Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Даваат 3 години безусловна гаранција. Му реков дека има кој да ми ја монтира (другар ми работи во сервис за клими). Рече дека не е проблем, но доколку излезе дека за проблемот е крива монтажата интервенцијата ќе биде приватно наплатена.Ваљда сакал да каже да не се купуваат ЧКЉ брендови (како Нео), иначе денес сите произведуваат во Кина (па и Јапанците).![]()
Zmigo, јас само го објаснив процесот на работа на овие типови на уреди но не и тоа колку се исплати инвестицијата.
Ако гледаме на исплатливост... се е до тоа колку време се планира системот да работи. Ако е предвидено 5-10 години да се користи (можеби планирате нова куќа, ова она) тогаш не се исплати парно, или геотермални пумпи и сл. од чиста причина дека инвестицијата е голема и не може да се исплати. Ако се планира долготрајно користење тогаш според мене најисплатливо е централно парно (во куќата) или инвертори (во стан). Е сега централното парно во куќа е доста господска работа ако се користат овие системиве на фонко ама пак од друга страна инвестицијата е голема (се зависи од џебот). Од друга страна централно на дрва е доста исплатливо само што има по малце работа.
Јас се греам на централно парно на дрва и загреваме околу 250 квадрати во куќата за кои трошиме 12-15 кубни метри дрва. Дедоми-пензионер, парното му е занимација па имаме кој да се грижи за тоа иако котелот е огромен и доколку се наполни со дрва нема потреба од чепкање околу 6 часа а контролата на работата си ја врши термостат. Ако земам дека максимум трошиме 15 кубни метри*2800 денари (по толку ги земавме дрвата оваа сезона) тоа се 42 000 денари + 1500 сечење = 43 500 поделено на 6 месеци се 7250 денари за 250 квадрати а температурата е околу 22 степени. Е сега мора да ги дадеш сите пари наеднаш и истиот ден ќе собереш другари, комшии, пријатели едно 10 души за да се средат 15 кубни метри дрва се комплет за еден ден и после :3: .
..не само што е најдобра прозорска , туку е и најдобра воопшто...Најдобра клима во свет е прозорска Carrier инвертер. Невидени магариња од уреди.
и мислам дека е повеке мазга отколку магаре.Тука ја имаш на еуровент RXN35L9 / FTXN35L9 ако за неа бараш.Двата линкот за еуровент сертификат ти водат до иста страна, и на таа страна нема податоци за "FTXN-L9 / RXN-L9". Јас иначе барав на нет, ама не успеав да најдам.
Ако го имаш уште некаде линкот (или можеш да најдеш), би било добро да го постираш.![]()

Aко мислше на овој пост тука таму зборам за мултисплит Gree 18ка. Иначе немам Вивакс или GEYI од зимава имам Gree мултисплит во цел стан со 2 надворешни единици, една 18к(2 внатрешни) и другата е 28к(3 внатрешни) или вкупно инсталирани 46000бтуHansolot e 46.000 so montaza, no ne znam koja oznaka nosi na krajot, dodeka GEYI-to ( nema vece GEXI vo Pakom) e 42000 so montaza.
Ne znam kade e @strelec80 koj se falese so GEYI-to deka dobro gree i trosi kako dve sijalici, ama na 19 septemvri. Bi bilo ubavo ako go prati forumov sega da gi kaze svoite impresii....