Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ако поставиш електричен греач во радијатор, економски, во смисол на потрошувачка на електрична енергија ќе имаш ист ефект како да користиш било која друга електрична греалка, на пример, ел. панел, мермерми плочи, конвектор, ел. калолифер, електричен котел, инфрацрвена греалка и се друго слично.
Ако сакаш заштеда на електрична енергија, единствено решение е топлотна пумпа, односно клима уред.
За ова можеш опширно да се информираш на овој Форум - економија бизнис - најекономично греење.
Благодарам.

Samsung истиот тој период купуваше и вградуваше катодни цевки Sony во нивниот бренд... а денес прават можеби подобри телевизори од реномираниот јапонски производител... ако не се лажам баш Samsung сега прават LCD и остали панели за Sony TV... се вртат времињата.
Немој да ги потценуваме Кинезиве толку...

никогаш самсунг нема користено катодни од сони.тв сони е едно од поголемите срања за големи пари и катодните страдаа за многу кратко време, нормално, ќе се најде некој кој користел сони повеќе години но генерално, ѓубре тешко.да, самсунг одамна прават сопствени панели кои ги користат многу од реномираните фирми.
и да, samsung, lg, kia се корејски фирми:)

Jas kako nov imam prasanje?
Kade mozat kaj nas da se najdat Daikin klimatizeri?

Кога барав климатизер пред неколку месеци исконтактирав со фирма која ги имаше Даикин, ама беа ужасно скапи скоро колку Тошибата Даисекаи 5.
Подобра варијанта би ти било да појдиш преку граница и да си купиш таму ако веќе мора да биде Даикин, од причина што кога ги споредив цените со понудата што ја добив кај нас и цената во Бугарија за истиот модел беше добри 30% разлика.
Мој совет е да си видиш Фјуџитсу инвертер кој не заостанува ништо зад Даикин во квалитет (погоре и членот moongoses мислам дека за истиот направи елаборат на потрошувачка), и чини многу помалку за разлика од Даикинот.

никогаш самсунг нема користено катодни од сони.тв сони е едно од поголемите срања за големи пари и катодните страдаа за многу кратко време, нормално, ќе се најде некој кој користел сони повеќе години но генерално, ѓубре тешко.да, самсунг одамна прават сопствени панели кои ги користат многу од реномираните фирми.
и да, samsung, lg, kia се корејски фирми:)

Е да! Токму тоа ми беше поентата: Самсунг ЛГ КИА дека се корејски фирми! :) .... А што се однесува до тоа дали Самсунг во 70-тите и рани 80-ти имал сопствено производство на катодни цевки... малку тешка работа! Тогаш 5-6 бренда само правеле катодни цевки: Sony, Toshiba, Matsusita International, Philips Telefunken, Grunding... и толку! Ако не билe вградувани од Сони тогаш веројатно од Тошиба. Но тоа секако не ми беше поентата да зборувам за ТВ техниката.... инаку, да! Се сложувам дека Sony денес е само преценет бренд, нималку квалитетен, барем не се повеќето од овие ѓубриња склопувани во Романија.... Но за греење зборуваме тука, за топлински пумпи - инвертори, за технологии, за типови, за економичност....
--- надополнето: 15 мај 2012 во 22:00 ---
Во Фонко ИНТ, незнам што е со нивниот сајт!?
Инаку сосема се сложувам со мислењето на Windfucker ....

Se dvoumam pomegu Mitsubishi, Toshiba ili Daiken. Jas veke imam edna Toshiba i e ok, sestrami ima Samsung inverter i ne ja biva nekako, de raboti pa ne raboti kompresorot isklucuva itn, koga e ladno mislam, isto taka na rabota vo firma site klimi se Fujitsu inverter i tie na mnogu ladno ne se kako Toshibava koja na -22 godinava duvase toplo, samo sto se malku soleni, pa zatoa parsuvav za Daiken ama izgleda i tie se skapi.
Vo sekoj slucaj blagodaram.

Koнечно! му ставија и дата, нема веќе заебанции :vozbud:
temp3374.jpg

4.10.2013-та
http://www.gofobo.com/news/sin_city_sequel_sets_october_4_2013_release_date

Rourke's back! :cool:

http://www.worstpreviews.com/headline.php?id=24885&count=0

Новиот Блејд Ранер е продолжение, веќе почнале со работа, овојпат ќе имаме женски Блејд Ранер :confused:
Не ја гледам поентата да се направи продолжение на Блејд Ранер. Убаво има пишано еден по коментарите, "Нема потреба од се да се прави франшиза".

Не ја гледам поентата да се направи продолжение на Блејд Ранер. Убаво има пишано еден по коментарите, "Нема потреба од се да се прави франшиза".
а бе никој не гледа поента :) ама барем Ридли ќе го прави, само добро може да искочи од ситуацијава, исто како со Елиен приквелов, ако не чини нема да постои исто ко 3,4 што не постојат :свиркам:

Ајде и јас да си ја кажам својата мака... :)

Значи потребно ми е грејно тело што би го поставил на едно место (евентуално две) и би загревало површина од 80м2.

