Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
A struja? Nesto nad 3.5kw mi trosat site 6 pc-ja.
Da vidite koe ekonomicno greenje e koga rabotaat 12 grafiki na full, zalosno sto mora prostorijata da se razladuva a za toa e zadolzen eden golem izlezen ventilator i x6 125mm koi crpat vozduh od nadvoresen hodnik i direktno brizgaat vo grafikite
јасно ми е дека е стара таа серија и доста позната по големата потрошувачка на струја
но затоа можеш барем на евтина тарифа да ги пушташ да вртат, бар јас така правам со моите (5850+5870) а другите 4 ( 2х7950, 7970 и 7850 ) не се изгаснати од декември 2012
уствари одмараат понекогаш кога снемува струја

Го купив тајмеров денес со намера да го користам на панелка од 3000 w. Прашав во продавницата дали се добри за таа намена, ми рекоа дека луѓе ги користеле и биле презадоволни. Арно ама кога го отворив дома упатството во него пишува, греалки и сл. уреди не смеете да ги оставате без надзор додека се вклучени. Производителот препорачува таквите уреди да не ги приклучувате во уклопниот часовник.
Дали има некој искуство со користење на ваков тајмер + грејно тело? Да го користам или не? Ме фати шубе.
Јас користам неколку години, нема никаков проблем. Деклариран е на 16 ампери, што значи можеш да приклучиш потрошувач до 3,5 киловати.

Што има апаратчето од Анхоч за мерење, внатре во него. Има ли некоја батерија ? Не покажува ништо на дисплејот, а неможам да го отворам, запечени се шрафовите. Дали да се мачам да пробувам да го отворам за да сменам батерија или едноставно толку му бил векот ?

Nema baterija tuku kondenzator so mal kapacitet, koj se nabija so 220 V i "drzi" kako baterija den dva, isto kako vo starite VHS video rekorderi. Stavi go vo struja i "baterijata" e spremna za nekolku sekundi. Ako posle stavanje vo struja ne doadja displejot, toa samo znaci deka e vo defekt, imas garancija od 6 meseci (smesno e zakonot veli so izdavanje na fiskalen racun MORA da e DVE godini). Nemoj da go otvaras NEMA baterija samo ce ja ponistis garancijata....Za da go otvoris ti treba specijalen strafciger koj sam mozes da go napravis ako razmislis, strafovite ne se zapeceni tuku imaat specijalna glava ( mislam deka bese samo eden takov). Inace ne mu smeta da e postojano na napon, za da ne mora povtorno da go kalibriras.

Ма кој ќе се е_ава за 1000 денари сеа :icon_mrgr: Иначе не функционира и кога е уклучен во струја така да најверојатно е во дефект. Ајде барем знам колку ми троши климата и панелот, али неможев да му одговорам на еден член од форумов кој ме праша колку кв троши печката на пелети која има вентилатор и греач, па ете нека извини.

Togas probaj da go otvoris, postoi golema verojatnost bas kondenzatorot-baterija da e vo kratok spoj i normalmo uredot ne se pali. Se secavam na VHS videata znaese cesto pati da se sluci bas toa i videoto e mrtvo. Samo izvadi go kondenzatorot ako ustanovis deka e vo kratok spoj ( nema da gi zacuva podatocite ako e von mreza). Ce go prepoznaes, obicno se zeleni ili plavi i stojat ispraveno, mi se cini se mnogu pomalku od 1 mikroF na 220v izolacija.
Postoi moznost da si go koristel na struja preku 16 A ili na ured so instalirana moc pogolema od 3680VA, pa doslo do gorenje na osigurac, ako go ima ili do potpolno unistuvanje.

Розамунд си е доволно психо. А и не е жанров натпревар на кој ќе направи нај психо лик. Едноставно треба да има оргинална содржина и атмосфера што ќе те вози и тоа Финчер го постигна многу добро.
Да не беше Gone Girl, годинава ќе имаше дупка од филмски аспект.

Има шпекулации дека можеби ќе се сними втор дел на Gone Girl.

Кога сме кај продолженијата дефинитивно ќе има американска верзија на Девојката што си игра со Оган

На Џејк Гиленхал како само му лежат вакви улови како во Nightcrawler. :ojeaa::ojeaa:
Очекував крајот да биде сосема поинаков, али позитивно ме изненади. :D

@bakigvg а иначе што имаше приклучено на мерачот, koга рикна... Да знаеме колку W e реалната граница, и што може безбедно да се мери?

Jas sega od 1-02-2015 go prikluciv bojlerot od 80l na Rade Koncar od amzovo vreme. Na moe iznenaduvanje pokaza deka vlece i do 3.400 W. Bas me zainteresira koj mi lapa tolku struja vo stanov ( mi dojde smetka od 8000 den, doduse za 35 dena). Gledam deka ako nikoj ne se kape, samo za licna higiena, 3 clena, staven na sredna vrednost, taman da se iskape eden dobro, sekoja noc lapnuva 1.5 Kw x 3.3 = 5 den x 30 = 150 den. Ova e bez kapenje, so kapenjata ce vidime kako ce odi.
Bojlerot ima dobra dosta debela izolacija i zatoa ne mi se frla. Ne mi se frla uste od edna pricina: po useluvanjeto vo stanot nekade 1987 god, na dve godini morav da smenam 3 pati bojler, poradi visokiot pritisok od ( jas sum na prv sprat) od 5-6 bari na pumpata od hidroforot, se dupnuvaa kazanite.I sto napraviv, kupiv nov kazan za R. Koncar, go odnesov vo Tane Caleski kaj mojte prijatelcinja vo Kicevo, tie toplo go pocinkaja ( celiot go brcnaja vo rastopen cink) , ne ona galvansko stranje od 15 mikrona zastita, tuku ubavo oblaganje so nekolku milimetri cink. Eve go bojlerot raboti vece preku 20 godini.... samo ete me iznenadi so tolkava snaga, gledam segasnive se ili 2 ili 2.5 Kw.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom