Pisi kolkavi se prostoriite , kolkav e stanot. Moze nema da e tolku strasno, mislam so cenata za toplinska vozduh-voda.
Stanot vkupno e 65 kvadrati (so terasi toalet itn.), a grejnite prostorii se:
dnevna + kujna ~25 m^2
spalna ~11 m^2
detska ~10 m^2
Автоматски споено мислење:
Fala za predlogot, ipak mislam od estetski aspekt ne bi odel so radijator ne znam zosto, mozda toa bi se smenilo vo sledniot period no momentalno razmisluvam za fenkojleri.Да се ставам на твое место, што би направил јас.
За греење топлотна пумпа воздух-вода.
За ладење топлотна пумпа воздух-воздух, или тако звана клима инвертер.
Греење со фенкојлер според мене НЕ.
Фенкојлерот има вентилатори и кога грее ствара провев со што се елиминира главниот бенефит на греење со радијатор.
Ладење со фенкојлер според мене НЕ.
За да фенкојлерот лади му треба вода негде на 9-10 степени. Ќе се ствара роса на цевките ќе кондензираат.
За да не ствара конденз треба повисока температура на водата негде 15-16 степени. Но тогаш фенкојлерот на работи, има сензори кои ќе јават грешка- висока температура на вода.
Јас на твое место би ставил ТП со радијатори. Би избрал алуминиумски радијатори не оние панелните. Пример би ги избрал Global VOX 600 висина 60цм, италијански се ги носат во Македонија.
Би ги наддимензионирал би одел со формула минимум 1м2 : 1.3 ребро
Кога грејното тело е со мали димензии му треба повисока температура за да го загрее просторот.
Колку димензиите на грејното тело се поголеми толку и помала температура му треба за да го загрее истиот просторот.
Моќност на ТП. Многу голема грешка се прави ако уредот е наддимензиониран. Викаш нов стан претпоставувам добра изолација, површина валјда не повеќе од
75-80м2, јас би одел на ТП 6-7kW.
Бафер не мора, ТП комбинирана со електрични греачи кои што ќе ги пали кога прави дефрост.
Топла санитарна вода јас лично сум против. Што ти сред лето ќе ја палиш топлотната пумпа која е скап уред, и за што? Да загрее водата да се тушираш.
Исто не би ја палел ТП во лето за да се ладам, стави си некоја ефтина кинеска клима и решен проблем.
Бренд? Има некои добри, некои одлични а има некои кои се за избегнување.
Јас лично би одел на Daikin Altherma.
Да напоменам, така би направил јас но ти можеш и поинаку.
Vo vrska so koristenje na toplinskata pumpa samo vo zima, isto toa ne bi mozel da go napravam bidejki ima samo 1 mesto predvideno za nadvoresna edinica na terasa, so sto dokolku bi stavil drugi 2 klimi za ladenje kako sto velis bi trebalo da baram soglasnost od stanari bla bla, i zatoa baram kako "ultimate" resenie sto da mozda ne e najidealno i sekako ima podobro opcii no takva e situacijata.