Е сега ко опција ми се две варијанти.

1. Клима уред, инвертер. Е сеа ова мислам дека ми е поскапа варијанта, ем што за џабе би ја плаќал евентуалната опција за ладење на просторот. Мене исклучиво ми треба греење.

2. Како втора опција ми се панелниве греалки, е сеа од тие што ги гледав по маркетиве кај нас цената им е околу 100еу за 25-30м2 простор. Да не знае некој каде има вакви панели што би можел да ги искористам за мојава потреба? Значи јас сакам една или евентуално две да ставам.

Што мислите вие? Што друго би можел да искористам? Предлози?

Ајде и јас да си ја кажам својата мака... :)

Значи потребно ми е грејно тело што би го поставил на едно место (евентуално две) и би загревало површина од 80м2.

Е сега ко опција ми се две варијанти.

1. Клима уред, инвертер. Е сеа ова мислам дека ми е поскапа варијанта, ем што за џабе би ја плаќал евентуалната опција за ладење на просторот. Мене исклучиво ми треба греење.

2. Како втора опција ми се панелниве греалки, е сеа од тие што ги гледав по маркетиве кај нас цената им е околу 100еу за 25-30м2 простор. Да не знае некој каде има вакви панели што би можел да ги искористам за мојава потреба? Значи јас сакам една или евентуално две да ставам.

Што мислите вие? Што друго би можел да искористам? Предлози?
Панелни и други видови греалки има во секој дуќан и што и да земеш нема да згрешиш. Бирај според изгледот и цената.
Сепак јас ти препорачувам да земеш клима уред бидејќи само на тој начин добиваш топлотна пумпа и ќе имаш барем 2 до 3 пати помали трошоци за струја. Може со инвертер, а може и без. Ако сакаш да заштедиш при инвестицијата, слободно земи клима без инвертер. Јас имам три обични клими и ги користам без застој. Оваа зима работеа на - 22, без проблем.
Дали е подобро клима со инвертер или обична, на оваа страница има многу постови во кој е дискутирано за тоа - прочитај ги и сам одлучи.

80m2 so edna klima tesko deka ke mozes da zagrees ne samo poradi goleminata na prostorot tuku i poradi oblokot poradi samata disipacija na struenjeto na vozduhot (osven ako ne ti e toa edna soba vo forma na pravoagolnik).Da klimata inverter e dobro resenie vo odnos na potrosuvacka na el. energija a kolku ke bidat toa zavisi i od samata izolacija na objektot (zidovi,prozori tavan...), stan ili kuka, za koja namena ti e toj prostor i kolku mislis deka ti treba referentna temperatura.Nekoj se zadovoluvaat so 17-18 stepeni , nekoi koi se so malo dete 22-23 oC-stepeni itn.
Panelkite trosat struja i toa dobro, vsusnost koga ke go isklucis panelot pocnuva da se ladi pa mora da go pustis.
Ako imas od novite broila kade eftina struja e preku nok a skapa preku den, panelkite ne ti se dobra opcija.Probaj vidi ima edni granitni paneli koi ke mozes da gi akumuliras preku nok na eftina struja a preku den samo da oddavaat toplina.Bidejki skapa eftina e duplo razlika vo cena.
Da se navratam na klimite, na ekstremno ladno mora da imas i opcija (panel ili dr...) kako dopolnitelno grenje bidejki togas cop faktorot e mnogu mal i mozebi nema da postignes i ne e tolku ekonomicno togas kako na >5 C, no ne zaboravaj deka klima uredot go uklucuvas vo esen i go gasnes na prolet, ako sakas da imas eftino i kvalitetno greenje.

Панелни и други видови греалки има во секој дуќан и што и да земеш нема да згрешиш. Бирај според изгледот и цената.
Сепак јас ти препорачувам да земеш клима уред бидејќи само на тој начин добиваш топлотна пумпа и ќе имаш барем 2 до 3 пати помали трошоци за струја. Може со инвертер, а може и без. Ако сакаш да заштедиш при инвестицијата, слободно земи клима без инвертер. Јас имам три обични клими и ги користам без застој. Оваа зима работеа на - 22, без проблем.
Дали е подобро клима со инвертер или обична, на оваа страница има многу постови во кој е дискутирано за тоа - прочитај ги и сам одлучи.

I jas bi ti sovetuval da si zemes klima i toa inverter i toa nekoj dobar japanec za da vidis sto e ekonomicnost. Jas se greev na panelki i mislev deka se ekonomicni ama se pokazaa deka voopsto ne se i zatoa si zemav inverter. Ako veke zemas panelki bi ti sovetuval da se Thermor poradi toa sto gi imav 2 godini i dvete top si rabotea, sega bratmi ja koristi ednata i cela zima isto top si rabotese. A zboruvajki so nekoi drugi sto isto se greele na niv razbrav deka na Vaillant i AEG cesto im gorele greacite sto malce me zacudi posto gi zborat kako pokvalitetni.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom