервисери слабо имало и тн.2 страни поназад имаш пост дека за 75м2 1700евра дале за котел на пелети и вероватно си го прочитал, шо пак истото прашање...ај тој не го прашав ама еве ти одговори ни зашто би прешол од дрва на пелети за 1700? Те мрзи да цепиш и потпалуваш ?
Bidi sreken ako ja zgrees dnevnata uopste koga ke padne pod nula.
Druze ti malku ko da si ja utnal mestopolozbata na klimava ili mi se cini kolku so te razbrav ako si sakal da da podgrevas ne da grees use nekoja soba.
Za pocisto pocisto ke bide ama razmisli za nekoja kombinacija od klima u dnevna a drvata za po spalni...30/40% taka pomalku drva ke ti trebaat. I rasprasaj se za podno greenje, cenava od 1700 e premnogu za kotel poso za tie pari mozes cela kosulica i da ja izvadis ida stavis toplovodno podno greenje+laminat ili plocki znaci sve novo i da te fati primer 2000-2500evra ama posle podnoto bara 30C temperatura sto znaci dogodina 1/3 drva ke ti trebaat od tie sto sega gi kupuvas, redis, cepis za da gi zgrees radijatorite....Tetobvo/Gostiar prosetaj tamu se poupateni vo greenjevo na tvrdo gorivo, u skopje nekako potesko se primenuvaat novive tehnologii. Moze i kombinacija od podno vo delovi od stanot kaj sto imas plocki a radijatori kaj sto imas parket, pak se zasteduva.[DOUBLEPOST=1441747375][/DOUBLEPOST]Па како што минува времето од година за година се помалку има огревно дрво , што од др страна има и доста работа.1.Да ѓи набавиш 2.да ти ѓи сечат. 3 ѓи цепиш 4. ѓи редиш 5. премногу ѓубре се прави .па се распрашувам за тоа на пелети колку е исплатливо пошто е почиста и полесна варијанта . Али читам нешто околу тие печките било малко зафркнато со чистење, електроника што ти знам сервисери слабо имало и тн.
Ama za koja kvadratura? Za tvoite 20m2 e Ok, za tie na vocko 30 ne e, ne pa za moite 40....pak zavisi kolkav prostor grees....mitsata edino sto e mitsa i pomalce kvarovi ke ima, u toa se slagam...ama deka ke gree ko 3.5ka 30il 40m2 malo sutra, edvaj tezi 24kg ako primeti, za u spalna e okјас мислам дека ова мицубишито на линков е многу подобар избор него ли ломото на гри, иако овој јапонецот е 9-ка повеќе верба имам во него, знам дека некој ќе каже дека само до -10 е, ама тоа што е напишано тоа е стварно 95% за наши услови, кај мене ја има истата цена како и на линкот точно 30К без монтажа е
http://www.electronica.gr/58B709D7.en.aspx
3-ti Sprat potkrovje od kuka avtomatski asocira na potreba od pojako greenje, dnevna so kujna od 30 kvadrata, bez vrata kon hodnik, otvoreno nonstop so priliv na laden vozduh, klima so skromni moznosti za 12.000 btu, si utnal rabota drugar. Na strana smetkite za struja, ti nema sansi da se stoplis. Taa klima e dobra za spalna ili detska soba od 12-15 kvadrata, za dnevna od 30 kv. ti treba nesto pokvalitetno od 12.000btu kako brend. Ako si sakal da go grees cel stan od 50 kv. ti treba minimum 5.5-6.0 kw klima, em ke zgree jako u dnevna, em ke stopli kolku tolku i drugiot del po hodnikot, em smetkite ke ti bidat isti ili pomali od taa klima sto ja imas.Зошто сметаш дека дури и дневната нема да се грее кога ќе падне под нула ??? Треба да има реална причина да неможe да загрее 30 кв инвертор од 3,5 kw.
На истото место беше и претходната клима, таков е станот секоја друга положба бара инсталацијата да поминува низ станот за да се поврзе со надвор. единица и би имало многу копање и поминување на кабли низ дневната или кујната. Вака инсталацијата поминува низ заграден ходник (скали) и надвор.единица е на убаво место речиси под покривот на место повлечено со што е комплетно покриена и неможе да ја врне итн. За другата соба и не очекувам да ја грее ќе ја греам со панелка, само ме интересираше дали воопшто е можно да се чувствува и таму топлина колку толку.
до кај 0с. верувам дека ќе го загрее целиот тој простор вклучувајки ја и спалната ама ќе треба да и зададеш 30 да не исклучи никогаш и да работи нон стоп фул по нашки кажано
@vocko Druze nemaj gajle neka teraat seir Ok ti e 3.5ka za tie 30m2...tebe primarno ti e dnevna+kujna spalnata ne ke ja grees na 24, tamu ti treba 19-20 sto so poluotvorena vrata ke postigne, taman i klimata ti e tuka pred vratata od spalnata i ke prima del od toplinata samo ubavo nasoci ja desnata crna perka. Moze u najladnoto ke ti treba za spalnata panelka ama toa se 5-6 ili 10dena....ovie studentive bile so obicna klima a i spalnata verovatno celo vreme ja greele so panelka, koga ke gi soberes toa ti se 2 do 3Kw/cas zatoa im se tolku smetkite.[DOUBLEPOST=1441747210][/DOUBLEPOST]
Да студентите користеле панелка од 1,5 kw постојано во собата, а од обичната Беко велеа дека дневната и кујната биле нормално затоплени. Да климата е веднаш до вратата од собата и сега кога ја испробував климава на ладење по горештините ја насочив перката кон собата, но се чувствуваше разликата во температура. Собата беше потопла. Така очекувам да биде и во зима, поладна нормално. Сепак го делам твоето мислење дека со постојано греење без исклучување ќе биде пријатно за седење и ќе може да постигне 23-4 во дневната и кујната. Поздрав.
Фала за советот! Бев решен да одам со Lomo-to ама испадна дека цената не е 43к како што ми пишаа на форумов, туку 53к, а lomo-to од 45к што е 4,5 kw го немаат повеќе на лагер. 53к ми е надвор од буџет, а не сум сигурен дали 3,5 kW Lomo ќе загрее 35кв од куќа, стара градба без изолација. Дали да одам со Vivax или Haier 5.5 kW, или да си ја пробам среќата со Ломо 3.5Kw?Lomoto ti e 49kg a Haier 37,5kg pojasno od toa koja e podobra za greenje nema....sepak prasaj dali i kaj nas nadvoresnata na lomo tezi stvarno 49kg.
Inaku taa razllika vo tezina od 11kg e u 95% vo kompresor i vo izmenuvacot na nadvoresnata ili zbir od dvete t.e lomoto ima verovatno i potezok kompresor a i izmenuvac so poveke bakar u nego odnosno od poveke redovi e izmenuvacot.
Ima na Eurovent model AS18GD do -10 a bas vakva AS18GB nema, ima 12ka i 9ka no ne i 18ka so GB vo oznakata, ako na vnatresnata edinica se odnesuva prviot del od oznakata togas i za ovaa GB bi bile slicni vrednostite.
Dali 3.5 ili 5.5 e pak vrakjanje na muabetot za kvalitetot na izolacijata i toplinskite zagubi, ako prostorot dosega si go greel so 3KW verovatno ke ti e dovolno, so eventualno dogrevanje vo ladnite denovi. Виваксот е Мидеа со GMCC toshibin kineski kompresor 13цм3 волумен i moze da e dobar избор....neznam sto e vsusnost razlikata pomegju Аехи и Аеци 5,5ките но едно е сигурно имаат 95% исти делови вклучувајки тука и компресор.Фала за советот! Бев решен да одам со Lomo-to ама испадна дека цената не е 43к како што ми пишаа на форумов, туку 53к, а lomo-to од 45к што е 4,5 kw го немаат повеќе на лагер. 53к ми е надвор од буџет, а не сум сигурен дали 3,5 kW Lomo ќе загрее 35кв од куќа, стара градба без изолација. Дали да одам со Vivax или Haier 5.5 kW, или да си ја пробам среќата со Ломо 3.5Kw?
SeirЗошто сметаш дека дури и дневната нема да се грее кога ќе падне под нула ??? Треба да има реална причина да неможe да загрее 30 кв инвертор од 3,5 kw.
На истото место беше и претходната клима, таков е станот секоја друга положба бара инсталацијата да поминува низ станот за да се поврзе со надвор. единица и би имало многу копање и поминување на кабли низ дневната или кујната. Вака инсталацијата поминува низ заграден ходник (скали) и надвор.единица е на убаво место речиси под покривот на место повлечено со што е комплетно покриена и неможе да ја врне итн. За другата соба и не очекувам да ја грее ќе ја греам со панелка, само ме интересираше дали воопшто е можно да се чувствува и таму топлина колку толку.
Druze ja pa mislam deka si utnal mestopolozba a ne jacinata da si ja stail kontra od sea ke si imal bolji benefit,a si mozel sigurno ova od iskustvo ti kazuvam.A toa deka bila skriena nadvoresnava vrska nema taa i e napraena da stoi nadvor na dozd i sneg.Mojata e na krov jaka stiklaЗошто сметаш дека дури и дневната нема да се грее кога ќе падне под нула ??? Треба да има реална причина да неможe да загрее 30 кв инвертор од 3,5 kw.
Логиката ти е на место, но истата важи и за било кое грејно тело. И ел. греалки исклучуваат кога ќе ја постигнат бараната температура и фактички влегуваат во режим на одржување на темпертурата. Нормално, за тоа време додека не работат не трошат струја. Гледано за еден час, ќе работат со хх% од вкупниот капацитет и соодветно ќе потрошат струја.Prasanjeto ne bese nameneto konkretno za tebe, nego za celiot forum.
Jas ne sum ekspert za klimi megutoa logikata mi veli deka klimata zasteduva koga ke se postigne temperaturata i koga ke se namalat obrtaite/naponot/kapacitetot i sl, odnosno koga klimata ke pomine vo mod na odrzuvanje na temperaturata. Vo toj slucaj raboti so na primer 50% od kapacitetot i trosi 50% pomalku elekticna energija na primer (iako ne veruvam deka namaluvanjeto na kapacitetot e potrosuvackata e proporcionalno).
...
Od druga strana 5.5 nesomneno ke ja zagree prostorijata, i ke se prefrli na mod na odrzuvanje na tempraturata koga ke isporacuva 3.5KW. Odnosno ke raboti so nekoi si 60% od vkupniot kapacitet. Problemot e kolku el. energija ke trosi vo toj rezim?