Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Jas ti kazuvam od iskustvo od 20 godini deka gree parnoto i nema vrska so taa tvoja fizika zatoa sto toa ne e klasicno parno i jas ziveam vo kuka a ne vo stan i nema problem, ako sakas ti mozes da go isklucis ama ne moze da postigne temperatura koga e mnogu ladno nadvor. panelite sto great ne se zeski tuku malku se zagreani i gi zagrevaat premetite i telata a ne vozduhot zatoa nema vrska so tvojata fizika. edinstven problem e sto e skapo jas so 9000 denari zagrevaam 2 spalni i dnevna kolku za primer da ti kazam, ne znam samo dali zboruvame za istata instalacija mozebi stanuva zbor za razlicen tip na grenje

Не, не... токму за таванско греење станува збор како вели соседот од најновата генерација (го инсталира пред 2-3 години) во дневна, во една спална, во ходникот WC-то, мало кујниче и сметката за струја од Ноември до Март блиску до 9,000, а станот како реков погоре мал цца 42-3 М2.... инаку самиот си ги кажа слабостите на овој тип греење: при ниски температури неможе да постигне температура (затоа мора нон-стоп да е вклучено).... не е економично те скапо е, а ако примети тема на потфорумот е ЕКОНОМИЧНО ГРЕЕЊЕ (ЗАГРЕВАЊЕ ПРОСТОРИИ)..... ги загреваат предметите а не воздухот!? Тоа значи нешто слично како микро-таласна печка: нешто зрачи и загрева садот ладен, а месото испечено!? Ова обратно би требало да биде!? Ги загрева предметите..... а главата човечка ја загрева ли? Или таа не е предмет, па не ја загрева? Јас сум висок 192, таванот ми е на висина 240, значи помалку од 50 цм до грејното тело....!? Е сега не стојам јас дома постојано, но човек кога нешто работи во кујна спрема лапачки, чисти, мие садови, пегла .... на пример се случува и со саати да стои! Па види пријателе, не би ми било убаво чуството главата да ја држам на 50 цм од грејно тело, колку и тоа да не испушта голема топлина, сепак зрачи нешто како што велиш, а тоа нешто не би сакал да го осетам во својата глава, верувај ми.... или замисли ситуација детско креветче на спрат со висина 160-170, детето ќе спие на 60-70 цм од грејното тело што зрачи, или навечер нема да загреваш!?.... Што не оди не оди!

Edno prasanje dali e dobro vo montazna kuca koja mislam da ja napravam od 30 kvadrati na pokrivot da se stavat solarni paneli edniot da ja gree vodata vo bojlerot od 50 litri i vo zima da raboti na struja ( ke mi treba voda skoro non stop )poradi toa sto nema mnogu sonce togas a drugiot panel da bide za klima mi treba za ladenje preku leto ....sto e najdobro za zimno vreme ovie kuci bi trebalo da imaat dobra izolacija ali sepak treba da se zagrejat vo zima sto da stavam vo dilema sum ?Ili da se gream i vo zima so klima ( za ducan mi e )
I kolku bi izleglo ova so panelite znaci dva paneli montirani na pokriv na ducan od 30 kvadrati ???

Таман мислев не идам веќе на форумов, па ми текна на листана за тапчовци, и морав да реагирам. :) Зш Кар Ваи го немет у романтични (кога веќе го немет у светска к.) ? :)

Барам совет, во план сум да купам инвертор клима, чија главна намена ќе биде греење.
Препорачајте некој модел што може да се најде овде.
Просторот ми е околоу 55 квадрати, се бара ефикасност и квалитет.
Фала.

На овие температури прашуваш за греење.... кажи ти како да се разладиме на тропскиве горештини!?
На прашањето твое сега.... малку погоре ГабиА кажува каде може да се набави Toshiba AvAnt инвертор 3,5Kw .... во Енергија: (http://www.energija.com.mk/) иако произведени во Таиланд, изгледа дека се најдобар избор во МК....Но таква една машина е прилично скапа - 50,000,- Ден..... Во секој случај подобар избор од *кинеските Панасоници* кои што се нудат во нашата трговска мрежа.... од нив дури и нашиот Фонко-климатизери по мене е подобар избор (користат оригинал Mitsubishi компресор, значи добар избор би бил и инвертер од Фонко.... е сега за цената незнам, но ми се чини многу помалку од 50,000 Денари колку што чини Tosiba 3.5 во *Енергија*.....
Инаку по којзнае кој пат ќе кажам, многу лоша дестинација сме за инвертори и клима уреди - ем нема избор а од она што има е ИЗГОР скапо! ... За тие пари (50,000 - 800+ Евра) во Бугарија на пример (мислам и во Србија се слични цените) можеш да купиш фантастично добар бренд на инвертор-клими, оригинал, proizvedeni vo Japonija - квалитет сам за себе од марките Daikin и Mitsubishi - единствени климатизери инвертори кои специјализирани списанија и сајтови кои обработуваат тема греење ги препорачуваат за таа намена.... натаму исто многу квалитетни и за греење инвертори Made in Japan : Fujitsu, Toshiba, Sharp..... и тн сите редум со цени од 600-800 Евра оние од 2,8 до 4,5 kW.... се разбира не најновите модели со многу иновации, но сепак врв на техниката!
Со таков избор можеш да си ја накривиш капата - да уживаш квалитетно греејки 30-тина М2 (една поголема или ако има услови две помали простории).... и воопшто нема да треба да размислуваш наредните 10-15 години за греењето (освен понекој редовен сервис за контрола, чистење на филтерот и менување фреон веројатно, но не би требало за квар!).... при што за тоа задоволство (ако имаш просечна или добра изолација и исто такви прозори) би плаќал на ЕВН (само за греењето се разбира) толку колку за *кабловска* - 1,200 - 1,500, Денари месечно.

Барам совет, во план сум да купам инвертор клима, чија главна намена ќе биде греење.
Препорачајте некој модел што може да се најде овде.
Просторот ми е околоу 55 квадрати, се бара ефикасност и квалитет.
Фала.
прво друже треба некои детали да кажеш... како на пример изолација на тие 55 квадрати и дали тие 55 квадрати се една просторија или повеке... ако се повеке колку се и како се формирани... од старт да ти кажам дека една клима за стан од 55 квадрати (значи поише соби) недоаѓа у предвид да постигне за се и за ладење и за греење... така да ај прво изјасни се што точно ти треба па после ке дискутираме што ти треба од тоа што го има на пазаров што да одбереш...

Благодарам на одговорите.
Еве детално инфо:
2 соби
1. 5mx6m=30m2(дневен престој)
2. 3mx6m=18m2(кујна и трпезарија) споени по подолгата страна со отвор од 3m.
Значи точно 6mx8m=48m2.
Ги греам со термо од 4KW мислам дека клима со идентична моќност ќе ми заврши работа или пак не ?
се мислев за вакво нешто

Иако не кажа ништо за тоа каква изолација имаш па и каква столарија особено надворешната (балконска врата и прозори)..... мое мислење е дека простории од вкупно 48м2 споени со отвор од 3м со квалитетна клима- инвертер, доколку на предходните прашања одговориш со: добра, солидна или одлична можеш квалитетно да загрееш, но секако неговата снага би требало да биде како што и самиот заклучи 4Кw или нешто повеќе....
За моделот кој прашуваш HITACI RAS/RAC-S14H3A мислам дека не ти е баш добар избор! Прво наменет е за загревање на простории од 20-30м2 а тебе сепак ти треба барем од 30-40м2..... второ ми се чини на некои форуми (Бугарија Хрватска....) имам прочитано дека климатизерите на Hitachi, особено оние произведени во Кина (каков што е моделот кој го нуди Техномаркет) се прилично *извикани*..... провери, истражи.... И ти го кажувам само моето мислење, а тоа е, ке повторам: Почитувам само *Јапанци* кои за жал ги нема овде (ги има во соседството) и кои исктено кажано барем уште стотче, а некои модели и две се поскапи од цената на моделот на Хитачи кој ти го посочи, на пример овој модел на Fujitsu би бил идеално решение за тебе, арно ама ко ќе го донесиш и платиш сите давачки некаде околу 800 Евра чини:
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/fujitsu-asy---14u-852.html#
Но иако е наведено во техничката спецификација за помали квадратури отколку имаш ти, мислам дека би ти одговарал и овој модел на Fujitsu... далеку поевтин од првиот (во Бугарија се продава малку над 1000 Лева, што би било 500 Евра)... значи со сите давачки овдека не би требало да е многу поскап од моделот кој ти го посочи, а да се разбереме за класа-две е подобар од него!!! Со фантастично добар COP од 4,3 со инсталирана снага до 4,2Kw, но многу мала потрошувачка при греење од 0,75 Kw/h, што практично значи доколку биде нон-стоп да биде вклучен 24 часа/30 дена (како Владата на РМ) не би потрошил месечно повеќе од 1,500,- до 1,600,- Ден за греење!!!
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/fujitsu-asyg-09le-874.html#
.... Инаку ако ме прашаш, помеѓу овој модел Хитачи што го нуди Техномаркет и модел инвертор на Фонко од истата класа и слична цена, јас би се решил за вториот....
Се надевам дека попрецизен, поконцизен, секако и постручен одговор на ова прашање ке добиеш од Кано. Но сепак за да ти помогне во изборот на најквалитетно греење, напиши нешто за она што те праша: за изолацијата на станот, те.просториите што сакаш да ги грееш... живееш во стан или куќа? Приземје, спрат? Гравитира према север или запад? (веројатно и тоа влијае, јас незнам но сепак напиши)..... столаријата каква е? Нова, стара, дрво, ПВЦ, крило на крило, стаклото еднослојно, термопан....???

Еве зошто материјалите во градбата и изолацијата пред се влијаат на квалитетот на греењето....
Енергетската ефикасност во градба на објекти... те. ТОПЛИНСКИ КОНДУКТИВИТЕТ (топлинска спроводливост) λ (W/m *C):
минерална волна (тервол, УРСА....) ....... 0,036
дрво..............................................................0,14
бетон............................................................1,7!!!
жал ми е не најдов податок за стиропорот и за гипс-картон плочата, но верувам дека имаат многу ниски вредности, те. мала топлинска спроводливост ....

Се работи за куќа, постара градба, ќерамиден блок и обична фасада.
еве квази шема:

Повторно ќе ти кажам: Искрено не верувам дека посочениот инвертер (HITACI RAS/RAC-S14H3A) би можел квалитетно да си ја заврши работата, те беспрекорно да го загрее посочениот простор. Би требало да размислиш за поквалитетен и појак модел.... и она што нема да ти се допадне поскап модел.
Незнам за овдешната понуда (мислам дека е очајна).... но јас вака би играл:
http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/fujitsu-asya-12lgc-833.html#
Fujitsu ASYA - 12 LGC оригинал Јапонец кој би работел беспрекорно со инсталирана снага до 5,6Kw одличен COP фактор од 4,12 што овозможува многу економична ПРОСЕЧНА потрошувачка од нешто помалку од киловат на час, во чиста А/А класа... со цена во мајка Болгарија од 1250 Љавчета што би било 620 Евра.... Доколку успееш на граница да си го повратиш ДДС-от (данокот на дод. вредност кај нас) што би требало да биде рутина те вообичаена пракса во земјите на ЕУ, со што би се одбегнало двојното оданочување..... со плаќање овде царина и ДДВ не би требало да чини повеќе од 700 Евра (непроверено - распрашај се провери).

Знае некој колку е цената на TOSHIBA Super DAISEIKAI RAS-13PAVP-E, ги има во енергија.

Ф
Знае некој колку е цената на TOSHIBA Super DAISEIKAI RAS-13PAVP-E, ги има во енергија.
50.000 ако е истиот модел за кој спомна предходно ГабиА таа спомна некој инвертор од Toshiba - AvAnt 3.5kW Малезиски е, но за класа подобар од кинеските Панасоник или Хитачи..... за две класи од ЛГ или Самсунг... за три класи подобар од НЕО-мео, БЕКО и тн.... Еееептен би ти вршел работа овој модел пријателе, само 15.000 е поскап от Хитачи-то!

Се работи за куќа, постара градба, ќерамиден блок и обична фасада.
еве квази шема:
За куќа подобро прво да инвестираш во изолација, инаку греењето ќе ти дојде скапо и пак нема да се загрееш како треба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom