Момци, Видеодата дава бесплатна монтажа на Самсунг климите купени до крајот на месецов.
Сакам да го искористам ова да земам една обична фикс спид клима за една од помалите соби. Кажувајте некое мислење за:
Samsung AQ12TSBN
- Capacity 11,944 Btu / h (Cooling)
- Capacity 12,968 Btu / h (Heating)
- Heating Capacity 3.8 kW
- 3.5 kW cooling capacity
- Net weight 8.4 kg (inside)
- Net weight 25.6 kg (outside)
- Energy efficiency in heating 3.61 W / W COP
- Energy efficiency 10.95 Btu / hW EER (Cooling)
- Energy efficiency in cooling 3.21 Btu / hW EER
- 1.5 Moisture Removal l / h
- 15-43 ° C cooling low ambient temperature
- -5 To 24 ° C Heating low ambient temperature
- Automatic cleaning (backwashing) available
- Noise 35/26 dBA (indoor high / low)
- Noise level 50 dBA (Outdoor, high)
A кога сме тука, еве и пар инвертори:
SAMSUNG AQV12PWCNCEE, ИНВЕРТЕР Климатизер, 12.000BTU, Моќност 3,3KW на ладење (од 16 до 46 степени целзиусови), 4,0KW на греење (од -15 до 24 степени целзиусови), Гас за разладување R-410, BLDC компресор
SAMSUNG AR12FSFTKWQNZE, ИНВЕРТЕР Климатизер, 12.000BTU, Моќност 3,3KW на ладење (од 16 до 46 степени целзиусови), 4,0KW на греење (од -10 до 24 степени целзиусови), Гас за разладување R-410A
Инверториве можам да го зеам за некои 500евра (попуст), во комбинација со бесплатната монтажа од Видеодата ќе испадне многу поволно.
Посебно интересно изгледа овој AQV12PWCNCEE, BLDC компресор е добра работа така? Нешто за неодиминиум магнети се работеше нешто или лошо сум запамтил (без да разберам)...
Иначе само на романскиот сајт на Самсунг најдов
спецификации.
Heating low ambient temperature -15 to 24 ° C
Ама инверторите на Самсунг не се баш на добар глас, а?
Размислувам за преоѓање од греење на нафта на греење со инвертер клими.
Имам дневна соба со трпезарија и кујна со вкупна површина од 47м2 - простор кој најчесто го греам и две детски соби по потреба.
Некои препораки со конкретни модели (~10000btu, 30000-40000 по парче)?
Дневната соба (со трпезарија и кујна): предлагам 2х инвертор клими од по 12000бту (боље него една од 18000бту)
Со цената си ограничен на избор од нешто поевтино, Тошибата ти е надвор од досег па и Фуџитсуто. Можеби ќе ти заврши работа
LG-то за кое прашував на форумов? А како што напишав погоре Видеодата дава бесплатна монтажа на Самсунг климите купени до крајот на месецов, па можеш да го искористиш и тоа.
Треба да си свесен дека за овие пари земаш уред кој не многу ефикасен на многу ниски температури (му паѓа капацитетот на најјаките минуси кога ќе оди под -10/-15). Не дека нема да грее, ама послабо ќе грее (и понефикасно, ќе троши повеќе струја).
Ама ти веќе имаш постоечка добра комбинација, можеш проблемот да го решиш со догревање со тоа парното на нафта, кога ќе бидат тие најниските температури. А тука немаме многу денови со поларни температури па дефинитвни не вреди купување уреди од над 1000евра. Посебно ако веќе имаш начин да се догрееш во тие 20-30 најладни денови. Ова се разбира е само мое мислење, поискусниве момци некавме поправат ако грешам.
Двете детски соби, е ова ќе потежек случај. Мора одделна клима за греење во секоја соба, не можеш со една да завршиш работа. Ако ставиш само во едната -не очекувај греење на другата преку отворени врати.
И јас го имам истиот проблем, имам две помали соби кои исто треба да ги решам за ладење (и греење). Но во мојот случај еданта соба е навистина мала и нејзе ќе ја решам со некоја панелка, а ладењето ќе го пробам со една клима (ладното оди по подот и полесно е за подладување на соседната соба).
Можеш да ставиш два инвертор клими од 9000бту ама тие модели се секогаш многу малку поевтини од 12000бту моделите.
Нека кажат и поискусните...
--- надополнето: 28 мај 2013 во 01:18 ---
едит:
Ај нека го прокоментира ова некој, мене не ми изгледа баш добро...