Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Веројатно ја здоболела цената на пелетите или на печките штом така реагира!?... да, можеби и немала информации! Верувам дека има.
А со брикети како стои понудата? Се наоѓаат ли? Едно време како да имаше мала понуда!?
се преорентираја сите на пелети. дупло поскапи се, а трошоците се слични.

Дечки дајте ве молам некое ваше мислење за овие два инвертер климатизери:

- Mitsubishi Electric MSZ-GE35VA цена околу 800-850 еур
- Fujitsu General ASYG 12 LEC цена 700 еур

Дали некој од вас ги користи и како се имаат покажано овој период.

Позз,

ne znam za msz-ge35va, no ovoj:
MSZ-GA25VA / MUZ-GA25VA
e zakon!

Prasaj sto e razlikata, no mitsubishi treba da se dobri (pazi da ne e made in china, makar za tie pari verojatno e thiland ili malezija).

jas bidejki ne mozev da najdam mitsubishi zedov toshiba suzumi - na studovive do -15 koga idese prezadovolen (i od smetka i od toplenje)! Sepak sledniot pat koga ke kupuvam - ke stisnam zabi i ke bide cistokrven Japanac (poveke zaradi smetkata i odnosot do prirodata) :)

...особено оние менхетен, јосоно и њот.
и плус уште некои..тоа ти се филмски енциклопедии, да не речам се наклукале филмчиња, се ново што излегува..мејнстрим до мејнстрим, шит до шит..и ај на форум..

и плус уште некои..тоа ти се филмски енциклопедии, да не речам се наклукале филмчиња, се ново што излегува..мејнстрим до мејнстрим, шит до шит..и ај на форум..

Te poddrzuvam, se najde da im go rece nekoj konecno. Ma batali gi.

Многу форумџии се пронајдоа во постот на летачот :pos:

Уште Глорија фали да улета во муабетов.

Алудирав (што би рекол Син :) ) на некои што убедуваат дека е глуп хуморот и дека ние што ги сакаме сме ретардирани мравојади (пак Син :) ). Што и да кажеш секогаш некој ќе се јави да ти каже дека немаш појма, тоа е поентата на целиот пост.
Има ли некој таков што кажал за Пријателите? :icon_lol: (освен Јонзе, тој не се важи)

нов член во бандата на бибил, карлович итн?
flying, пиши му приватна на бибил да аплицираш.
1. Не ме мешај мене, ја си заминав одовде одамна.
2. Јас никогаш не бев од тие елитни хејтери оти јас не плукав по луѓе туку само по одредени наслови. И не хејтав групно.

Пример тебе вујче ич не те сака и не го кажува тоа наоколу на сите можни начини.

ne znam za msz-ge35va, no ovoj:
MSZ-GA25VA / MUZ-GA25VA
e zakon!

Prasaj sto e razlikata, no mitsubishi treba da se dobri (pazi da ne e made in china, makar za tie pari verojatno e thiland ili malezija).

jas bidejki ne mozev da najdam mitsubishi zedov toshiba suzumi - na studovive do -15 koga idese prezadovolen (i od smetka i od toplenje)! Sepak sledniot pat koga ke kupuvam - ke stisnam zabi i ke bide cistokrven Japanac (poveke zaradi smetkata i odnosot do prirodata) :)

Колкава јачина ти е Toshiba Suzumi - то ?
И колкава просторија грееше?

Btw... Fujitsu General ASYG 12 LEC e kinez bidejki vekje od poodamna Fujitsu ne proizveduva klimatizeri vo Japan

Одлични совети за поголем степен за искористување при греењето, те оптимално искористување на огревното дрво!
Друго нешто сакав да искоментирам. Истава тема оди и на Канак5 ТВ.... кукаат луѓево на централното греење највеќе, т.е. на самоволието на Топлификација..... но ми падна вака многу смешно (иако и трагично) јавувањето на една теткица, која вели по енормните сметки за индивидуалното парно (на ел енергија) кои сметки надминувале 20,000 Денари - месечно, годинава решиле да купат печка на ‘‘Еко-шпар‘‘ на пелети нели... која ги чинела 80,000 Денари.... и објаснува како иако во РМ имало повеќе производители на пелети единствен дистрибутер те единствено место каде можеле да се набават бил Макпетрол. Да повторам вели теткицава која се јави во емисијата иако јас мислам дека ги има или имаше во Хубо маркет!?.... значи натаму вели таа: ај што е еден дистрибутер, па и таму ги немало доволно, дека давале само кеса-две!
Ако е така како што вели, СТРАШНА РАБОТА! НАВИСТИНА СТРАШНА! Доколку не се обезбедува гориво за печкиве (како што е ветено) тогаш фирмата дистрибутер или производител ли е!?..... на печкиве треба да се запали, комплетно со инвентар, рекламни материјали во кои лажат, документација, дозволи за дистрибуција, хартии-мартии......СЕ!... За да се греат клиентите кои платиле ЕНОРМНО високи цени за печките.... 80К и да ти речат неможеме да ви обезбедиме! А кога ќе можат? Во Мај!? ТРАГЕДИЈА!

Јас се греам прв пат ова зимо на пелети и навистина месец дена немаше пелети. Во Хубо има брикети, но пелети нема. Цела Македонија ја превртив и со телефони и Макпетрол и Туш и производители никој немаше, баш пред Нова Година. Има производители во Прилеп и на патот накај Крушево, има и Струмица, но никој немаше на лагер. Конечно пред две недели најдов во Техноауто во Скопје по цена од 220 денари вреќа од 15кг.
Финтата било летно време да се набавува ( да знаев) за цело зимо. Ај за следната година. Во врска со економичноста, дрвото е поефтина варијанта од пелети, а струјата е поскапа.

Јас се греам прв пат ова зимо на пелети и навистина месец дена немаше пелети. Во Хубо има брикети, но пелети нема. Цела Македонија ја превртив и со телефони и Макпетрол и Туш и производители никој немаше, баш пред Нова Година. Има производители во Прилеп и на патот накај Крушево, има и Струмица, но никој немаше на лагер. Конечно пред две недели најдов во Техноауто во Скопје по цена од 220 денари вреќа од 15кг.
Финтата било летно време да се набавува ( да знаев) за цело зимо. Ај за следната година. Во врска со економичноста, дрвото е поефтина варијанта од пелети, а струјата е поскапа.

И како си задоволна од греењето на пелети ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom