Здраво, заинтересирани за темата!
Прво, ве молам да ме извините, за лошо напишаните објаснувања.
Но јас го користам Гугл преведувачот од бугарски на македонски.
Простете ми, за грешките.
разбирам дека не сум ви кажал ништо ново, сакав само да бидам корисен со своето знаење, бидејќи тоа е мојата професија.
разбирам дека не сум појаснам доволно термосифоннијат принцип на греење.
како и агрегатите со кои може да се случи.
Класичното греење со водена пареа , е едно од отопленијата кои имаат висок коефоциент на корисно дејство , бидејќи таму постои физичкиот процес на испарување - кондензација .Недостатоци на овој тип греење е високата температура на водената пареа во грејните тела - радијаторите .При атмосферски притисок водата врие при 100 степени целизиј , а во грејните инсталациј на водена пареа , за да се надминат хидрауличните отпори на цевките и арматурата ( вентили кранови , обезв'здушители , кондензат садови ) притисокот е дури повисоко од атмосферскиот , што укажува и повисока температура.Ова ги прави овие инсталациј многу непријатно за домашни потреби .Во минатото ваквите инсталациј се спроведуваат , како радиаторите9 обично леано железо ) беа доведени или во ниши во ѕидовите или зазиждани во самата стена.така се е ,избегнувал директен контакт со топлото греење тело.
Овој недостаток, може да се надмине, со опаѓање на притисокот во инсталацијата. Па инсталацијата, употреблива под вакуум и под гравитационото враќање на кондензат кај фазни претворање на работното супстанција работи при оптимален и економичен режим. Зошто е економично овој вид греење?
Прво, затоа што температурата на работната супстанција е ниска, Оттука и топлинските загуби се помали.
Второ: нема пумпа или други механички елемнт кој да пренесува работната супстанција,.
Трето: работната супстанција, се наоѓа во грејната тело (радијатор или конвектори) додека не му оддаде целосно енергијата на кондензација.
Четврто: енергијата потребна за загревање на работното супстанција до точка на вриење е оптимизирана според обемот на инсталацијата, бидејќи количината на работното супстанција с'ответсва на обемот на инсталацијата-парна фаза.
Петто: Овој вид инсталација може да користи за главен извор на енергија, како директна струја, така и апсорпциона клима машина, како во постројки за греење круг се движат водните пари од смесата - вода - бромлитиев хлорид.
Затоа, досега јас пишав за работна супстанца, а не за водна пара. Кога главниот енергетски е електрически котел, тогаш природно, се избира работно супстанција-вода.
За секој грејната објект се пресметува грејната грејната обем, потребната енергија за греење и количеството работна супстанца (вода во повеќето случаи).
Недостатоци на овој вид инсталациј е:
изградба на херметички затворена цевководна мрежа
користењето на кратки цевки патеки
присуство на гравитација за да се обезбеди враќање на кондензацијата во испарувач (котел или генератор на апсорпциона машина). Обично котелот се става во подрум или сутерен.
Тоа е.надјавам се, да сум бил околности и коректен во објаснувањата.
Со почит кон сите заинтересирани
Пламен Анков