Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Легендата вели дека ако пишеш на интернет дека Лиам Нисон е дедо, без разлика што не те знае кој си, не знае ни што бараш ни каде живееш, ќе те бара, ќе те најде, и ќе те убие. :cautious:
Мислам дека малкумина ќе го разберат ова. :)

Гледам има најава за Transformers: Age of Extinction со Mark Wahlberg во главните улоги. Со самото тоа што го нема Shia LaBeouf е голем напредок но знаеќи како предходните 3 дела беа лоши шеги, бедна приказна и одлични ефекти не очекувам премногу од овој блокбастер. Во секој случај мислам дека ќе вреди бар за 6 гига и 2 саати потрошено време.

Тоа што го зборува nikola2004mkd и го врзува реуператорот со пасивните куки е друг муабет и сосема друга изведба, тоа е да со рекуператор дистрибуираш топлина насекаде по собите а како извор на топлина за цела куќа или спрат или стан биде само една свеќа (карикирам) бидејки нема загуби на топлина.
Поимот пасивна куќа пред се подразбира систем на отвори во зидовите во сите соби за да се постигне природна кружна циркулација насекаде без употреба на рекуператор или било каков вентилациски систем па дури потоа подразбира потоа изолација од типот стиропор 25цм и квалитетна столарија.
Овде зборам за изведба со користење реален извор на топлина (клима, камин на дрва, ќумбе, пелети, па и радијатори) во спрега со рекуператор, форсирана дистрибуција на таа топлина низ вентилациони канали со помош на вентилаторот на рекуператорот, измена на свеж воздух со внатрешниот застоен воздух и елиминирање и контрола на влажноста во целиот стан или куќа.
А дека со рекуператор не се грее ни лади доволно е да се прочита спецификација за било кој рекператор и да се види дека Power Input e изразена во вати а не киловати, т.е. троши струја колку што треба за вентилаторите.

Па зборуваме за истата работа. И јас мислев на тоа дека ако куќата не е во склад со пасивната градба мора да има додатен извор на топлина (камин, парно, панели,печка и сл.)

Е сега само при замена на столаријата мислам дека системот од типот на PremiVent е далеку попрактичен (немаш бушење на ѕидови и плочи, местење на цевки, поврзување, санирање и сл). Не верувам дека по перформанси може да се мери со класичниот систем, ама севкупно, мислам дека за кај нас, при замена на столаријата е многу поисплатлив.

Еве и линкови за тоа како функционира целиот систем:
http://www.premivent.com/
http://www.koemmerling.com/ecomaXL/index.php?site=koe_en_premivent

Иначе, паш ме интересира колку пари коштал, рекуператорот, па ако може прати ми ПП информација за понудата што си ја добил за Daikin.

Јас на ова не верувам дур не излезе некој официјално да каже во дневникот на Сител.

Абе за некои и снимен документарец да направам во студиото на што се работело, колку, и како, пак нема да биде доволно.

Работат сега и на ред други големи, интересни и забавни проекти, ама не смеам да зборам, зошто таква е полисата. Можам да спомнам само дека еден од нив е нешто поврзано со Марвел :D

Пак ќе испадне лажење и курчење за некои :rolleyes:.

Лиам Нисон ми е дефинитивно еден од поомилените актери. Секоја чест за дедото :D

9152012004322fgfdg.jpeg

Да, ова се уште лаги и курчење. Кога главната продукциска куќа ќе истакне дека "грото" ефекти биле направени од fx3x, тогаш ќе поверувам.

И од Барак Обама да не сакаш изјава?

Хејтери, хејтери посвуда :D

И Шекспир без сомнение ги напишал сите дела кои му се припишани како кредит :D.

Се греев на дрва, добра печка итн..трошев околу 40.000 ден за грејна сезона за 100квадрати.... пред 2 год купив панели за секоја соба...убаво стоплено ама под 18.000ден сметка за струја месечно не бев..... пред 1.5год ставив внатрешна изолација , гипс картон со тервол 5ка (збиен малку пошто не сакав зидовите да ги смалам за 6цм ) ги смалив само надворешните зидови за 4.2цм ..и си ставив две инвертер клими од по 3.5кв (4.2кв топлинска моќ) (Мидеа фирма 30.000ден една)за сите 100квадрата...една у централна соба да дува и накај спална, и друга у дневна соба. Искрено за цела сезона потрошив окол 12.000 ден за струја (од октомври до март-април) ....подобро здравје, поевтино здравје, почисто здравје.... да напоменам после долго истражување и читање (пошто не сум експерт) се решив за внатрешна изолација (и на плафоните + ) затоа што клима уредот го топли амбиенталниот воздух што би било смрт ако ставев надворешна изолација (немаше ништо да стоплам) ...после долги години се преродив...

Се греев на дрва, добра печка итн..трошев околу 40.000 ден за грејна сезона за 100квадрати.... пред 2 год купив панели за секоја соба...убаво стоплено ама под 18.000ден сметка за струја месечно не бев..... пред 1.5год ставив внатрешна изолација , гипс картон со тервол 5ка (збиен малку пошто не сакав зидовите да ги смалам за 6цм ) ги смалив само надворешните зидови за 4.2цм ..и си ставив две инвертер клими од по 3.5кв (4.2кв топлинска моќ) (Мидеа фирма 30.000ден една)за сите 100квадрата...една у централна соба да дува и накај спална, и друга у дневна соба. Искрено за цела сезона потрошив окол 12.000 ден за струја (од октомври до март-април) ....подобро здравје, поевтино здравје, почисто здравје.... да напоменам после долго истражување и читање (пошто не сум експерт) се решив за внатрешна изолација (и на плафоните + ) затоа што клима уредот го топли амбиенталниот воздух што би било смрт ако ставев надворешна изолација (немаше ништо да стоплам) ...после долги години се преродив...
Pametna izvedba.Uste nadvoresna izolacija ako imas toa ti e skoro polupasivna kuka.Solidni prozorci i top.Bravo

imam pvc...nadvoresna izolacija nemam, ama mislam deka i ne mi treba....duri ni fasada nemam :) ...onakvi ukrasni cigli se, tuli ...ne znam kako se vikaat ...demek pred 30god koga e pravena kukata tie bile ukrasni i ne se stavalo fasada na niv...ali nvm ...vaka e ekstra...od dvete klikmi sto gi staviv , 80 % od zimovo sto pomina mi rabotese samo edna posto bese toplo mnogu, jas na kusi rakavi celo zimo , spijam so kebe samo, a decava se skletisuvaa non stop obleceni toplo :)..ne stedam posto so 2 mali deca sum, ama i evtino si pominav, ekstra e !!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom