Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Сакам да ве прашам,дали оние старите мерачи за потрошена ел енергија разликуваат евтина или скапа струја??За стари ел мерачи зборувам за оние со подвижната лента на нив и аналогните бројки
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 23:46 ---
И уште сакам да ве прашам,дали е паметно да купам шпорет со којшто ќе може да го затоплувам парното низ другите соби,колку од прилика ми бе чинело еден шпорет и радијатори за да загреам околу 20 метри кубни простор?

Сакам да ве прашам,дали оние старите мерачи за потрошена ел енергија разликуваат евтина или скапа струја??За стари ел мерачи зборувам за оние со подвижната лента на нив и аналогните бројки
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 23:46 ---
И уште сакам да ве прашам,дали е паметно да купам шпорет со којшто ќе може да го затоплувам парното низ другите соби,колку од прилика ми бе чинело еден шпорет и радијатори за да загреам околу 20 метри кубни простор?
20 ili 200 m^3 ?

Ако се двотарифни, разликуваат.

20. Затоа што воа тај простор каде што ќе стои шпоретот не планирам да ставам радијатори,само во другата соба и во малиот ходник,тоа некаде би ме фатело 20 до 25 метри квадратни
--- надополнето: 11 јануари 2013 во 23:18 ---
Ако се двотарифни, разликуваат.
А како да дознаам колку тарифен ми е бројачот?

А како да дознаам колку тарифен ми е бројачот?

Види дали има два реда бројки.
Каде горните ти се за скапа, а долните за ефтина потрошена струја.

Еден комшија набави инвертер од моделот на Мидеа GTF 12 Dai-ichi.... го рекламираат со Toshiba компресор во Сетек (ребрендиран СЕТ-компјутери). Не сум го видел одамна комшијава да го прашам како поминува зимово со квалитетот на затоплувањето, па и со сметките за струја како е?.... ама гледам од она надворешната единица на хектолитри вода истече зимово, како го користи за загревање! Истура што би рекле! Многу ми е чудно, но навистина премногу вода од инвертерот тече, не капе! Кај Toshiba машините тоа сигурно го нема!?

Претпоставувам времеските услови (влажноста и/или темпертурата на воздухот) играат улога. Кај мене цревото ми завршува во едно балонче од 6 литра. Од нова година досега, едвај три прста вода се има наполнето. Пред тоа морав да го празнам на секои 3-4 дена. А инверторот и тогаш и сега работи 24/7.

Претпоставувам времеските услови (влажноста и/или темпертурата на воздухот) играат улога. Кај мене цревото ми завршува во едно балонче од 6 литра. Од нова година досега, едвај три прста вода се има наполнето. Пред тоа морав да го празнам на секои 3-4 дена. А инверторот и тогаш и сега работи 24/7.
Eве за релативната и апсолутната влажност на воздухот:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Влажност

Мислам дека нема многу врска влажноста на времето што се однесува до Мидеата на комшијава мој, туку дека инверторот е или неквалитетен или има некој квар. Сега и не е толку студено, па не е премногу експлоатиран уредот, но кога е многу постудено, реков чешма.... истура, па би рекол неколку литра во 24 часа! Сигурен сум за тоа, бидејки сме во зграда, па директно кај мене у двор тече, а комшо, не е како тебе културен и внимателен да стави балонче или некој друг сад па да го менува, тој и цревото го извадил па сега директно од него тече во темелите во зградата. Секакви луѓе не има!

Мислам дека нема многу врска влажноста на времето што се однесува до Мидеата на комшијава мој, туку дека инверторот е или неквалитетен или има некој квар. Сега и не е толку студено, па не е премногу експлоатиран уредот, но кога е многу постудено, реков чешма.... истура, па би рекол неколку литра во 24 часа! Сигурен сум за тоа, бидејки сме во зграда, па директно кај мене у двор тече, а комшо, не е како тебе културен и внимателен да стави балонче или некој друг сад па да го менува, тој и цревото го извадил па сега директно од него тече во темелите во зградата. Секакви луѓе не има!
Тогаш можеш да ставиш еден леген, па ќе можеш да измериш колку точно вода тече :)

Тогаш можеш да ставиш еден леген, па ќе можеш да измериш колку точно вода тече :)
ставив кофа друже... се полни некогаш за недела некогаш и повеќе од десет дена, не сметајки кога врне како сега се разбира. Стари луѓе, но ми газат на живциве, којзнае и дали реагирале во сервис, ама мене ми иде да го откорнам од зид тоа инвертерот... Дефинитивно, многу тече! Како реков или се работи за ѓубре машина, или им е во квар!?

DA, treba da tece voda (kondenzat) od nadvoresnata edinica koga klimata e vo rezim na greenje. A kolku treba da tece toa zavisi od poveke faktori, nadvoresna temperatura, relativna vlaznost na vozduhot, vnatresna temperatura (vo sobata), zadadena temperatura koja treba da se postigne...

Koj go interesira i saka postrucno da se zanimava so ovaa oblast dobro bi bilo da go prouci Mollieroviot dijagram koj ja dava zavisnosta pomegu entropija i entalpijata za vodenata para za odredeni pritisoci i temperaturi za odredena vlaznost

Aко важи и за климатизери законов http://www.inpress.com.mk/default.asp?ItemID=6469B7E849BB684BB05E9699E1A00018&utm_source=daily.mk (а веројатно важи) во услови кога нашиве импортери збеснуваат... Ене хидротехна ги поскапи моделите на Fujitsu, барем колку гледам (поминувам стално тука) моделот што е изложен, до пред НГ чинеше 38К сега нешто над 41К..... во тој случај не би требало (барем јас не би имал) дилема, дека подобар избор за купување инвертер е странство, без оглед што остануваш без гаранција. На пример еден извонреден би рекол хиперинвертер со COP скоро 4,6 во Болгарија за цена од малку над 600 Евра... е сега не сум сигурен ни тоа дали законот се однесува само на производи произведени во Европа или увезени, но сеедно и доколку се однесува само на второто сепак има добар избор особено на модели Daikin произведени во Чешка или Белгија http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/daikin-ftxs25k/rxs25k-801.html
некој спомна исто така дека и Грција дека е добра дестинација....

а уствари зошто климиве без инвертер се исклучуваат додека греат (па нели потоа пак се вклучуваат)? Мојава не само што се исклучува него пред да се исклучи дува ладно. Мојава е од оние вивакс...Исто така надвор не е -5 туку е еве сеа у моментов околу 8 степени и пак се гаси...
Ма да знае кога е надвор минус исто така да се гаси.
Што сакам да кажам е дека понекогаш се гаси и кога не е у минус температурата, а понекогаш не.

а уствари зошто климиве без инвертер се исклучуваат додека греат (па нели потоа пак се вклучуваат)? Мојава не само што се исклучува него пред да се исклучи дува ладно. Мојава е од оние вивакс...Исто така надвор не е -5 туку е еве сеа у моментов околу 8 степени и пак се гаси...
Ма да знае кога е надвор минус исто така да се гаси.
Што сакам да кажам е дека понекогаш се гаси и кога не е у минус температурата, а понекогаш не.
Климата, без инвертор, се исклучува кога во просторијата ќе се постигне поставената температура. Ако не може да ја посигне таа температура работи без прекин. Тоа се случува ако просоријата долго време не е затоплувана.
Климите со инвертор не се исклучуваат, туку кога ќе се приближи до поставената температура, се намалува бројот на вртежи на моторот на компресорот.
Инаку после исклучувањето на компресорот, кај климите без инвертор, продолжува да работи вентилаторот во внатрешната единица, за да се оладат деловите
Твојата клима, според описот што го даваш, работи нормално

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom