- Член од
- 29 јануари 2012
- Мислења
- 14
- Поени од реакции
- 2
ОК, фала многу.со 2 регулации е и не е скапа -окулу 4-5000 денари

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
ОК, фала многу.со 2 регулации е и не е скапа -окулу 4-5000 денари

Кој ја грее надворешната единица бе? Парното е внатре. И плус е на ептен слабо.
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 12:13 ---
Чим даваш предност на производ кој во старт има висока цена тогаш, еве и ја ќе го напраам истото. Да инвертерот си има квалитет кој е неприкосновен. Но сепак темата е за заштедување на пари. Од овој аспект заштедата е кога чоек нема пари ни инвертер да купи. Аман што ти е?
, итн..)
ах геотермална... за жал преголема инвестиција за мали објекти. се што е под 500 квадрати не се исплати. нај ниската инвестиција е околу 8.000 евра под услов да имаш бунари со вода, т.е. да имаш вода на земјиштето т.е. принципот на втората слика... ако немаш тогаш инвестицијата иде околу 30.000 евра... се разбира оваа цена е за геотермалната и обезбедувањето да работи односно да дава топлина. внатрешната инсталација (радијатори или фенкојлери) е плус... понатака одржувањето е јако и кошта многу. како и да е, македонија изобилува со вода, ама далеку е од тоа дека кај ке копнеш, таму вода ке извадиш... како и да е, геотермалната пумпа не е за секојдневна употреба и реално можат да си ја доуштат едвај 3% од македонското население...
Така, да.Темата е "Најекомомично греење (затоплување)" од аспект на потрошувачка на одреден тип на енергенс (дрво,струја,пелети,газ, итн..)
Инаку сите знаеме какви ни се можностите (мизерни) и свесен сум дека неможе секој да си приушти скапа инвестиција (инвертер, централно парно греење итн.) не ме сваќај погрешно !!! и јас за да го решам прашањето околу греењето се окозив 2 години да соберам некој динар па да размислувам каде да ги вложам![]()
Посебно сега со поскапа струја. Јас уложив у клима и радијаторче. Ок е. Климата троши 0.8 - 1.1 кв и тоа со паузи. Греалката е само коа ќе почне да вергла климава без да престане.Tие што тврдат дека инвертерот грее на пониска надворешна температура од обичните клими, не се во право.
Тоа е само „ приказна “ на продавачите на клими.
Никаква разлика не постои до која надворешна температура грее клима со и без инвертор.
Кој тврди спротивно нека го објасни и образложи тоа.
Само немојте со чув од овој или оној. Јас, во еден претходен пост објаснив какви се технички разлики меѓу клима со и без инвертор и што представува инверторот
само колу те поверуваа...
Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....Tие што тврдат дека инвертерот грее на пониска надворешна температура од обичните клими, не се во право.
Тоа е само „ приказна “ на продавачите на клими.
Никаква разлика не постои до која надворешна температура грее клима со и без инвертор.
Кој тврди спротивно нека го објасни и образложи тоа.
Само немојте со чув од овој или оној. Јас, во еден претходен пост објаснив какви се технички разлики меѓу клима со и без инвертор и што представува инверторот
Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....
Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....
Еве јас ќе ти кажам, ноќеска беше -14, климата е уклучена - грее, и доволно е само греалка мала да ставиш испод и завршена работа. И грее и исклучува. Тоа е поентата со греалката - баш за тие ниски температури. Еве сега е -3 и климата е на 23 ставена и грее. Нема проблем до -7, од таму надоле и треба помош од мало грејно тело.Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....

Зашто си смрзнал со таа од 6кв? А на што се грееш?Грее и грее и пак грее а јас на -27 во БТ смрзнав зо ТА 6kw .... еееее тоа ти се вика технологија си купваш обична клима и панелка па "капата накриво" батка и тераш .....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:17 ---
Имам VIVAX во спалната соба и решив за еден мајтап да ја уклучам и оп..... "ради ал се не чује" веќе 2 часа седи уклучена и абер нема ....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:19 ---
Поздрав ....
На ова ладно ДЕДО МРАЗ нека ви е на помош![]()

Сите три клими кои ги имам работат беспрекорно 24 часа, а исклучиво на нив се греам. Ова ми е четврта грејна сезона како се греам на овој начин. Мислам дека пред две години имаше пониски температури.Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....