1. јас не работам во фирма за парно греење туку сум сопственик на истата. со парно греење, клими и солари работам повеке од 10 години и не се обидувам да внесам никаква заблуда.
2. се она погоре што го објасни за работењето на климите е баш така, а јас само ја скратив прикаската во 15 зборови. не гледав за сходно да појаснувам стручни детали на крајниот корисник како работи климата или инверторот.
3. централна климатизација е едно, а клима или инвертор за 1 соба е друго
4. ни од далеку не сметам дека греењето со топлински пумпи е иднината која полека ама сигурно доаѓа во македонија, затоа што освен скопје, гевгелија и уште неколку други кои имаат до -15 степени, остатокот од МК имаат и до -30 степени. на толку ниска температура ниедна топлинска пумпа не работи па нек биде со каква сака инвертор технологија... понатака самиот коефициент на вградени системи за радијаторско греење на годишно ниво на ниво на цела мк го кажува токму спротивното. македонците се традиционален народ и што се вика до пред 5 години војна водевме да им докажеме дека парното е подобро од ќумбето на дрва, а не сега тука со инвертори ово оно...
5. терминот ПАРНО ГРЕЕЊЕ е останат кај нас за главна употреба меѓу народот. гледам дека си можеби нешто остручен па меѓу нас можеме да си дискутираме за ТОПЛОВОДНО ГРЕЕЊЕ, ама половина од народов низ мк ако му речеш така ќе те гледа онака со збунет телеќи поглед и нема да му текне за што збориш. на крајот на краиштата, во македонскиот централен регистар при регистрација на фирма не постои термин т.е. дејност на фирма ТОПЛОВОДНО ГРЕЕЊЕ, туку баш термин и дејност ПАРНО ГРЕЕЊЕ и како таков тоа е дејноста на мојата фирма. а парно греење е греење на пареа, нешто што во мк остана да се користи само во вагоните на македонски железници...
6. и да, ајде да дискутираме зашто КЛИМИТЕ-ИНВЕРТОРИТЕ не се добро и подобро греење од сопствено парно-топловодно греење. погоре ти изнесов аргумент зашто не. значи не зборам за централна климатизација туку посебно за клима во соба, еве како примерот претходно од членот кој што има деловен простор од 70 метри квадратни и некој му рекол дека со 7 киловатна клима ке се згрее... е знаеш кога ке се згрее со нејзе? кога ке си го видам тилот, па нек е нај скапата и нај добрата инвертор клима...
1. Го почитувам твоето искуство, јас сеуште студирам и сум добро запознаен со темава која се развива. Јас само сакав да го објаснам принципот на работа на топлинска пумпа. Пак ќе кажам на овој принцип работат и клима уредите но и поголемите системи за централно греење и ладење, VRF системи и сл. Никаде не спомнав централна климатизација, ако мислиш на централна климатизација со клима комора. Денес постојат централни системи како поголеми топлински пумпи кои се во ранг на 14-16 kW кои се доволни за задоволување на потребите за греење и ладење на станови, куќи и помали деловни објекти. Секако постојат и топлински пумпи со капацитети од 400-500 kW па и поголеми кои се користат за загревање и разладување на поголеми објекти, хотели, болници и сл.
2. Можеби не гледавте за сходно да објаснувате како работи инвертерот но дефинитивно погрешно го прикажавте целиот принцип на работа на топлинска пумпа.
3.www.wunderground.com ова е веб страна каде има историски податоци за времето во повеќе градови во светов вклучително и во Скопје, Охрид, и не знам кои други. Освен во Лазарополе температури од - 20 С и пониски немам сретнато кај нас. Друга работа е што тие температури се јавуваат во раните утрински часови 2, 3 , 4 преку ден температурите се значително повисоки.
4. Да се сложувам дека клима уред е една работа а централна климатизација е друга работа, пак ќе кажам јас не обајснував како работи само клима уред туку го објаснував целиот принцип на работа на топлинска пумпа во која група спаѓаат и инвертер клима уредите.
5."понатака самиот коефициент на вградени системи за радијаторско греење на годишно ниво на ниво на цела мк го кажува токму спротивното. македонците се традиционален народ и што се вика до пред 5 години војна водевме да им докажеме дека парното е подобро од ќумбето на дрва, а не сега тука со инвертори ово оно..." - ако е ова ставот кој го имате за се што се случува во светот тогаш стварно излишна би била секоја дискусија. Ајде сега ако до пред 5 години се докажувавме дека ќумбето било лошо сега уште колку треба да чекаме за да се приклучиме на она што е актуелно во светот. Цел свет работи на подобрување на ефикасноста на системите за греење и ладење, топлинските пумпи од пред некоја година влегоа во групата на обновливи извори на енергија, така да тврдам дека тоа е иднината. Секогаш имало и ќе има скептици за нови работи, но тука има и луѓе кои сакаат да бидеме во чекор со светот и тоа се гледа и на самиов форум, што ми прави задоволство.
6. Не може сплит систем да споредуваме со централен систем. Едноставно глупава е споредбата, или ако споредуваме така вие поставете инсталација само во таа соба. Ајде да споредуваме централен систем со топлинска пумпа и централен систем со некој од вашите системи, наместо тоа. Што нудите вие? Електричен котел, котел на нафта, пелети? Кој е изворот на топлина. Најголема разлика (придобивка) е тоа што топлинските пумпи ви нудат и ладење (доколку се врзат со фенкојлери).
Колкав капацитет сметате вие дека ќе е потребен за 70 квадрати. Колкав радијатор би ставиле? Јас сметам дека 70 квадрати би се загреале со 7 kW квалитетен инвертер клима уред. Предноста на топлинските пумпи и на самите инвертери е што во зависност од оптоварувањето (надворешната температура) ќе трошат помалку електрична енергија, како би се направило тоа со електричен котел, кога ќе се вклучи грејачот од 8 kW тој ќе троши 8 kW без разлика. Што би било со котлите на нафта или пелети? Колкава би била потрошувачката на нафта во период на делумни оптоварувања кога не е потребен номиналниот капацитет на системот?
Повеќето квалитетни топлински пумпи работат до - 20 С и тоа е сосема доволно за загревање во Македонија. Инверторите се до - 15 С што исто така сметам дека би биле доволни, ете и во одредени делови да фати посилна зима со некое помало грејно тело како дополнување би се завршило работа.