Најекономично греење и ладење

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
80m2 so edna klima tesko deka ke mozes da zagrees ne samo poradi goleminata na prostorot tuku i poradi oblokot poradi samata disipacija na struenjeto na vozduhot (osven ako ne ti e toa edna soba vo forma na pravoagolnik).Da klimata inverter e dobro resenie vo odnos na potrosuvacka na el. energija a kolku ke bidat toa zavisi i od samata izolacija na objektot (zidovi,prozori tavan...), stan ili kuka, za koja namena ti e toj prostor i kolku mislis deka ti treba referentna temperatura.Nekoj se zadovoluvaat so 17-18 stepeni , nekoi koi se so malo dete 22-23 oC-stepeni itn.
Panelkite trosat struja i toa dobro, vsusnost koga ke go isklucis panelot pocnuva da se ladi pa mora da go pustis.
Ako imas od novite broila kade eftina struja e preku nok a skapa preku den, panelkite ne ti se dobra opcija.Probaj vidi ima edni granitni paneli koi ke mozes da gi akumuliras preku nok na eftina struja a preku den samo da oddavaat toplina.Bidejki skapa eftina e duplo razlika vo cena.
Da se navratam na klimite, na ekstremno ladno mora da imas i opcija (panel ili dr...) kako dopolnitelno grenje bidejki togas cop faktorot e mnogu mal i mozebi nema da postignes i ne e tolku ekonomicno togas kako na >5 C, no ne zaboravaj deka klima uredot go uklucuvas vo esen i go gasnes na prolet, ako sakas da imas eftino i kvalitetno greenje.

Член од
18 април 2012
Мислења
27
Поени од реакции
15
Панелни и други видови греалки има во секој дуќан и што и да земеш нема да згрешиш. Бирај според изгледот и цената.
Сепак јас ти препорачувам да земеш клима уред бидејќи само на тој начин добиваш топлотна пумпа и ќе имаш барем 2 до 3 пати помали трошоци за струја. Може со инвертер, а може и без. Ако сакаш да заштедиш при инвестицијата, слободно земи клима без инвертер. Јас имам три обични клими и ги користам без застој. Оваа зима работеа на - 22, без проблем.
Дали е подобро клима со инвертер или обична, на оваа страница има многу постови во кој е дискутирано за тоа - прочитај ги и сам одлучи.
I jas bi ti sovetuval da si zemes klima i toa inverter i toa nekoj dobar japanec za da vidis sto e ekonomicnost. Jas se greev na panelki i mislev deka se ekonomicni ama se pokazaa deka voopsto ne se i zatoa si zemav inverter. Ako veke zemas panelki bi ti sovetuval da se Thermor poradi toa sto gi imav 2 godini i dvete top si rabotea, sega bratmi ja koristi ednata i cela zima isto top si rabotese. A zboruvajki so nekoi drugi sto isto se greele na niv razbrav deka na Vaillant i AEG cesto im gorele greacite sto malce me zacudi posto gi zborat kako pokvalitetni.

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Народе, прашање за некој што се разбира во бојлери. Сакам да ставам бојлер кој ќе биде поврзан со парното греење. Сопствено парно, моментално на струја. Слушнав дека постоеле два вида на бојлери, имено оние кои се директно поврзани на централното греење и оние низ кои топлата вода само минува и служи како медиум за загревање преку изменувач. Исправете ме каде грешам. Ме интересира бојлер од вториов тип. Каде да го најдам, колку чини, кои фирми ( од тепка, Горење, Аристон итн)? Однапред ви благодарам

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Народе, прашање за некој што се разбира во бојлери. Сакам да ставам бојлер кој ќе биде поврзан со парното греење. Сопствено парно, моментално на струја. Слушнав дека постоеле два вида на бојлери, имено оние кои се директно поврзани на централното греење и оние низ кои топлата вода само минува и служи како медиум за загревање преку изменувач. Исправете ме каде грешам. Ме интересира бојлер од вториов тип. Каде да го најдам, колку чини, кои фирми ( од тепка, Горење, Аристон итн)? Однапред ви благодарам
Мислам дека има можност да го избушиш посточекиот бојлер и да го поврзеш на парното. (барем за соларен панел поврзување има таква можност) Мислам дека истото чини околу 2000 денари, само не ме држи за збор.
Инаку има фирми од Битола и Кочани кои изработуваат прохромски комбинирани болјери со доживотна гаранција со повеќе излези како за соларно, парно итн, итн. Цена мислам дека е околу 15.000 денари 80 литарскиот. (земи ги со резерва податоците за цените)
http://www.ting.com.mk/zanas.html

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
И пак јас. Прашања за оние кои професионално се занимаваат со греење или евентуално имаат лични искуства. Колкав број ребра (радијатори) се потребни за 1 метар квадратен за стандардно греење, а колку за нискотемпературно греење (греење при кое температурата на водата во радијаторите не надминува 45 степени)? Дали со поставување поголем број ребра од стандардите добиваме поголема топлина со исто искористување на енергија? Доколку не, зошто? Слободно препорачајте некоја книга, брошура или нешто слично каде тоа е објаснето или поставете линк за симнување. А, да, и дали гусани радијатори може да се користат за нискотемпературно греење? Фала

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Да не знаеш некој да ми одговори на тоа што прашав погоре?

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
И пак јас. Прашања за оние кои професионално се занимаваат со греење или евентуално имаат лични искуства. Колкав број ребра (радијатори) се потребни за 1 метар квадратен за стандардно греење, а колку за нискотемпературно греење (греење при кое температурата на водата во радијаторите не надминува 45 степени)? Дали со поставување поголем број ребра од стандардите добиваме поголема топлина со исто искористување на енергија? Доколку не, зошто? Слободно препорачајте некоја книга, брошура или нешто слично каде тоа е објаснето или поставете линк за симнување. А, да, и дали гусани радијатори може да се користат за нискотемпературно греење? Фала
Не може само врз основа на метар квадратен, инаку што би работеле проектантските фирми. Има многу фактори од ориентација, за куќа или стан, станот ако е на приземје и поткровје има многу поголеми топлотни загуби, потоа врати и прозори какви, има или нема изолација и каква, ѕидови дебелина итн.
И самите производители на радијатори даваат податоци за вати топлина по ребро. Така да за радијатори иди до некој што ги продава и побарај податоци.

Член од
9 февруари 2010
Мислења
38
Поени од реакции
49
Имам прашање во врска со клима уредите, дали постои кај нас некоја тешност или спреј кој што се користи за чистење на испарителот од внатрешната единица, обично после извесно време се појавува лоша миризба, а пак кај мене после две год се појави миризба на влага или мувла . Не би сакал да ја размонтирувам - сметнувам внатрешната единица, пак затоа да прашам дали може вака со некој спреј , дали има кај нас и колку кошта, каде може да се купи.... Прочитав порано некаде по другите форуми дека има неколку типа на такви средства и тоа во вид на течност или спреј али ете баш сега кога мене ми затреба не можам да се сетам кои беа тие средства.Ајде ако некој знае нешто нека каже.

D

Deleted member 53418

Гостин
sakam da prasam imame parno doma i gree 140 kvadrati so muka :D nemoze da se povrze cela linija vo kukata e okolku 200 kvadrati bila kriva linijata ni rekoa majstorite ako ima nekoj so znae da mi prati kompanija koja sreduva takov vid na raboi :D i epten drva trozi 20 kubici :D a citam po netov 250 kvadrati od 12-15 ? :D ako moze nekoj neka pise :D

Член од
21 мај 2012
Мислења
330
Поени од реакции
104
Ja sum na gas a i mnogu moi komshii isto koristat gas. Ne bih rekol deka e naj ekonomicno ama e naj lesno - kotleto e full automat i ne mu beresh gajleto, zimata mi obezbeduva topla voda i parno, lete samo topla voda.

Kajgana Shop

На врв Bottom