Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Што превара е ова знае некој? Па вакво нешто да постои, на изумителот Нобелова награда не му бега!
Прегледај го приврзокот 90099
линкот: http://restoriadiscreet.tv/saver/
Куќа да не прават овие. 2990 денари. Машала ефтинџии биле.
Еве ти линк па за 250 денари ич да не се замараш дали е превара или не.

Што превара е ова знае некој? Па вакво нешто да постои, на изумителот Нобелова награда не му бега!
линкот: http://restoriadiscreet.tv/saver/
Не е за Нобелова награда, не е ни превара, бидејќи ова е многу одамна познато. Кај наизменичните струји покрај ативната енергиј ( тоа е енергија која ја трошиме) раззликуваме и привидна и реактивна енергија
reaktivna-vektorski.jpg

Ние би требеле да плаќаме само активна енергија, но ако постои разлика во фазата помеѓу или ако постојат виши хармоници во синусоидата на напонот се јавува и реактивната енергија. Старите струјомери ( аналогни )не ја регистрираа ова реактивна енергија. На сегашниве дигитални струјомери пишува дека и тие не ја регистрираат но тоа не е сигурно
Ако постои разлика во фазата помеѓу напонот и струјата, во моментите кога струјата е во една насока а напонот во друга насока енергијата се пренесува од потрошувачот кон производителот како што може да се види на оваа скица
tren.vred.I_U_P_RL.jpg

Ако постојат и виши хармоници или шпицеви и други изобличувања на синусоидете на напонот и струјата тогаш оваа појава се засилува
images

Значи вакви уреди се одамна познати. Такви уреди би требело ЕВН да постави во секоја трафостаница но не ставаат, а јасно Ви е зошто
Самите уреди се со кондезатори или тиристори но во проспектот кој го постираше @Dr Zmigo нема податоци за каков уред се работи. Што значи можеме само да се потпреме на искуство - ако некој проба па да извести ако има успех.
Eве каква шема имаат
images

Инаку цената од 2900 денари е скапа
Пребарајте на интернет под поимот
Power saver

Не е за Нобелова награда, не е ни превара, бидејќи ова е многу одамна познато. Кај наизменичните струји покрај ативната енергиј ( тоа е енергија која ја трошиме) раззликуваме и привидна и реактивна енергија
reaktivna-vektorski.jpg

Ние би требеле да плаќаме само активна енергија, но ако постои разлика во фазата помеѓу или ако постојат виши хармоници во синусоидата на напонот се јавува и реактивната енергија. Старите струјомери ( аналогни )не ја регистрираа ова реактивна енергија. На сегашниве дигитални струјомери пишува дека и тие не ја регистрираат но тоа не е сигурно
Ако постои разлика во фазата помеѓу напонот и струјата, во моментите кога струјата е во една насока а напонот во друга насока енергијата се пренесува од потрошувачот кон производителот како што може да се види на оваа скица
tren.vred.I_U_P_RL.jpg

Ако постојат и виши хармоници или шпицеви и други изобличувања на синусоидете на напонот и струјата тогаш оваа појава се засилува
images

Значи вакви уреди се одамна познати. Такви уреди би требело ЕВН да постави во секоја трафостаница но не ставаат, а јасно Ви е зошто
Самите уреди се со кондезатори или тиристори но во проспектот кој го постираше @Dr Zmigo нема податоци за каков уред се работи. Што значи можеме само да се потпреме на искуство - ако некој проба па да извести ако има успех.
Eве каква шема имаат
images

Инаку цената од 2900 денари е скапа
Пребарајте на интернет под поимот
Power saver
Да не ја имаш згрешено шемата ?
Ова колку што го гледам на сликата нема допирни точки со ова за што ние тука зборуваме. Ова на сликата е оптокаплер со тиристор или електронски прекинувач со надворешна контрола како што е тука поврзано , башка што е поврзано сериски на мрежа а не паралелно како и што би било ред за уредот за кој зборуваме пошто нели тој се уклучува во бил кој штекер, значи парарелно на мрежата, а не преку него да се напојува некој уред( што би рекле сериски).

