Expecto Patronum
Citizen Erased
- Член од
- 13 јули 2011
- Мислења
- 1.331
- Поени од реакции
- 3.281
Ги извадија лењирите... 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Браво. Готвењето е на плин ?Bidejki moeto skromno znaenje za klimite poteknuva najveke od ovaj forum, koga ja dobiv Noemvriskata smetka za struja, a toa beshe denes, reshiv da ja spodelam so vas.
Posleden sprat, nad tavan 1cm stiropor, 10 cm vozduh, posle doaga najlon a vrz nego 10cm tervol. Posle vozduh, pa pokriv. Nadvor 5cm stiropor, stara dograma.
Zatopluvam severozapaden stan, gream denski 25 -30m2 na postavena 24/25 stepeni temperatura (06.00h - 22h) i navecer gream 37m2 na postavena 18/19 stepeni temperatura (22-06h). Cesto pati ja isklucuvam koga spieme, a ponekogash i denski e isklucena po sedum osum saati (koga nema nikoj doma a nadvor e toplo i ne i treba mnogu vreme na klimata da postigne zadadena temperatura). Generalno zemeno ne ja isklucuvam samo koga e poladno ili koga ima teshka magla, bidejki togash pobavno zagreva.
Model: muz/msz-fh35ve, kupena 63500mkd plus montaza 4000.
Kapenje, gotvenje, Led osvetluvanje niz doma, 3 clena familija.
Noemvriska smetka 2400mkd.
Jas sum prezadovolen, ovaa klimaja preporacuvam na sekoj koj moze da si ja dozvoli, mokna e, tivka i krajno ekonomicna.
![]()
prvo da kazam deka osven klimata, za mojot 50m2 stan vloziv i okulu 100evra za tavanskata izolacija, kako i tri dena makotrpna rabota. No sega toa se isplati a ke se isplati i na leto, zdravje boze (plus beshe zabavno za svoja dusha da mestish izolacija i da se nalevash so birka).
vtoro, gotvenjeto e na struja, shpore so ramna ploca, koe e poekonomicno od postarite sistemi. Gotvime maximum 4pati nedelata
treto, site mashini za perenje i bojleri, 90 % od peglanjeto (peglata za tie shto ne znaat e od 1.5 - 2 kw OGROMEN potroshuvac), generalki i pravosmukalku 90% vo nedela
I pokraj toa shto doma mi e led osvetluvanje, toa ne znaci deka treba bez veze da sveti kade shto ne treba
Zaklucno bi rekol deka vo moeto semejstvo ima racionalno koristenje na elektricnata energija, se nadevam taka da prodolzam, BIDEJKI I BEZ NASHI OGROMNI SMETKI ZA STRUJA, IDIOTITE KOI ZEMAAT DIVIDENDI OD smetkite za struja se dovolno bogatI
so da recam, MRAZAM VISOKI SMETKI ZA STRUJA![]()
многу е важно со колку м2 располагаш ти а колку има тој со кој се споредуваш, затоа што не е исто ако тој живее во 50м2 а ти во 90 м2, дополнително ако твоето семејство е побројно од неговото, животни навики, на некој на 23 степени му е жешко на некого му студи и т.н.Kako vi uspeva smetki od 1000-3000 ja ne znam, kaj mene ispod 4000 nemam videno nikogas. Ne sum rob na potrosnja so osvetluvanje i tehnika ama imam tajmeri na bojler i termo 3.5k preku sklopki. Bojlerot plus eden saat kaj 15h-16h polni na skapa zaradi kondicija. Masina za perenje i susenje isklucivo na evtina. Gotvenje sekoj den. Poslednata smetka 6000 ja dobiv, vo dobra zima ce odi i do 12000.
Богами и јас се чудам. И кај мене сметката е секогаш над 4 илјади.Kako vi uspeva smetki od 1000-3000 ja ne znam, kaj mene ispod 4000 nemam videno nikogas. Ne sum rob na potrosnja so osvetluvanje i tehnika ama imam tajmeri na bojler i termo 3.5k preku sklopki. Bojlerot plus eden saat kaj 15h-16h polni na skapa zaradi kondicija. Masina za perenje i susenje isklucivo na evtina. Gotvenje sekoj den. Poslednata smetka 6000 ja dobiv, vo dobra zima ce odi i do 12000.
I kaj tebe i kaj goran 0505 gledam eden zbor od modernata tehnologija SUSHARA. BIDEJKI jas rabotam so mashini za perenje i sushenje, imam dolgogodishno iskustvo za toa, TZLATKO mozebi nema da se soglase so mene, no jas tvrdam deka AKO ZA PERENJE VO PROCES NA 60 STEPENI PERENJE DA RECIME mashinata potroshi 1.5kw za sushenje na istite alishta ke potrosi 3kw. Znaci za istitot material jas ke potrosham 1.5kw a vie 4.5kw. Pomnozi po 10 mashini mesecno i eveti +30kw. Za kaj zelenko protocniot bojler........nemam bash nekoj stav okulu toa ali ako se sedi pod tush so saati seto toa lupa na skapa tarifa. Goran spomena i 3.5kr termopecka ako ne se lazam.......seto toa si se zbira i smetkata se bilda.Богами и јас се чудам. И кај мене сметката е секогаш над 4 илјади.
Имам проточен бојлер од 24кв, машина за перење, сушара... Искрено очекував ова сметка да биде помала од прошлиот ноември ама ништо.
Плус тоа кај мене е покомплицирана работата бидејќи станот ми е поделен на два дела а со едно броило.
Воедно барам препорака за добар електричар кој би можел да ми стави контролен саат.