Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
ezero.jpg
bunar-otvoreno.jpg
vertikalno.jpg
horizontalno1.gif

Кој ја грее надворешната единица бе? Парното е внатре. И плус е на ептен слабо.
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 12:13 ---

Чим даваш предност на производ кој во старт има висока цена тогаш, еве и ја ќе го напраам истото. Да инвертерот си има квалитет кој е неприкосновен. Но сепак темата е за заштедување на пари. Од овој аспект заштедата е кога чоек нема пари ни инвертер да купи. Аман што ти е?

Темата е "Најекомомично греење (затоплување)" од аспект на потрошувачка на одреден тип на енергенс (дрво,струја,пелети,газ :), итн..)
Инаку сите знаеме какви ни се можностите (мизерни) и свесен сум дека неможе секој да си приушти скапа инвестиција (инвертер, централно парно греење итн.) не ме сваќај погрешно !!! и јас за да го решам прашањето околу греењето се окозив 2 години да соберам некој динар па да размислувам каде да ги вложам :)

ах геотермална... за жал преголема инвестиција за мали објекти. се што е под 500 квадрати не се исплати. нај ниската инвестиција е околу 8.000 евра под услов да имаш бунари со вода, т.е. да имаш вода на земјиштето т.е. принципот на втората слика... ако немаш тогаш инвестицијата иде околу 30.000 евра... се разбира оваа цена е за геотермалната и обезбедувањето да работи односно да дава топлина. внатрешната инсталација (радијатори или фенкојлери) е плус... понатака одржувањето е јако и кошта многу. како и да е, македонија изобилува со вода, ама далеку е од тоа дека кај ке копнеш, таму вода ке извадиш... како и да е, геотермалната пумпа не е за секојдневна употреба и реално можат да си ја доуштат едвај 3% од македонското население...

Tие што тврдат дека инвертерот грее на пониска надворешна температура од обичните клими, не се во право.
Тоа е само „ приказна “ на продавачите на клими.
Никаква разлика не постои до која надворешна температура грее клима со и без инвертор.
Кој тврди спротивно нека го објасни и образложи тоа.
Само немојте со чув од овој или оној. Јас, во еден претходен пост објаснив какви се технички разлики меѓу клима со и без инвертор и што представува инверторот

Темата е "Најекомомично греење (затоплување)" од аспект на потрошувачка на одреден тип на енергенс (дрво,струја,пелети,газ :), итн..)
Инаку сите знаеме какви ни се можностите (мизерни) и свесен сум дека неможе секој да си приушти скапа инвестиција (инвертер, централно парно греење итн.) не ме сваќај погрешно !!! и јас за да го решам прашањето околу греењето се окозив 2 години да соберам некој динар па да размислувам каде да ги вложам :)
Така, да. :) Посебно сега со поскапа струја. Јас уложив у клима и радијаторче. Ок е. Климата троши 0.8 - 1.1 кв и тоа со паузи. Греалката е само коа ќе почне да вергла климава без да престане.

Tие што тврдат дека инвертерот грее на пониска надворешна температура од обичните клими, не се во право.
Никаква разлика не постои до која надворешна температура грее клима со и без инвертор.
Само немојте со чув од овој или оној. Јас, во еден претходен пост објаснив какви се технички разлики меѓу клима со и без инвертор и што представува инверторот

Браво арно му кажа на сите :) само колу те поверуваа...:tapp:

Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....

Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....

Јас се греам со вивакс инвертер веке 4 зима во Битола.Ознаката на климата е 50 GEI ако ви значи нешто.загревам дневна соба окулу 48м2 отворен простор на 22-24 степени и мака нема.
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 19:27 ---

Јас се греам со вивакс инвертер веке 4 зима во Битола.Ознаката на климата е 50 GEI ако ви значи нешто.загревам дневна соба окулу 48м2 отворен простор на 22-24 степени и мака нема.

Еве јас ќе ти кажам, ноќеска беше -14, климата е уклучена - грее, и доволно е само греалка мала да ставиш испод и завршена работа. И грее и исклучува. Тоа е поентата со греалката - баш за тие ниски температури. Еве сега е -3 и климата е на 23 ставена и грее. Нема проблем до -7, од таму надоле и треба помош од мало грејно тело. :)

Грее и грее и пак грее а јас на -27 во БТ смрзнав зо ТА 6kw .... еееее тоа ти се вика технологија си купваш обична клима и панелка па "капата накриво" батка и тераш .....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:17 ---
Имам VIVAX во спалната соба и решив за еден мајтап да ја уклучам и оп..... "ради ал се не чује" веќе 2 часа седи уклучена и абер нема ....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:19 ---
Поздрав ....
На ова ладно ДЕДО МРАЗ нека ви е на помош :vozbud:

Грее и грее и пак грее а јас на -27 во БТ смрзнав зо ТА 6kw .... еееее тоа ти се вика технологија си купваш обична клима и панелка па "капата накриво" батка и тераш .....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:17 ---
Имам VIVAX во спалната соба и решив за еден мајтап да ја уклучам и оп..... "ради ал се не чује" веќе 2 часа седи уклучена и абер нема ....
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 21:19 ---
Поздрав ....
На ова ладно ДЕДО МРАЗ нека ви е на помош :vozbud:
Зашто си смрзнал со таа од 6кв? А на што се грееш?
Во принцип, климата треба да работи цело време (нормално со паузи, што сама си ги одредуе). А ако сакаш да ја уклучиш после долго време неработење, па плус и на -27 надвор, нормално дека нема да постигне. Во такви услови помага највеќе за одржување на температурата, и тоа само ако е разработена. Крајниот резултат неможеш да го добиеш само од клима на многу ниски температури. Мора собата да ти е загреана и од друго тело. Климата е ефективна сама, кога не е пониско од -7 макс. Но еве денес кога беше -14 сабајле работеше само климата. Ја оставив сама, зошто дојде скапа струја. Дуваше топло без проблем, пошто е разработена. Мање битно што е Samsung клима?! :D
Единствена маана на климата и е кога има влага надвор!

Сите три клими кои ги имам работат беспрекорно 24 часа, а исклучиво на нив се греам. Ова ми е четврта грејна сезона како се греам на овој начин. Мислам дека пред две години имаше пониски температури.

Kano ziveam vo stan kat od privatna kukja od okolu 100 - 110 m2 i sum na gradsko parno so radijatori mislam deka se vikaat Algreta,te molam za odgovor na dve prashanja:
1. Dali raboti sistemot so Algreta (mislam deka se vikaat) radijatori, ova te prashuvam zatoa shto mi kazaa deka poefikasno e so aluminiumski celosni radijatori,
2. Kolku bi koshtalo otprilika za mojot stan imam napraveno istalacija koja vekje funkcionira na gradsko parno kako shto kazav i porano.

Ti blagodaram.
Pozdrav
--- надополнето: 5 февруари 2012 во 23:33 ---
Kano ziveam vo stan kat od privatna kukja od okolu 100 - 110 m2 i sum na gradsko parno so radijatori mislam deka se vikaat Algreta,te molam za odgovor na dve prashanja:
1. Dali raboti sistemot so Algreta (mislam deka se vikaat) radijatori, ova te prashuvam zatoa shto mi kazaa deka poefikasno e so aluminiumski celosni radijatori,
2. Kolku bi koshtalo otprilika za mojot stan imam napraveno istalacija koja vekje funkcionira na gradsko parno kako shto kazav i porano.

Ti blagodaram.
Pozdrav

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom