Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Имаше и турски супермен. Само добро е на сител што не им текнало да го пуштат, ќе го најавеа како гооолем хит. :D

Имаше и турски супермен. Само добро е на сител што не им текнало да го пуштат, ќе го најавеа како гооолем хит. :D
Има и Турски Џејмс Бонд и Туркиш Бетмен...Нешто иди како Адибас, Пхума, Нуке и слично.

Е да бе, јас го чекам у Милениум да дојде 3Д, ама никако да дојде...

Нејќат да го гледам Лео во 3Д...:unsure: Не е фер.:noze:

Да бе, да ни затрудниш после.. :pos:

Ио, Les Miserables изгледа фантастично. Tи ја тестираат љубовта со стриженава Hathaway иначе.

Да бе, да ни затрудниш после.. :pos:

Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха!!!!!!!

Леееелеее, одамна се немам вака смеено!!! :pos::pos::pos::pos: До солзи!!!!:pos::pos::pos::pos::pos:

Ме потсетивте на нешто од детството да с'ибете векот, на времето кога беше популарен Хи-Мен. На „наши“ Хи-Мен, на турски:

:pos:Ах и Штрумфовите се закон...Баш-штрумфот и штрумф-ербап.

Од овие режисери е произлезена позната турска школа за серии кои одат на Канал 5 и Сител.

Конечно се спасивме од топлификација, цела зграда се исклучи така да сега мора да се бара некое чаре. Последната сметка дојде 4.400 ден. за 54 М2 стан, кога на тоа ќе се додаде и струја за подстаниците ќе дојде и повеќе од 5.000 ден. месечно во грејна сезона. И јас сакам да останам на парно и го грејам цел стан без да му ја мислам ама што е многу многу е, последната грејна сезона од 72 стана останавме само 15-ина и сметките драстично се зголемија.
Е сега што чаре да се најде (за 3 соби), дрва не доаѓа во предвид (треба некој да ги мкне до 5-ти спрат и малце е повалкано), дома две мали деца, панелки? грејачи за во парно?

Конечно се спасивме од топлификација, цела зграда се исклучи така да сега мора да се бара некое чаре. Последната сметка дојде 4.400 ден. за 54 М2 стан, кога на тоа ќе се додаде и струја за подстаниците ќе дојде и повеќе од 5.000 ден. месечно во грејна сезона. И јас сакам да останам на парно и го грејам цел стан без да му ја мислам ама што е многу многу е, последната грејна сезона од 72 стана останавме само 15-ина и сметките драстично се зголемија.
Е сега што чаре да се најде (за 3 соби), дрва не доаѓа во предвид (треба некој да ги мкне до 5-ти спрат и малце е повалкано), дома две мали деца, панелки? грејачи за во парно?
Добро дојдовте во клубот!
Сте направиле единствена паметна работа во оваа ситуација. Друго не е ни можно
Ако одлучиш да се грееш на струја, најефтино е со помош на клима. Исто е ефтино со термо - печка. Постојат и други можности за што има голем број постови во оваа тема и можеш да ги погледаш
Важно е да не се грижите, јас го откажав парното пред четири години и се грејам многу подобо со три клими и четри пати поефтино.
За твојот стан од 54 квадрати, за цела грејна сезона се потребни максимум помалку 6000 KWh.
И сите да ги плаќаш по висока тарифа пак помалку ќе потрошиш од колку од Топлификација
6000 * 6,56 =39 360 денари
А кај Топлификација плаќаше
12 месеци * 4 400 = 52 800 денари
Но ти нема да платиш 39 360, Ако земеш термо печка ќе плаќаш само пола бидејќи ноќната цена на струјата е пола
од дневната па еден KWh чини 3,28 денари
Ако ставиш клима од еден KWh електрична добиваш три KWh топлинска енергија, па еден KWh ќе те чини 2, 19 денари
Така да греењето за цела сезона ќе те чини од 18 до 20 илјади
Уште еднаш добро дојде и секое добро

Фала на одговорот (y)

Мојата лаичка математика беше, и да трошам по 8000 струја во просек 6 месеци колку што е грејната сезона со 3 грејачи или панелки од по 2KW, нема да потрошам 56-57.000 колку што би плаќал годишно за парно. За некои поголеми инвестиции (инвертори) во моментов не можам да размислувам, имам клима Самсунг 3,5KW ама нема да може да се користи кога температурата ќе падне под нула, термо печката е добра варијанта ама малце сум кнап со место :oops: , затоа како најпогодна варијанта во моментов ми се гледаат панелите или грејачите за во парно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom