Znam za ovoj detektor, izgleda deka pravi problemi i ja aktivira FID sklopkata, ovde vo Mk go nema, a pogotovo nema za 30mA sklopka ko što čitam. Isto znam deka običen starter za neonka vržan među nulata i zemja pred sklopkata može da ja vrši istata rabota.Спомна Златко претходно за прекин на нула, посебно прекин на главна нула во трафостаница. Напонот се зголемува за дупло ќе отиде на 400V и сите електрични апарати горат.
Е сега има нов изум и тоа од нашето соседството. Познатата фирма Ei Elektronska industrija има нивни патентиран производ детектор за прекид на нула. Се поврзува едноставно, едниот крај на собирницата за уземљење а другиот на собирницата за нула и ги заштитува сите електрични апарати измеѓу.
Штом детектира прекид на нула испраќа нешто како лажен сигнал до фид склопката, таа отвара и ги исклучува трите фази и нулата. Која иновација, внатре сигурно има некои намотки нешто едноставно.
Вака изгледа
Има и за Фид 0.03
Прегледај го приврзокот 450394
Автоматски споено мислење:
За бојлер најдобро користење осигурач 1p+n една фаза и нула. Од собирницата за нула да се најде и оддели онаа што е за бојлерот.
Доколку има некој проблем осигурачот ја исклучува фазата но и нулата до бојлерот
Inače mnogu gadno e ako snema nula, na primer vo razvodnata kutija na sobirnicata za nula nekoja od nulite e labava ili korodirana i gubi kontakt, na toj vod i taa faza ako rabotat nekolku uredi, onoj so najgolema snaga ( što ima najmal otpor) dobiva pomal napon, ostanatite so visok otpor (tv, pc itn) dobivaat i do 400V i će go jadat stapot. Ako nema potrošač nema ništo da se sluči....
Ova so osiguračov za bojlerov nema da te zaštiti ako fazata otide na kućišteto od bojlerot ili na cevkite, tuka osiguračot ne e optereten i ne isfrla, te ubiva, pečena kobasica te pravi, samo FIDot pomaga. Osiguračite i ovie so B oznaka kao brzi si maat kriva na reakcija , znači odnos na opteretuvanje i vreme na traenje na toa opteretuvanje, da kažeme ako e 20A treba da e trajno optereten ( napamet zboram) primer 20 sek na što znam 35A, što nema da te spasi sekako od struen udar. Dovolno e i 100mA za 3 sek da te ubie, zatoa treba FID od 30mA.....