Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Jas prijatele presekov, od krusel ja naracav Gree Change 35.000den. so montaza do tetovo. Gledajci po internet klimata definitivno ima daikin kompresor (DIT/daikin 1YC23AEXD) koj se spomenuva i na setcombg forumot.
Vivax definitivno za niden niven model ne koristi daikin kompresor iako mislev deka se mnogu slicni so gree/daikin bar GEXI i GEYI serijata, tuku koristat Gree kompresori G10 tehnologija, znaci kineski sto i nemora da znaci deka ne se dobri, ili se Daikin tehnologija so Gree nalepnica, kako i da e istiot kompresor na GEXI so cop 4.xx na druga gree klima ima cop 3.30, malku cudno???
Hidroset kako moja prva opcija ga nemaat fujitsu ASYG 12LEC i nejzina zamena e ASYG 12 LLC koja e uste posiromasna po perfomansi a mi rekoja deka samo nema moznost da ladi na -10 nadvoresna sto i ne mi e bitno ama mi izgleda po nikakva a isti pari kako LEC zatoa ne zedov od kaj niv
Гуглав за компресорот 1YC23AEXD и на 5тиот линк има ПДФ service manual za некоја SANYO клима која според обликот на надворешната и внатрешната единица и даљинското е мислам потполно иста со GREEво што си ја земал. Ист е и компресорот а и мануалот ко да е копи пасте за двете. Вероватно се многу слични и со тех. карактеристики кој немам време да ги споредувам.

Za vivax geyi, da taka pisuva, mada nasive ne mi se relevantni.
Jas za gexi kontaktirav so hrvatite i mi pisaa Sanyo kompresor gore navedeniot, identicno so Gree hansol kako sto go postirav linkot gore.

Vo princip ne treba za kompresori da sporeduvame samo brend na kompresori.
Change nosi Daikin, a hansol (koja e povisoka klasa od Change) nosi Sanyo.

Ima i drugi parametri koi se bitni za kvalitetot na kompresorot.

Koga bi gi sporedile Opel so Skoda, site bi bile za Opel, ama Corsa so Skoda Superb ili Octavia ????
--- надополнето: 29 мај 2013 во 20:42 ---
Inaku za 35000 den. najdobar izbor, za tie peri ne moze da zemes nisto podobro.

Za ova mislev:

Vivax definitivno za niden niven model ne koristi daikin kompresor iako mislev deka se mnogu slicni so gree/daikin bar GEXI i GEYI serijata, tuku koristat Gree kompresori G10 tehnologija, znaci kineski sto i nemora da znaci deka ne se dobri, ili se Daikin tehnologija so Gree nalepnica, kako i da e istiot kompresor na GEXI so cop 4.xx na druga gree klima ima cop 3.30, malku cudno???

Според ПДФ-от за GREE Change од Стрелец: 29кг надводешна единица и СОР 3.6
Предобро беше за да е вистинито, но воопшто не е лошо ни ова.

Не ми е јасно само зошто никој не го есапи LG -CS12AF кој исто во Крусел кошта само неколку иљади денари повеќе... :)
Има слични карактеристики СОР 3,71 и 28кг надворешна единица. Плус подобри филтри.

Ima eden prijatel lg-cs12af i mi se cini deka kompresorot e malu pobucen a na setcombg se zalat na termistori na nadvoresnata edinica, koj ne e skap ama ete eden tip cekal 2m na zamena i istite bile od prvite korejski a ne turski kako denesnive kade mozebi e izmenet ovoj termistor
Gree sto go zemav jas e so standardni oznaki za taja cena, cop 3.62 eer 3.2x 30kg... Utre ce dojdat od skopje i ce mi go montiraat pa ce vi kazem

Gree sto go zemav jas e so standardni oznaki za taja cena, cop 3.62 eer 3.2x 30kg... Utre ce dojdat od skopje i ce mi go montiraat pa ce vi kazem
Зорба сервис?
Ај да напишеш како ќе помине инсталацијата. Пази да не забушат тие мајсторите, цревата за ладно и за топло треба да се одделно изолирани, да ја извакумираат внатрешната единица -прво да ја донесат 0.2бари притисок а после уште пола саат вакумирање, гумички на носачите, итн.

:)
ОК, научна фантастика ама пробај да си побараш како што е по спецификации на произведувачот. Предпоставувам ќе ти кажат одма „Де бе дечки ја 100+ клими иам монтирано, не требаат тие глупости„.

Hahaha, ovoj majstor vece 20 godini raboti za krusel duri i so toj sto kontaktirav od krusel ima odeno so nego na nekoj montazi i mi rece deka se profi. I mi se javi vecerva da se dogovorime za utre i ja od prva "se nadevam deka ce ja vakumirate klimata?" a on na mene "jas i ne znam podrugo da montiram klima" i me zamolci :)

Не ми е јасно само зошто никој не го есапи LG -CS12AF кој исто во Крусел кошта само неколку иљади денари повеќе... :)
Има слични карактеристики СОР 3,71 и 28кг надворешна единица. Плус подобри филтри.

Raboti do -10C

LG e deklariran na -15 po specifikaciite.
Razlikite gi gledam vo slednive raboti.

Gree ima 100gr freon povekje vo uredot.

Maksimalnoto povlekuvanje na struja:
GREE: Power consumption in the heating mode, kW 1.13 (0,2-1,55)

LG: Ulazna snaga:
  • Hlađenje - W: 1060
  • Grejanje - W: 1080

Izgleda deka GREE ima prednost. Na forumive gi falat kako edna od najdobrite kineski firmi. Jas lično prv pat slušnav za niv pred par denovi.

Na koi specifikacii pisuva -15??? i kade go procita toa?

Некој паталец (не гаталец) да предложе камин од прилика 24 KW за парно.
onak знам дека ова е спротивно од она што го работиш, ама сигурен сум дека знаеш да дадеш свој предлог за камин.

Central 23 на Алфа одпаѓа, невестата не го бендисува :unsure:

Треба ми за во Салонот па од таму ке се разгранува парното.
Значи треба да е нешто барем естетски лично за во салон!

Некој паталец (не гаталец) да предложе камин од прилика 24 KW за парно.
onak знам дека ова е спротивно од она што го работиш, ама сигурен сум дека знаеш да дадеш свој предлог за камин.

Central 23 на Алфа одпаѓа, невестата не го бендисува :unsure:

Треба ми за во Салонот па од таму ке се разгранува парното.
Значи треба да е нешто барем естетски лично за во салон!
И мене ме интересира ова, а мислам дека @мкд владе може да даде добар совет.

Иначе Алфа Плам треба да се квалитетни, ама дизајнот е често ретро шпорет. Мене ми се допаѓа :) ама не и на ТШМДСС (таа што мора да се слуша).
Тука на форумов се кажа дека бугарските PRITY се ОК за цената (како бренд). Нормално зависи од модел до модел а има и други фирми.

Еве ѕирни: (не знам какви се Римеко со цените дали забегуваат или не)
http://www.rimeko.com.mk/mk/?id=5&kat_id=7&sub_id=56

Мене овој доле ми фаќа око (и на изглед и дека е за во ќош), ама некако скап ми изгледа... Не знам дали некако може оваков камин да се комбинира да работи и со пелети можеби?
aw20---mala.jpg

И мене ме интересира ова, а мислам дека @мкд владе може да даде добар совет.

Иначе Алфа Плам треба да се квалитетни, ама дизајнот е често ретро шпорет. Мене ми се допаѓа :) ама не и на ТШМДСС (таа што мора да се слуша).
Тука на форумов се кажа дека бугарските PRITY се ОК за цената (како бренд). Нормално зависи од модел до модел а има и други фирми.

Еве ѕирни: (не знам какви се Римеко со цените дали забегуваат или не)
http://www.rimeko.com.mk/mk/?id=5&kat_id=7&sub_id=56

Мене овој доле ми фаќа око (и на изглед и дека е за во ќош), ама некако скап ми изгледа... Не знам дали некако може оваков камин да се комбинира да работи и со пелети можеби?
aw20---mala.jpg
http://www.rimeko.com.mk/mk/?id=7&prov_id=743

Римеко како шо ги пролистав..... цените солени ми изгледаат.

Најдов едни.... Копер од Неготино, кобајаѓи добри биле.
Вака гледано гледам и добар избор имаат (избор во смисил на изглед), шо се однесува до квалитет мора да слушнам и други мислења.
Најдов малце на Форумот на БИЛД таму ги пофалија.

Мене лично овој ми се свиѓа
Bell.jpg

Симпатично делува башка и голем отвор со што би ме спасило од мака за цепење.

Е сега ми треба мислење тука од некој постручен за овој.

Инаку информации досега шо најде за оваа фирма, Копер..... Металец од Битола им има поднесено тужба за копирање на 3 модела, по постапката им биле одземени 150 шпорети (неважно).

Отворив да видам и Металец што има.... и таму има добри модели, само нема цена наведено.

Ајде белки некој од @мкд владе или @onak или евентуално некој друг ќе даде свој предлог.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom