Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
za site grejni tela moze da se koristat ?malku pojasnuvanje ako moze ?? i cena !
не го виде ли линкот што го ставив на претходната страна убаво ја пишува цената и максималното оптеретување од 16 ампера кое го трпи апаратот
значи околу 3500 вати

па поинаку и неможе да биде... моќноста на компресорот (електрична) е таа.. прашањето е колку е искористливоста после 12 години? да се обидам да подраситнам со зборови и пример:

за 1 саат на греење ке потроши 1,2 киловати. кога била нова, простоирја од (лупам) 30 квадрати ке ја загреела од 18 до 25 стемени за 1,5 саат... сега после 12 години, она сеуште си троши 1,2 киловати на саат, но истата просторија за истата температурна разлика ке и треба околу 2 саати и 15 минути... секоја клима, после 7-мата година од својот животен век изгубува нај малку 30% од моќноста, односно ослабува... компресорот ја енам више таа моќ на набивање, и ослабува... а електро моторот во него (тој што го движи компресорскиот дел) си е 1,2 киловати и тоа е тоа... тука не се менува ништо од тој аспект...
Тоа за седмата година е застарено тврдење што се врти по нет но ај пак се зима како апроксимација само што во тие 7години заштедата на потрошена струја со климава неколку пати ке ја исплати замената на еден компресор од 100 или 200евра (зависно дали е за фикс или инвертер) и пак ке врти бар уште 5-10год.

не го виде ли линкот што го ставив на претходната страна убаво ја пишува цената и максималното оптеретување од 16 ампера кое го трпи апаратот
значи околу 3500 вати
ne duri otkako ti pishav se vrativ nekolku strani nanazad ,no ne zaprimetiv ,vo sekoj slucaj blagodaram ke pregledam pak ...jas iskreno mnogu ,more duri i ic ne se razbiram okolu strujava ...se gream co panelka 3,5 ,pa za nea prashuvav dali moze da se izmeri ,iako so smetanje moze da se dobie rezultat ..vo sekoj slucaj blagodaram

Спејс Одисеја и минување брзо време... нешто како Пред Дождот со Шварценегер :)

Не знам дали е постирано ова, ама и да е -нема зијан од потсетување. Единствено ова е од земја каде има поригорозни стандарди за градење и изолација, кај сметките за загревање се процентуално поголеми.

z2EvMQ1.jpg1

немам ништо исклучено снема струја денеска на 10 мин. но потоа сама тргна кога дојде, а за вентилаторот што велиш точно е дека троши 20 вати ама кај мене кога исклучува компресорот после 2 мин. запира и внатрешната скроз, значи нема никакво дување и потрошувачката е 0
еве од сабајле до сега нема ништо монтирано ако ти е сумљиво нешто
Прегледај го приврзокот 105628 Прегледај го приврзокот 105629
да беше инвертер ќе се рачунаше дека троши 100 вати на час така нели пошто за 6 часа потрошила 0.6kW[/quote]

@yamaha10
Mislam deka e podobro i pozdravo da otvoris prozori a ne da sedis zatvoren vo prostorijata i da se grees na 20C koga nadvor e 18C. Ako e ispravno aparatceto togas ti i nisto ne grees samo se ventiliras....
Ajde sega resetiraj se otvori prozori, izluftiraj dobro i pusti se ponovo da raboti eden cas. Pred toa izmeri kolku e nadvor T i vnatre pred da pocnes so merenje, potoa postiraj ovde. Mora ednas da se rascisti sto klima e ova. I jas imam edna NEO samo za ladenje se koristi noce, ce pocnam i na greenje da ja pustam ako e vakva kako tvojava.
Nemoj da se lutis za napisanovo, ama tebe ne ti e sumlivo nesto ovde? Ispadja deka NEO-to trosi 125 W/h. Kazimi sto ce tie klima koga mozes da zapalis edna sijalica od 150 sveci koja kosta 100 denari i da se grees do milje volje......

Последно уредено:
Ispadja deka NEO-to trosi 125 W/h. Kazimi sto ce tie klima koga mozes da zapalis edna sijalica od 150 sveci koja kosta 100 denari i da se grees do milje volje......
:)
Toa e таа пуста мака, мора својот коњ да го фалиме. ;)
И мене ми е сомнително времето на работа наспроти вкупното време. Или климата била исклучена, или на тајмер наместена да се исклучува (има тајмер неото? ;)), или па навистина разликата од темп. надвор до темп. внатре била толку мала да климава не се вклучувала.
Како и да е, да растегнеш средна потрошувачка на 30-и-кусур саати кога климава всушност работела 8саати... е смешно. :)
Би било добро да се изнесе моментална потрошувачка навечер, и слични податоци.

Сепак во негова одбрана, чим веќе го има тоа нео (и живее во место со топла клима)... може и да го користи. Дури и нео, пак е поефикасно од панелна, или друга грелка на струја... додека не залади времето! ;)

Последно уредено:
не знам што не ви е јасно
вчера цел ден беше 12-13с, еве сега гледам надвор е 8. Климата оваа вечер истрошила околу 2 киловати барем така кажува апаратот од анхоч, а знам дека е точен бидејки ми е проверен на повеќе потрошувачи
сакате верувајте сакате не тоа е ваш проблем и не мешајте баби и жаби дека се кријам дома на 20 а надвор е 18

decki, a so mislite za ovie, IR panelki, najnova tehnologija, so infracrveni zraci se zagrevaat objektite vo sobata, isto i lugjeto. ne go gree vozduhot direkno. Taka sto objektite i zidovite samite stanuvaat grejni tela. Kobajagi golema efikasnost i usteda do 80 posto vo odnos na klasicnite paneli,ramnomerno rasporeduvanje na temperaturata niz celata prostorija. Interesno e poso nema nikakvo odrzuvanje, imaat ubava forma i izgled ili kako ogledala ili kako ukrasni sliki za na zid. Vo Slovenija vekje gi prodavaat, kaj nas uste ne sum videl ovakvo nesto.
http://www.infraredheatpanels.com/

Последно уредено:
Ce mora da mu se izvinam na @yamaha10, zatoa sto e sosema vo pravo i zatoa sto merenjeto e sosema korektno...bev sonliv i toa e toa....
Za soba od 22 m2 i vn. T=20 C pri gevgeliska nad. Tod pretpostavuvam 12-14 C OVA E SOSEMA VRED.
Prosecnata potrosuvacka od 125W/h e na klimata ane na sobata! Na izduvot klimata davala vo ovie priliki 400-450 W/h sto se verojatno i ednakvo na gubitocite na toplina na dobro izolirana prostorija so taa kvadratura i pri tie uslovi.

Заборавив да ви кажам дека собата ми е реновирана ова лето и на таванот (гипс картон ) ставив 10см. тервол а на двата надворешни зида (северо-запад) залепив 8см. стиропор.Знам дека лани климата работеше многу повеќе на истите надв.температури, мислам дека имам некаде спомнато, летоска немав ни потреба да се ладам на неа дали два три пати ја пуштив, многу помага добро изолиран простор и за ладно и топло

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom