Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
ja vaka apansas mada ve pratam na deckovo mu treba da gree 50m2 jas greeam tolku imalku poveke od toa so daikin ftxn50 veke 3 zima i nema nikakov problem ne deka e firmata tuku i nekoj drug invertor od druga firma ke ja vrsi rabotata samo da e 5.5 ili pojak .Bitno deka se spasiv od kotleto elektricno i negovite ludi smetki,i plus edna zabeleska bez dobra izolacija i dobri prozorci ne e toa toa narocito ako ste na severna strana baska i na visina.

Последно уредено:
Колку е потрошувачката на 5.5ка? Околу 1.5kw/h?
Толку ке биде ако е неивертер т.е. On/OFF клима, ако е инвертер и збориме за 5.5KW просек би и бил околу 700/800W на саат у Vivax-Gree варијанта, за поскапите брендови може да е и околу 500 вати.
Во продавница кај што гледаш клими погледај кај надворешната единица што пишува од десната страна за InputPower (тоа и е потрошувачка) и ке го приметиш следново, инвертерите за InputPower имаат 2 вредности ОД-ДО (пример 500W-1700W) а кај обичните не-ивертeр клими има само една бројка пример 1500W и таа e таа потрошувачка плус минус 100-200W. Да има COP од дури 4 обичната клима за да даде 5KW топлина би трошела 5/4=1.25KW, пологично е да е со COP околу 3 па 5/3=1,67KW и толку ке троши константно дур не ја постигне зададената температура. Кога ке ја постигне таа температура ке се искључи скроз и тогаш нетроши ама се лади просторот. Инвертерот нема да искључи при постигната Т туку ке ја намалува потрошувачката до минималната за InputPower а со тоа и топлината што ја испушта.
Но сепак имај во предвид дека просторот што ке го загреваш треба да е барем средно добро изолиран за да не се губи топлината во просторот и така што подолго време во денот работи со минималниот InputPower од 500W одколку со максималниот од 1700W.[DOUBLEPOST=1425343381][/DOUBLEPOST]
Ок, ако некој разгледувал во скоро време, ве молам да препорача нешто со монтажа до кај 45.000 максимум што фаќа.
Сега овој период цените на климите се доста покачени, лош момент е што доларот е многу рипнат а увознициве климите ги плаќаат во долари.

Последно уредено:
Пак јас за Кингсмен...

Какво е тоа име Валентајн за главен негативец бе... Валентајн :pos:

Излезен е The Hobbit 3 во Bluray. Еве што ќе се репризира вечер/утре.[DOUBLEPOST=1425420851][/DOUBLEPOST]Мех WEB-DL било, лажен аларм

Интерстелар одличен. И тоа го гледав на лоша снимка, на лаптоп. 9ка од мене.
И читам на некому му бил предолг. Мене ми беше краток, барем за 10 минути. :D

Последно уредено:
Io, да не претера малку со оценката за Hunger Games: Mockingjay Part 1? Се сложувам дека беше далеку од нивото на првите два дела, но не и дека е тотален crap. 5/10

Nemoj ziti se, ne go pocnuvaj. Probaf.

Nejse, Io ja napusti imperijata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom