Најекономично греење и ладење

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Еј те молам кажи ми што е инвертер жити се, пошто темава за тоа е само.
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 12:21 ---

Бреее. Абе ало, парното ти е дома, за да грее заедно со климата, но у случајов ти го стааш одма испод внатрешната единица - на паркет или теписон - што и да имаш. Чисто сликовито да ти кажам да не мислиш дека треба на бетон на тераса да го опнеш.
Тамо го позиционираш за на климата да и даа топол воздух за да исклучува. Сензорот за температура кај е? Внатре е! Пошто температурата внатре е битна. И и помага парново да исклучи и да не врти 24/7. Некои 20 минути дува, па 10мин одмор. итн.
Климата не функционира (обичната) ако температурата на надворешната единица падне под минус 5, ти внатре ако сакаш направи да биде плус 60 ништо не ти менува.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
14
Поени од реакции
2
Климата не функционира (обичната) ако температурата на надворешната единица падне под минус 5, ти внатре ако сакаш направи да биде плус 60 ништо не ти менува.
Хахахахах бог да чува си брат. Ако пишуе на климата дека работи до -5 значи дека не може да постигне температура у соба. Ако и помогнеш може! Затоа не збори без да пробаш. Ене ја цела ноќ ме топлеше на 24 степени со помош на парно мало. Дува топло. Али нормално неможе сама на толку ладно. Јас вака се греам веќе 4 години. А знам луѓе и поише. За сите оние кои имаат греалки дома и клима и ги користат двете, нека не ги чуваат на 2 различни краја од собата. Една под друга само. Така се заштедуе.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Внатрешната едница колку сакаш помагај и не и треба нејзе ништо. Проблемот е надворешната единица и тебе ако ти се погодила(има така и други знам со обични клими) затоа ти тера прашај луѓе има кај кои после 10мин дување заледува надворешната и курац што ќе се грееш

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Хахахахах бог да чува си брат. Ако пишуе на климата дека работи до -5 значи дека не може да постигне температура у соба. Ако и помогнеш може! Затоа не збори без да пробаш. Ене ја цела ноќ ме топлеше на 24 степени со помош на парно мало. Не е замрзната, и дува топло. Али нормално неможе сама на толку ладно. Јас вака се греам веќе 4 години. А знам луѓе и поише. За сите оние кои имаат греалки дома и клима и ги користат двете, нека не ги чуваат на 2 различни краја од собата. Една под друга само. Така се заштедуе.
Ти пренесувам искуство по разговорот со дечките од Хидро Сет на истава тема од причина што живеам во град каде температурите паѓаат под минус 15, а во таква ситуација ниту инвертерот не функционира. Имам добро изолиран стан каде што и покрај такви температури без грејно тело не паѓа температурата под нулата внатре, па одново мене ми рекоа кога надворешната температура е под минус 15 нема да функционира климата.

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Нешто слично и јас направив со плинска греалка и инвертер 5,5Греам 50м2 дневна и + нон стоп отваранје на вратата кон ходникот и wc просториите( негде окулу 15м2)Позитивното е во тоа што климата го меша воздухот и ја распределува топлината насекаде во просторот.Плинската греалка се пали на сабајле окулу 30мин кога треба нагло да се крене температурата од 16-18 на 22-24 степени и минимално по потреба во текот на денот посебно кога има магла.Кај таткоми е нешто слично комбинација со клима и термо печка 3,5.Во однос потрошени пари и константно затоплуванје досега најтопло и најекономично решение.Кога би работела плинската печка на минимум константно и со отворени врати би се загреал цел простор од окулу 95-100 м2 со пад на температура од 4-5 степени во спалните но ова би било добро решение на половина од досегашната цена од плинот.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
14
Поени од реакции
2
Внатрешната едница колку сакаш помагај и не и треба нејзе ништо. Проблемот е надворешната единица и тебе ако ти се погодила(има така и други знам со обични клими) затоа ти тера прашај луѓе има кај кои после 10мин дување заледува надворешната и курац што ќе се грееш
Па и мене ми замрзнуе понекогаш, затоа има начин и да ја одмрзнеш. Коа не си дома ќе ја стаиш на ладно, ако немаш defrost и ќе се одмрзне скроз за 15тина минути. И после па од ново.
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 12:51 ---
Нешто слично и јас направив со плинска греалка и инвертер 5,5Греам 50м2 дневна и + нон стоп отваранје на вратата кон ходникот и wc просториите( негде окулу 15м2)Позитивното е во тоа што климата го меша воздухот и ја распределува топлината насекаде во просторот.Плинската греалка се пали на сабајле окулу 30мин кога треба нагло да се крене температурата од 16-18 на 22-24 степени и минимално по потреба во текот на денот посебно кога има магла.Кај таткоми е нешто слично комбинација со клима и термо печка 3,5.Во однос потрошени пари и константно затоплуванје досега најтопло и најекономично решение.Кога би работела плинската печка на минимум константно и со отворени врати би се загреал цел простор од окулу 95-100 м2 со пад на температура од 4-5 степени во спалните но ова би било добро решение на половина од досегашната цена од плинот.
Ете уште еден цар! Свака част, брат. И фала за советот со плинска греалка. Некоја понова е? Може да се купи ефтино негде сега?

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Па и мене ми замрзнуе понекогаш, затоа има начин и да ја одмрзнеш. Коа не си дома ќе ја стаиш на ладно, ако немаш defrost и ќе се одмрзне скроз за 15тина минути. И после па од ново.
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 12:51 ---

Ете уште еден цар! Свака част, брат. И фала за советот со плинска греалка. Некоја понова е? Може да се купи ефтино негде сега?
со 2 регулации е и не е скапа -окулу 4-5000 денари

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
Кој ја грее надворешната единица бе? Парното е внатре. И плус е на ептен слабо.
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 12:13 ---

Чим даваш предност на производ кој во старт има висока цена тогаш, еве и ја ќе го напраам истото. Да инвертерот си има квалитет кој е неприкосновен. Но сепак темата е за заштедување на пари. Од овој аспект заштедата е кога чоек нема пари ни инвертер да купи. Аман што ти е?
Темата е "Најекомомично греење (затоплување)" од аспект на потрошувачка на одреден тип на енергенс (дрво,струја,пелети,газ :), итн..)
Инаку сите знаеме какви ни се можностите (мизерни) и свесен сум дека неможе секој да си приушти скапа инвестиција (инвертер, централно парно греење итн.) не ме сваќај погрешно !!! и јас за да го решам прашањето околу греењето се окозив 2 години да соберам некој динар па да размислувам каде да ги вложам :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
ах геотермална... за жал преголема инвестиција за мали објекти. се што е под 500 квадрати не се исплати. нај ниската инвестиција е околу 8.000 евра под услов да имаш бунари со вода, т.е. да имаш вода на земјиштето т.е. принципот на втората слика... ако немаш тогаш инвестицијата иде околу 30.000 евра... се разбира оваа цена е за геотермалната и обезбедувањето да работи односно да дава топлина. внатрешната инсталација (радијатори или фенкојлери) е плус... понатака одржувањето е јако и кошта многу. како и да е, македонија изобилува со вода, ама далеку е од тоа дека кај ке копнеш, таму вода ке извадиш... како и да е, геотермалната пумпа не е за секојдневна употреба и реално можат да си ја доуштат едвај 3% од македонското население...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Tие што тврдат дека инвертерот грее на пониска надворешна температура од обичните клими, не се во право.
Тоа е само „ приказна “ на продавачите на клими.
Никаква разлика не постои до која надворешна температура грее клима со и без инвертор.
Кој тврди спротивно нека го објасни и образложи тоа.
Само немојте со чув од овој или оној. Јас, во еден претходен пост објаснив какви се технички разлики меѓу клима со и без инвертор и што представува инверторот

Член од
29 јануари 2012
Мислења
14
Поени од реакции
2
Темата е "Најекомомично греење (затоплување)" од аспект на потрошувачка на одреден тип на енергенс (дрво,струја,пелети,газ :), итн..)
Инаку сите знаеме какви ни се можностите (мизерни) и свесен сум дека неможе секој да си приушти скапа инвестиција (инвертер, централно парно греење итн.) не ме сваќај погрешно !!! и јас за да го решам прашањето околу греењето се окозив 2 години да соберам некој динар па да размислувам каде да ги вложам :)
Така, да. :) Посебно сега со поскапа струја. Јас уложив у клима и радијаторче. Ок е. Климата троши 0.8 - 1.1 кв и тоа со паузи. Греалката е само коа ќе почне да вергла климава без да престане.

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
Tие што тврдат дека инвертерот грее на пониска надворешна температура од обичните клими, не се во право.
Никаква разлика не постои до која надворешна температура грее клима со и без инвертор.
Само немојте со чув од овој или оној. Јас, во еден претходен пост објаснив какви се технички разлики меѓу клима со и без инвертор и што представува инверторот
Браво арно му кажа на сите :) само колу те поверуваа...:tapp:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....

Kajgana Shop

На врв Bottom