Да не ја имаш згрешено шемата ?
Ова колку што го гледам на сликата нема допирни точки со ова за што ние тука зборуваме. Ова на сликата е оптокаплер со тиристор или електронски прекинувач со надворешна контрола како што е тука поврзано , башка што е поврзано сериски на мрежа а не паралелно како и што би било ред за уредот за кој зборуваме пошто нели тој се уклучува во бил кој штекер, значи парарелно на мрежата, а не преку него да се напојува некој уред( што би рекле сериски).
Можно е ...
Еве од каде ја симнав оваа шема, а има многу други па одбери која најдобро одговара
//www.google.com/search?q=power+saver&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=H7hUU72hPIqztAaM74GIDQ&ved=0CEoQ7Ak&biw=800&bih
И тоа е проблем - што не знаеме што стварно содржат вакви уреди и колку се ефикасни

Можно е ...
Еве од каде ја симнав оваа шема, а има многу други па одбери која најдобро одговара
//www.google.com/search?q=power+saver&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=H7hUU72hPIqztAaM74GIDQ&ved=0CEoQ7Ak&biw=800&bih
И тоа е проблем - што не знаеме што стварно содржат вакви уреди и колку се ефикасни
I sega, ima li vistina vo ova aparatce da se kupuva, mislam 2900 den i ne e nekoja para dokolku namaluva potrosuvacka i smetki barem za 10-15-20%, a go ima po internet mnogu poeftino, e sega po forumi na net sto mozev da najdam i procitam sekoj veli deka e SCAM, na amazon e duri trgnat od prodazba poradi mnogu negativni rezultati i zalbi na potrosuvacite, zatoa ova tvoe objasnuvanje i skici me zamislija.

I sega, ima li vistina vo ova aparatce da se kupuva, mislam 2900 den i ne e nekoja para dokolku namaluva potrosuvacka i smetki barem za 10-15-20%, a go ima po internet mnogu poeftino, e sega po forumi na net sto mozev da najdam i procitam sekoj veli deka e SCAM, na amazon e duri trgnat od prodazba poradi mnogu negativni rezultati i zalbi na potrosuvacite, zatoa ova tvoe objasnuvanje i skici me zamislija.
Не знам...
Компензација на реактивната енергија и филтрирање на струјата односно поништувањата на изобличувањата на синусоидите е технички корисна, . Тоа би требело да го вршат ЕВН и МЕПСО со поставување на слични но поголеми уреди по трафостаниците. Но тие тоа не го прават
Има една друга опасност - ако оваа компензација ја врши секој сам поединечно, може да изврши недоволна компензација или претерана компензација што е исто лошо и штетно. Ако ЕВН и МЕПСО вршеа компензација тоа не може да се случи бидејќи тие се стручни и имаат уреди за мерење. Но тие тоа не го прават. Во развиените земји вакви уреди не се потребни бидејќи тамошните системи имаат вакви уреди. Но кај нас и во „ црна африка “ не е така. Погледајте на интернет кај се продаваат вакви уреди
images

Така да што е подобро да се направи во наши услови - не знам.

Можно е ...
Онака на брзинка оваа ми беше најдобар кандидат
RyLSm.jpg

Но пошто нити ми паднала во раце да видам што има и како има, нити сум се заинтересирал посебно сепак не сум 100% сигурен дали е тоа тоа. А и искрено за 5 долари не ни вреди да си го тупам мозокот, но ова на шемата кошта 100 денари прекусила сам да го склопиш и колку што гледам нема ништо посебно. Неколку обични исправувачки диоди, две лед , неколку отпорници и два кондензатори.

Повеќето од нас се затоплуваме со клима - односно користиме топлотна пумпа
Но дали знаете дека постојат топлотни пумпи без компресор?
http://en.wikipedia.org/wiki/Absorption_heat_pump
Наместо компресор се користаат особините на растварањето на гасовите во течностите. Ваквите пумпи не користат струја туку гас. И имаат СОР = 1,5 -
Немаат подвижни делови, што значи нема што да се расипе
http://cnvicot.en.made-in-china.com...-Gas-Fired-Absorption-Heat-Pump-VGAH136-.html

Претпоставувам дека Ве збунив со претходниот пост, затоа еве дополнителни информации
Принципот на кој работаат оваквите топлотни пумпи е ист како кај апсорпционите фрижидери. Верувам дека постарите се сеќаваат на овие фрижидери, а можеби некој сеуште го има. Нив ги произведуваше фабриката од Битола. Просто не ми се верува дека @мкд владе не видел ваков фрижидер. Тие фрижидери немаат смрт, бидејќи немаат подвижни делови. Фрижидерот од старост ќе се распадне но сеуште работи
Од задната страна овие фрижидери изгледаа вака
300px-Absorption_fridge.jpg

1922 година овој тип фрижидери го измислија двајца шведски студенти Балтазар фон Платен и Карл Мунтерс ( Baltzar von Platen, Carl Munters ). Паралелно со нив и Алберт Ајнштајн со неговиот студент Лео Силард имаа патентирано слично решение. Патентите ги одкупи и такви фижидери произведуваше фирмата Електролукс. Нивна лиценца имаше нашиот Ѓорѓи Наумов од Битола
Употребата на ваков тип топлотни пумпи е битно за тие кои ќе користат го гасот за затоплување. Киловатчас топлина од гас чини околу 3 денари, а со користење на ваква пумпа ќе чини 2 денари и ќе биде поефтино од се друго

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom