Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Еве мал уред кој грее и произведува струја:
80 Стана сте дали сите се заинтересирани да го купат тоа чудо???вас ви треба многу моќност
во просек стави по 5кW oд стан.веќе сте на 400кW и повеќе.Постојат дизел мотори со оваа моќност што греат и произведуваат само што коштаат малку мрсно.Ако ве субвенционираат распрашај се можам да пробам да ви пратам нешто интересно за вас.Ама само ако има субвенции за Обновливи енергии.

80 Стана сте дали сите се заинтересирани да го купат тоа чудо???вас ви треба многу моќност
во просек стави по 5кW oд стан.веќе сте на 400кW и повеќе.Постојат дизел мотори со оваа моќност што греат и произведуваат само што коштаат малку мрсно.Ако ве субвенционираат распрашај се можам да пробам да ви пратам нешто интересно за вас.Ама само ако има субвенции за Обновливи енергии.
Топлификација од тие 80 стана наплатува годишно околу 100 илјади евра. Така да тоа не е малку за да нема смисол таква инвестиција.
Само треба да најдам понуда и да ја предложам на станарите.

Замина зимата, а јас најдов некој момент слободно, па да си го одржам ветувањето (неколку страни наназад, каде има и инфо за тоа како се грејам, сега само на кратко)
Оваа зима дневната, кујната и трпезаријата се грееја исклучиво на инверторот. Конверторот немаше потреба да се вклучува, освен еднаш кога небевме 2-3 дена дома во тој најголемиот студ, па го пуштив саат-два за побрзо да се стопли. Најниска измерена температура оваа зима -16,5 степени. Кога беше тоа најладното, воопшто не го исклучував, навечер само ќе ја намалев температурата за одржување.
Вака изгледа потрошувачката на струја споредено со лани истиот период (КWh):
2011 2012
декември 923 726
јануари 1014 825
февруари 655 819
март 585 525
април 338 339

Значи некаде околу 8-10% помалку потрошена струја, а просториите потопли.
Имајте во предвид дека оваа зима беше поладна од минатата и дека оваа зима и купатилото го греев со конвертор од 1КW, паралелно со ел. радијатор во спална. Минатата беше само радијаторот.

Се кога ќе се сумира, презадоволен сум како се покажа инверторот за греење, дури и ги надмина моите очекувања (очекував дека во сред зима нема да може да постигне да загрее)

Во СЕТ, понуда на инвертор Midea MSG-12HRDN1 DS INVERTER 3.8 gree 3.5 ladi 12000 Bti COP factor 3.65, значи просечна потрошувачка при греење малку над 1Kw/h.... наменет за греење околу 35м2 зависно нели од многу други фактори....и сето тоа за 25,000 Денари.
Би останала и од мене оваа вест неприметна дури и заборавена, доколку не прочитав на неколку руски и бугарски сајтови дека компресорот на овој систем е од многу реномираната Toshiba!
На пример на овој:http://www.midea.com.ua/products/MSG-12AR(El.Heating).html
Нешто слично како НЕО-то кое го нуди Техномаркет со Тошиба компресор за 15 те. појакиот модел за 16,000 Денари.... Е сега Мидеа како инвертор за само 9,000.- Ден поскапо! Ми се чини многу поволна и подобра понуда од сите LG, BEKO, Samsung, па дури и Panasonic инвертори во класата и моќта на овој модел. Знаеме дека компресорот е 80% од инверторот... а мене ми се чини дека најслабиот инвертер на Toshiba спакован во кинеско тенеќе и пластика - те. компресор на овој производител вреди за 25,000,-..... за Мидеа, прочитав многу пофални зборови на Хр, Ср и Бг форуми. Се ми се чини дека ова е добар производ!?

главни увозници на сите продукти на мидеа се палматрејд тетово. сместени се во првиот-поголемиот рамстор на влез во тетово од десна страна... веројатно таму би биле поевтини за некое евро уредите... јас конкретно лани зедов од таму машина за садови мидеа, малку со недоверба заради непознатиот бренд, ама сега за сега си е ок, освен што ми се закочија фиоките по 2 дена, ама ги сменија и ете... значи не го знам брендот, меѓутоа знам за мидеа шпорет, кој исто така не се жалат од него, па веројатно можно е за поквалитетен нов бренд кај нас да се појавил... и нај веројатно првите неколку години ке биде квалитет, додека се пробие на пазарите после ке почне гомна да се произведуваат... затоа, ако некој му се мисли за инверторот на мидеа, нека зима сега, нека не чека за в година, може касно да му биде...

мидеа како бренд не е од вчера , го има на нашиот пазар од пред мнооогу години.
и не е нешто посебно, први брачеди се со фуего, кварт, нео вивакс и тн.
така да без разлика што ке ви речи продавачот дека од ваму е од таму е, чим одзади пиши made in PRC (people's republic of china) значи е од кина.
значи пред да купувате едно шише масло во црква за да не ви се погоди од трета смена склопвано. иначе ок се.

Ако добро го разбрав..смртта за паркинг зони и пајак возила збори за ова , а не за инвертори..:
chpdiag.gif
file_2_4.jpg

и е многу интересна тема , посебно сега кога зградите стануваат поорганизирани во однос на свеста колку ги чини живеењето во нив..уште пред 20 години детално разгледував пакет на италијански производител со ФИАТ-ов дизел мотор и генератор кој емитираше 80 KWA , плус уште толку топлина преку загреана вода на 80-90 степени...
...иако сепак имам впечаток дека топлификација и енергетската магфија ќе не дерат уште мнооогу долго...:)

...иако сепак имам впечаток дека топлификација и енергетската магфија ќе не дерат уште мнооогу долго...:)
Тоа е тоа...
А од лопови и криминалци нема куртул, ќе мораме и во иднина да им се спротивставуваме.

Дали кај нас има генерален застапник или некои дилери што нудат BOSCH котли за ЦГ?

Vo golema zabluda si taka da mora da te popravam. Neo i Midea ke bidat Toshiba kolku sto Dacia ke bide Renault. Znaci toa sto imaat kompresori toshiba ne znaci deka toa e najnova tehnoligja od toshiba vo niv, tuku sigurno e nekoja postara tehnologija koja ili ne se stava poveke vo toshiba klimite ili ostanala na zaliha. Zatoa nemoj da pravis sporedba megu raboti kaj koi nemoze da se pravi sporedba. pozz
--- надополнето: 14 мај 2012 во 13:39 ---
Во СЕТ, понуда на инвертор Midea MSG-12HRDN1 DS INVERTER 3.8 gree 3.5 ladi 12000 Bti COP factor 3.65, значи просечна потрошувачка при греење малку над 1Kw/h.... наменет за греење околу 35м2 зависно нели од многу други фактори....и сето тоа за 25,000 Денари.
Би останала и од мене оваа вест неприметна дури и заборавена, доколку не прочитав на неколку руски и бугарски сајтови дека компресорот на овој систем е од многу реномираната Toshiba!
На пример на овој:http://www.midea.com.ua/products/MSG-12AR(El.Heating).html
Нешто слично како НЕО-то кое го нуди Техномаркет со Тошиба компресор за 15 те. појакиот модел за 16,000 Денари.... Е сега Мидеа како инвертор за само 9,000.- Ден поскапо! Ми се чини многу поволна и подобра понуда од сите LG, BEKO, Samsung, па дури и Panasonic инвертори во класата и моќта на овој модел. Знаеме дека компресорот е 80% од инверторот... а мене ми се чини дека најслабиот инвертер на Toshiba спакован во кинеско тенеќе и пластика - те. компресор на овој производител вреди за 25,000,-..... за Мидеа, прочитав многу пофални зборови на Хр, Ср и Бг форуми. Се ми се чини дека ова е добар производ!?

Vo golema zabluda si taka da mora da te popravam. Neo i Midea ke bidat Toshiba kolku sto Dacia ke bide Renault. Znaci toa sto imaat kompresori toshiba ne znaci deka toa e najnova tehnoligja od toshiba vo niv, tuku sigurno e nekoja postara tehnologija koja ili ne se stava poveke vo toshiba klimite ili ostanala na zaliha. Zatoa nemoj da pravis sporedba megu raboti kaj koi nemoze da se pravi sporedba. pozz

Vo golema zabluda si taka da mora da te popravam. Neo i Midea ke bidat Toshiba kolku sto Dacia ke bide Renault. Znaci toa sto imaat kompresori toshiba ne znaci deka toa e najnova tehnoligja od toshiba vo niv, tuku sigurno e nekoja postara tehnologija koja ili ne se stava poveke vo toshiba klimite ili ostanala na zaliha. Zatoa nemoj da pravis sporedba megu raboti kaj koi nemoze da se pravi sporedba. pozz[/quote]

Не, не сум во заблуда...ниту имам илузии дека во кинескиот производ кој чини 24,000 Денари е вграден компресорот на најновиот Хипер инвертор на Toshiba Daiseikai 5 (кој BTW овдека чини вистинско богатство, те 4 пати поскап од Мидеа инвертор). Веројатно не го помисли тоа!?....Ниту направив споредба на овој модел со подобрите модели на Toshiba. Јас само го поставив како дилема, те. мое мислење дека Мидеа со Тошиба компресор, е подобар избор од некои брендови како BEKO, Samsung LG, Vivax...па дури и од кинеските Panasonic инвертори во истата ценовна класа! Komprende? Цитирај го делот каде мислиш дека направив споредба со Toshiba? Нема такво нешто, но од некои причини, можеби ти сакаш тоа да го видиш или потенцираш!? ;) Не! Нема такво нешто! Повторив ете со кои модели го споредив Мидеа инверт...
Еден многу добар познавач на грејната техника, професионалец... овде на форумов, баш пофално се изрази и го препорача овој модел. Ако ти имаш некоја замерка на тоа, или мислење за овој модел би било убаво да слушнеме....
Види можеби Dacia нема да биде никогаш Renault.... ама Seat многу му се доближи на WV.... Во 80-тите им се смеевме на KIA автомобилите кои што во еден од нивните ‘‘коцкасти‘‘ модели со никаков дизајн ставаа мотор на извонредната тогаш Mazda 323 или 626 во поголемите модели. Па еве KIA денес направи каков таков бренд и квалитет.
Samsung истиот тој период купуваше и вградуваше катодни цевки Sony во нивниот бренд... а денес прават можеби подобри телевизори од реномираниот јапонски производител... ако не се лажам баш Samsung сега прават LCD и остали панели за Sony TV... се вртат времињата.
Немој да ги потценуваме Кинезиве толку. Можеби така се почнува со тенеќе и пластика и звучно име на компресорот или мотор во автомобилот...а можеби и не! Но потценувајки ги ние и смеејки им се..... вака или онака биднаа, или секоја минута се очекува да станат најмоќната економија на Светот! Тоа никој неможе да го негира!
И за инверторот.. да повторам: мнооогу би бил посреќен за 24-5 иљади да имам уред со компресор од DC Inverter R410A Eco Gas на Toshiba па макар 3-4 години стар модел, отколку во истата ценовна класа на BEKO, Vivax...

Не, не сум во заблуда...ниту имам илузии дека во кинескиот производ кој чини 24,000 Денари е вграден компресорот на најновиот Хипер инвертор на Toshiba Daiseikai 5 (кој BTW овдека чини вистинско богатство, те 4 пати поскап од Мидеа инвертор). Веројатно не го помисли тоа!?....Ниту направив споредба на овој модел со подобрите модели на Toshiba. Јас само го поставив како дилема, те. мое мислење дека Мидеа со Тошиба компресор, е подобар избор од некои брендови како BEKO, Samsung LG, Vivax...па дури и од кинеските Panasonic инвертори во истата ценовна класа! Komprende? Цитирај го делот каде мислиш дека направив споредба со Toshiba? Нема такво нешто, но од некои причини, можеби ти сакаш тоа да го видиш или потенцираш!? ;) Не! Нема такво нешто! Повторив ете со кои модели го споредив Мидеа инверт...
Еден многу добар познавач на грејната техника, професионалец... овде на форумов, баш пофално се изрази и го препорача овој модел. Ако ти имаш некоја замерка на тоа, или мислење за овој модел би било убаво да слушнеме....
Види можеби Dacia нема да биде никогаш Renault.... ама Seat многу му се доближи на WV.... Во 80-тите им се смеевме на KIA автомобилите кои што во еден од нивните ‘‘коцкасти‘‘ модели со никаков дизајн ставаа мотор на извонредната тогаш Mazda 323 или 626 во поголемите модели. Па еве KIA денес направи каков таков бренд и квалитет.
Samsung истиот тој период купуваше и вградуваше катодни цевки Sony во нивниот бренд... а денес прават можеби подобри телевизори од реномираниот јапонски производител... ако не се лажам баш Samsung сега прават LCD и остали панели за Sony TV... се вртат времињата.
Немој да ги потценуваме Кинезиве толку. Можеби така се почнува со тенеќе и пластика и звучно име на компресорот или мотор во автомобилот...а можеби и не! Но потценувајки ги ние и смеејки им се..... вака или онака биднаа, или секоја минута се очекува да станат најмоќната економија на Светот! Тоа никој неможе да го негира!
И за инверторот.. да повторам: мнооогу би бил посреќен за 24-5 иљади да имам уред со компресор од DC Inverter R410A Eco Gas на Toshiba па макар 3-4 години стар модел, отколку во истата ценовна класа на BEKO, Vivax...[/quote]

Da ne se svatime pogresno nemav namera da se raspravame nego se razbiram poveke pa sakav da ti posocam nesto. I ednite i drugite vrsat rabota ne vikam ne, samo razlikata e golema vo kvalitetot megu edni i drugi. Toshiba kolku sto znam se pioneri i lideri vo inverter tehnologijata. A i skoro se rasprasuvav za inverter za mene i vidov deka i oni veke pravat modeli so poprikladni ceni, taka da podobro da platam malku poskapo i da dobijam kvalitet. A za toa dali Midea e bolje od BEKO ili Vivax vaka kako sto gledam i jas ke se slozam so tebe.

Здраво. Би ве замолил ако има некој искуство со поставување на греење од типот вградување на греач во постоечки радијатор да пише. Ме интересира економската страна и какво греење се добива со ова.
Благодарам однапред.

Здраво. Би ве замолил ако има некој искуство со поставување на греење од типот вградување на греач во постоечки радијатор да пише. Ме интересира економската страна и какво греење се добива со ова.
Благодарам однапред.
Ако поставиш електричен греач во радијатор, економски, во смисол на потрошувачка на електрична енергија ќе имаш ист ефект како да користиш било која друга електрична греалка, на пример, ел. панел, мермерми плочи, конвектор, ел. калолифер, електричен котел, инфрацрвена греалка и се друго слично.
Ако сакаш заштеда на електрична енергија, единствено решение е топлотна пумпа, односно клима уред.
За ова можеш опширно да се информираш на овој Форум - економија бизнис - најекономично греење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom