За бојлер, ако ме слушаш, никако проточен! Ако веќе сакаш да знаеш зошто, запрашај се зошто ниеден електричар дома нема проточен![]()
Druze zosto doma protocen bojler NE radi bezbednost ili ? ? ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
За бојлер, ако ме слушаш, никако проточен! Ако веќе сакаш да знаеш зошто, запрашај се зошто ниеден електричар дома нема проточен![]()
За првото, си во право. Безвеза е!
Ама требало уште во градба да се договориш, да пуштат бакарни цевки.
Вака отпосле се е готово.
Ако сакаш да се крстиш на уземљењето...Druze zosto doma protocen bojler NE radi bezbednost ili ? ? ?
Pisi kolkavi se prostoriite , kolkav e stanot. Moze nema da e tolku strasno, mislam so cenata za toplinska vozduh-voda.Zdravo decki, momentalno sum pred vseluvanje vo nov stan i dojde red za razmisluvanje za opciite za greenje i ladenje.
Situacijata e sledata, vo stanot vekje ima instalacija za toplinska pumpa (taka mi kaza investitorot jas ne se razbiram ic vo ova) prikaceni se slikite od instalacijata, kako i cevkite do site sobi (3) kade sto pretpostavuvam treba da imam fenkojleri. Citajki niz forumot i onaka od logika mi nema smisla mnogu toplinska pumpa samo so fenkojleri a bez podno greenje, istoto bi mozelo da se dobie so split sistem 1 nadvoresna edinica i 3 fenkojleri.
Moeto prasanje e, dali nekako ovaa instalacija moze da se iskoristi za split sistem ili sum primoran da kupam toplinska pumpa i da koristam fenkojleri? Vekje parketot e namesten taka da nema moznost sega za podno, sto znaci taa opcija otpagja. Isto taka po proekt e predvideno da ima protcen bojler, a ne bojler od toplinskata pumpa sto znaci vo mojot slucaj jas ne bi go koristel celosniot potencijal na toplinskata pumpa a bi bil "primoram" da ja stavam.
Koe e vaseto mislenje?Прегледај го приврзокот 449456Прегледај го приврзокот 449458Прегледај го приврзокот 449459Прегледај го приврзокот 449460
Да се ставам на твое место, што би направил јас.Zdravo decki, momentalno sum pred vseluvanje vo nov stan i dojde red za razmisluvanje za opciite za greenje i ladenje.
Situacijata e sledata, vo stanot vekje ima instalacija za toplinska pumpa (taka mi kaza investitorot jas ne se razbiram ic vo ova) prikaceni se slikite od instalacijata, kako i cevkite do site sobi (3) kade sto pretpostavuvam treba da imam fenkojleri. Citajki niz forumot i onaka od logika mi nema smisla mnogu toplinska pumpa samo so fenkojleri a bez podno greenje, istoto bi mozelo da se dobie so split sistem 1 nadvoresna edinica i 3 fenkojleri.
Moeto prasanje e, dali nekako ovaa instalacija moze da se iskoristi za split sistem ili sum primoran da kupam toplinska pumpa i da koristam fenkojleri? Vekje parketot e namesten taka da nema moznost sega za podno, sto znaci taa opcija otpagja. Isto taka po proekt e predvideno da ima protcen bojler, a ne bojler od toplinskata pumpa sto znaci vo mojot slucaj jas ne bi go koristel celosniot potencijal na toplinskata pumpa a bi bil "primoram" da ja stavam.
Koe e vaseto mislenje?Прегледај го приврзокот 449456Прегледај го приврзокот 449458Прегледај го приврзокот 449459Прегледај го приврзокот 449460
Ако сакаш да се крстиш на уземљењето...
повели
Pisi kolkavi se prostoriite , kolkav e stanot. Moze nema da e tolku strasno, mislam so cenata za toplinska vozduh-voda.
Fala za predlogot, ipak mislam od estetski aspekt ne bi odel so radijator ne znam zosto, mozda toa bi se smenilo vo sledniot period no momentalno razmisluvam za fenkojleri.Да се ставам на твое место, што би направил јас.
За греење топлотна пумпа воздух-вода.
За ладење топлотна пумпа воздух-воздух, или тако звана клима инвертер.
Греење со фенкојлер според мене НЕ.
Фенкојлерот има вентилатори и кога грее ствара провев со што се елиминира главниот бенефит на греење со радијатор.
Ладење со фенкојлер според мене НЕ.
За да фенкојлерот лади му треба вода негде на 9-10 степени. Ќе се ствара роса на цевките ќе кондензираат.
За да не ствара конденз треба повисока температура на водата негде 15-16 степени. Но тогаш фенкојлерот на работи, има сензори кои ќе јават грешка- висока температура на вода.
Јас на твое место би ставил ТП со радијатори. Би избрал алуминиумски радијатори не оние панелните. Пример би ги избрал Global VOX 600 висина 60цм, италијански се ги носат во Македонија.
Би ги наддимензионирал би одел со формула минимум 1м2 : 1.3 ребро
Кога грејното тело е со мали димензии му треба повисока температура за да го загрее просторот.
Колку димензиите на грејното тело се поголеми толку и помала температура му треба за да го загрее истиот просторот.
Моќност на ТП. Многу голема грешка се прави ако уредот е наддимензиониран. Викаш нов стан претпоставувам добра изолација, површина валјда не повеќе од
75-80м2, јас би одел на ТП 6-7kW.
Бафер не мора, ТП комбинирана со електрични греачи кои што ќе ги пали кога прави дефрост.
Топла санитарна вода јас лично сум против. Што ти сред лето ќе ја палиш топлотната пумпа која е скап уред, и за што? Да загрее водата да се тушираш.
Исто не би ја палел ТП во лето за да се ладам, стави си некоја ефтина кинеска клима и решен проблем.
Бренд? Има некои добри, некои одлични а има некои кои се за избегнување.
Јас лично би одел на Daikin Altherma.
Да напоменам, така би направил јас но ти можеш и поинаку.
Ги разгледав сликите подобро, да ти имаш цевки за вода спроведени надвор што значи инсталацијата е предвидена за моноблок топлинска пумпа а внатре фенкојлери.Stanot vkupno e 65 kvadrati (so terasi toalet itn.), a grejnite prostorii se:
dnevna + kujna ~25 m^2
spalna ~11 m^2
detska ~10 m^2
Автоматски споено мислење:
Fala za predlogot, ipak mislam od estetski aspekt ne bi odel so radijator ne znam zosto, mozda toa bi se smenilo vo sledniot period no momentalno razmisluvam za fenkojleri.
Vo vrska so koristenje na toplinskata pumpa samo vo zima, isto toa ne bi mozel da go napravam bidejki ima samo 1 mesto predvideno za nadvoresna edinica na terasa, so sto dokolku bi stavil drugi 2 klimi za ladenje kako sto velis bi trebalo da baram soglasnost od stanari bla bla, i zatoa baram kako "ultimate" resenie sto da mozda ne e najidealno i sekako ima podobro opcii no takva e situacijata.
Е сега брат има да те блокираатzdravo imam gree klima 3.5 problem e ne ja postiga zadadenata temperatura ovoj problem go imav so istava klima pred nekolku meseci dojdia serviserite mu napravia kalibracija i rabotese dobro dali nekoj znae kako se pravi kalibracija bidejki sega serviserite se javuvam ne mi digat tel poz ako nekoj znae da mi objasni
Оф леле филипинец... оф-топик сум, ама ајде...Eve go istiot samo mesto 18 kaj mene e 21kw.Go kristam 28god,Made in Germany.
Vidi go greacot nema nikakov dodir so vodata,zalemen e na bakarnata cevka,i montirano vo kujna a go opsluzuva i kupatiloto.
Убаво што имаш ФИД склопка, па дури и посебна за бојлерот... така треба!Plus ima i zastitna sklopka,pa i vo kuknata instalacija si imas + fid sklopka za nedaj boze i reagira vo mili sekundi vo mili amperi,racunaj dve zastitni sklopki.
Со ова кажано, мој совет, никад во живот не чепкај струја, дури ни штек да смениш!Tolku e ubavo smisleno sto i duri bez uzemljene e posigurno od kolku kaj greacite na klasicnite boljeri duri i so uzemlnjene.
Apsolutno ne se slagam so tebe.
Кога последен пат си го измерил отпорот на уземљењето??!A dokolku imas prekin na uzemjenje normalno deka ke se krstis i na site el.aparati sto se so uzemjenje,ne samo na protocniot.
Znaci uslovot e samo da nemas prekin na uzemlenje.
Последниов пасус е објаснет веќе..Nemoj da stvaras fobija za el.protocen boljer bez nikakvo pojasnuvanje.
Ne e tolku strasno kako sto velis.
Pomalce e bezbeden klasicniot boljer za mene.
Калибрација?zdravo imam gree klima 3.5 problem e ne ja postiga zadadenata temperatura ovoj problem go imav so istava klima pred nekolku meseci dojdia serviserite mu napravia kalibracija i rabotese dobro dali nekoj znae kako se pravi kalibracija bidejki sega serviserite se javuvam ne mi digat tel poz ako nekoj znae da mi objasni