- Член од
- 12 септември 2013
- Мислења
- 222
- Поени од реакции
- 184
razgovarav so vraboten vo EVN. I tamu kratat rabotni mesta, kratat luge shto otcituvaat, sega za sega ke imalo izramnuvanje na sekoi tri meseci. Vo sekoj slucaj sami treba da si vodime smetka, sami da se otcituvame i ke znaeme kolku treba da oddelime. Znam deka ne e komotno, no ne e komotno ni obaj mesec da ja potrosime cela plata i da platime 29% od potroshenoto a naredniot mesec da ne mozime da se donaranime budejki ke platime za dva mesecim[DOUBLEPOST=1422996578][/DOUBLEPOST]Денес добив сметка за струја нелогично мала од она што стварно ми е потрошена за пола декември-јануар вкучително и ладните денови. Сметката е едвај 15% од тоа што реално имам потрошено(и запишано), додека па комшијата доби 100% поголема од тоа што има потрошено дури 600KW до ден денес нема потрошено од тоа што му го имаат ставено во сметката.
Се јавувам во ЕВН и добив одговор дека воопшто не е вршено читање на броилата туку дека е тоа некој тзв машински паушал и дека по закон (вероватно нов) ЕВН не се обврзани да вршат месечни мерења на броилата туку само еднаш годишно да вршат контрола !What the fu***....
Има ли некој правник тука да го потврди ова ?
Потоа пак се јавив за да кажам колку имам потрошено за да извршат корекција на сметката која они треба да ја одобрат или одбијат во рок од 7дена и да ми јават на телефон.
Значи ли ова дека од сега сами ке треба да си ги читаме броилата и за секоја нелогичност во пресметката да бараме исправка која може и да не се одобри?
Za vakov sistem imam slushnato deka ima vo BT, nemam videno, no veruvam deka e mozno. Pilevinata e evtina (porano beshe bez pari) a i ne e losho malce fiskultura da napravi covek za cel den da e raat. No treba da si vo kuka, da imash vreme na pretek i troa UM. Za site ostanati KLIMAСупер бе брат. Абе секое решение шо не кошта многу пари е добредојдено да се сподели.
Во неговиот случај е 1500 до 2 , за квадратура од 130 м2. Порано парното беше на дрва , плаќаше и до 500 евра за дрва , сега само печката (котелот ) е сменет кој што коштате нешто над 1000 евра. Единствено тешко е што одзима малце повеќе време од вообичаено , али за саат време работа додека напуниш буриња и запалиш , после цел ден немаш никаква обврска цел ден горат дури здравје другиот ден.