- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.544
Не знам...I sega, ima li vistina vo ova aparatce da se kupuva, mislam 2900 den i ne e nekoja para dokolku namaluva potrosuvacka i smetki barem za 10-15-20%, a go ima po internet mnogu poeftino, e sega po forumi na net sto mozev da najdam i procitam sekoj veli deka e SCAM, na amazon e duri trgnat od prodazba poradi mnogu negativni rezultati i zalbi na potrosuvacite, zatoa ova tvoe objasnuvanje i skici me zamislija.
Компензација на реактивната енергија и филтрирање на струјата односно поништувањата на изобличувањата на синусоидите е технички корисна, . Тоа би требело да го вршат ЕВН и МЕПСО со поставување на слични но поголеми уреди по трафостаниците. Но тие тоа не го прават
Има една друга опасност - ако оваа компензација ја врши секој сам поединечно, може да изврши недоволна компензација или претерана компензација што е исто лошо и штетно. Ако ЕВН и МЕПСО вршеа компензација тоа не може да се случи бидејќи тие се стручни и имаат уреди за мерење. Но тие тоа не го прават. Во развиените земји вакви уреди не се потребни бидејќи тамошните системи имаат вакви уреди. Но кај нас и во „ црна африка “ не е така. Погледајте на интернет кај се продаваат вакви уреди
Така да што е подобро да се направи во наши услови - не знам.